В ритмі злагодженості і високої відповідальності

На першому енергоблоці Хмельницької АЕС триває 96-добовий планово-попереджувальний ремонт. У зв’язку із завершенням планового строку його експлуатації наприкінці 2018 року розпочнеться друга фаза ремонтних робіт терміном 211 діб. В ході обох ППР  планується провести капітальні ремонти  дизель-генераторів з продовженням терміну експлуатації на  другому та третьому каналах безпеки. 

Атмосфера, яка панує у машзалі першого енергоблока, для багатьох здається незвичною. На барабанні перетинки не давить шум,  традиційно поєднаний із вібрацією великого арсеналу турбінного обладнання, особливо турбоагрегата К-1000-60/3000. Варто уточнити, що в ході експлуатації блока за рівнем вібрації здійснюється постійний контроль. Збільшення параметрів  свідчить про певні технологічні відхилення, які необхідно усунути  під час ППР енергоблока.

Щоб турбоагрегат був готовий до експлуатації, потрібні зусилля не одного десятка ремонт­ників. Саме вони зараз присутні у машзалі. Їх роботу координують начальники дільниць, майстри енергоремонтного підрозділу, для яких частим місцем тимчасової дислокації служить штаб ремонту. З нього турбоагрегат видно як на долоні.

Часто у так званому «штабі» ремонту в машзалі можна застати начальника цеху по ремонту тепломеханічного устаткування турбінного цеху енергоремонтного підрозділу Романа Мельника. Цю посаду йому довірили кілька років тому. Тепер Роман Григорович відповідає за великий обсяг робіт, які проводять його підлеглі з трьох діль­ниць.

- Ритм роботи моїх колег умовно можна розділити на кілька циклів: підготовка до чергового ремонту, його проведення, а потім знову підготовка до ремонтної кампанії вже на іншому енергоблоці, - розповідає Роман Мельник, - Зазвичай, ремонт  обладнання проходять поетапно.  Ми ремонтуємо циліндри високого та низького тиску, підшипники, проводимо інші важливі операції. Багато уваги приділяється усуненню можливих дефектів. Кожен працівник  розуміє усю відповідальність, яка лежить на колективі. Тут не повинно бути індивідуалістів, успішні ремонти – робота цілої команди ремонтників.

- Романе Григоровичу, ремонтна кампанія на першому енергоблоці вже триває майже місяць. Над вирішенням яких завдань працюють ваші колеги?

- На даний час  проводяться капітальні ремонти третього циліндра низького тиску, підігрі­ва­чів високого тиску групи  «Б», конденсатних електронасосів ІІ ступені, живильного і бустерного насосів, турбіни ОК-12А №1. В ремонті підшипники турбіни,  валопровід турбоагрегата з наступним  перецентруванням лінії валопроводу. Проведено контроль зварних з’єднань спіралей підігрівача високого тиску групи «Б», тривають роботи на обладнанні берегових насосних станцій. Під особливим контролем перебуває капітальний ремонт  дизель-генератора другого каналу безпеки.

У машзалі за оглядом обладнання я застав майстра з ремонту Петра Сушка. Його підлеглі під час планово-попереджувального ремонту займаються ремонтом лінії валу турбіни,  системами її змащення, регулювання, ущільнення валу генератора, а також капітальним ремонтом привідної турбіни, акумуляторів системи регулювання.

Випала нагода  стати свідком ремонту вкладишів підшипників турбіни, яким займались слюсарі дільниці з ремонту турбін  Володимир Кармазановський та Володимир Шинкарук.

- Це хороші спеціалісти, - коментує Петро Сушко. - Володимир Євгенович у колектив ремонтників перейшов із підрядної організації і трудиться у нашому підрозділі майже два десятки років. А Володимир Григорович лише шість, відтак йому не зайві корисні поради старшого наставника.

Під час ремонтної кампанії на першому енергоблоці ремонт основного обладнання в турбінному відділенні проводиться у три зміни.

Олександр Шустерук

 Фото автора