Яка риба найбільше бажана серед рибалок? Як на мене, то це короп. Але його впіймати вдається не всім. Життєвий досвід показує, що коропова риболовля під силу захопленим, цілеспрямованим і витривалим рибалкам. У цьому можна було переконатися під час спортивної риболовлі на коропа серед членів «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС», яка тиждень тому відбулась на водосховищі електростанції і тривала цілу добу.

У змаганнях зголосилось взяти участь п’ять команд - по два учасника у кожній. Після відповідного інструктажу відбулось жеребкування. А потім рибалки виставили на березі всю свою амуніцію.

Для любителів традиційної риболовлі на поплавкову вудочку підготовка до поєдинків із сильними коропами видалось би справжнім дійством. Спочатку потрібно змонтувати складні та міцні вудки, які неодмінно кріпляться на спеці­альних металевих обладунках, що інколи нагадують лафет гранатомета. А потім відбувається важлива процедура – закидання спеціального корму на далеку відстань, у зону ймовірного гостювання великих риб. Тут мова не  про пригорщі принади, - все вимірюється у кілограмах. Тільки так можна виманити коропа на територію свого сектора. У кожного рибалки є власні секрети організації «трапези» для плавникових, таємниця ретельно оберігається, бо будь-які змагання – це завжди конкуренція.

Через півгодини змагань першим нагадав про себе короп на гачку Кадима Каржау. Після кількахвилинного супротиву риба вагою 1 кілограм 370 грамів опинилася у сачку. Так команда «Фідер» зробила свій вдалий дебют і вселила надію інших рибалок, що і на їхній вулиці буде свято.

Через деякий час звук електронного сигналі­затора змусив знову піднятися із рибальського стільчика Кадима. Але в даному випадку короп довів, що він господар ситуації і спритно обірвав снасть. А колега по команді Юрій Савченко у двобої із коропом вагою 1 кілограм 160 грамів вийшов переможцем.

Після того, як до гачків попрямували значно менші коропи (за правилами спортивної риболовлі риба вагою менше півкілограма у залік не враховується і має бути випущена на волю), вселилася надія, що це своєрідна розвідка хороших місць для харчування більш поважних плавникових екземплярів.

Ласувати рибальськими «делікатесами» пробували інші види риб – лящі, карасі. Але вони судейською колегією не реєструвались. Принаймні команду «Фортуна» у складі Володимира Єфремова та Івана Воробця потішив «незаліковий» лящ вагою 2 кілограми. Хлопці не перестали плекати надію на вдале продовження спортивної риболовлі. Непомітно підкралися сутінки. Автор­ цих рядків також спостерігав за перебігом спортивної риболовлі, але не був учасником змагань. Мої дві фідерні вудки були закинуті за межами основних секторів. На них інколи попадались карасі, підлящики. Вночі вдалося зафіксувати різке згинання кінця вудки і звук дзвоника. Після підсікання перші оберти безінерційної котушки засвідчили, що на гачку сидить щось масивне. Помітивши це, на допомогу нагодились учасники команди «Коропоїди», які готові були заманити рибину у сачок­. До берега лишалось кілька метрів. Очікуваний «трофей» зробив раптовий ривок – і снасть була обірвана. Після цього зовсім пропав сон. Крім карасів, іншої риби на гачку не довелось побачити­.

Учасники команд влаштували змінне чергування біля свої обладунків – нетривалий сон краще, ніж безсоння. Та й ніч виявилася не такою прохолодною, як у попередні дні.

Ранкове очікування коропів не приносило результатів. Через деякий час погляди рибалок були спрямовані у бік сектора команди «Фортуна» - Володимир Єфремов зумів перехитрити коропа вагою 2 кілограми 240 грамів. Іншим його водяним родичам все ж таки вдавалось позбутись полону.

Певною «дозою адреналіну» закінчилось очікування команди «Коропоїди». Вудка Володимира Ісаєнка вигиналась дугою, короп всіма силами не хотів опинятись на березі. Але рибалки виявилися спритнішими: рибина вагою 1 кілограм 650 грамів стала їхньою здобиччю. На береговій лінії можна було чути розпач учасників команд «Фідер», «Фортуна», від яких вдало з гачків коропи, як мовиться, накивали п’ятами. А ось дзеркальному (1 кілограм 640 грамів) не поталанило. Через деякий час  Володимир Єфремов із ним позував перед          об’єктивами фотоапаратів.

Головний суддя змагань, голова «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» Сергій Онищук та його помічник Віктор Жебель сповістили про завершення змагань і взялися готувати протокольні документи. За підсумками зважування, переможцем спортивної риболовлі було визнано команду «Фортуна» із загальним результатом – 3 кілограми 890 грамів. Володимир Єфремов ще й виявився володарем най­більшої рибини. Зважаючи на те, що дві команди у своєму заліку мали по дві рибини, судейська колегія вирішила в номінації «Найбільша кількість впійманих риб» оголосити команду «Фідер», якій під час змагань попадались коропи вагою менше півкілограма, і які не йшли в залік змагань.

Під час церемонії вручення нагород Сергій Онищук наголосив, що призи для переможців були надані спортивно-масовою комісією профкому ХАЕС. Не став осторонь спортивної риболовлі постійний її спонсор підприємець Ігор Борійчук, який опікується роботою крамниці із обладунками для рибалок та мисливців.

Олександр Шустерук

Фото  автора