Вакцинацiя – запорука колективного iмунiтету

Коронаві́русна хвороба COVID-19 – інфекційна хвороба, яка вперше виявлена у людини в грудні 2019 року в місті Ухань, Центральний Китай. Хвороба почалася як спалах, що розвинувся у пандемію. Причиною хвороби став коронавірус SARS-CoV-2, циркуляція якого в людській популяції була до грудня 2019 року невідомою. Пандемію цієї хвороби Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) визнала надзвичайною ситуацією в галузі міжнародної охорони здоров'я та внесла заходи з боротьби проти неї до тимчасових рекомендацій згідно з Міжнародними медико-санітарними правилами 2005 року.

Щоб уникнути стигматизації, пов'язаної із географічним регіоном, де виникли перші випадки захворювання, а також із расовою прина­лежністю чи певною етнічною групою, ВООЗ затвердила зрештою офіційну назву захворювання як «коронавірусна хвороба 2019 (COVID-19)». За весь час пандемії COVID-19 в Україні, за даними МОЗ виявили 2 246 656 захворілих, серед них такі, що одужали – 2 183 003 пацієнти. Серед померлих від цієї хвороби зареєстровано 52 790 людей.

Загалом у світі, за даними Університету Джонса Гопкінса у США, на цей час від початку пандемії було зареєстровано понад 192 мільйони 5 тисяч випадків захворювання COVID-19, із них понад 4 мільйони 127 тисяч померли.

Своєрідна статистика ведеться і сто­совно працівників Хмельницької АЕС. Протягом оголошеної пандемії серед них було виявлено 859 хворих, серед яких 855 пацієнтів одужали, а 4 людини померли.Світова практика показує, що найефективнішими методами у боротьбі із інфекційними хворобами є вакцинація. Вакцини працюють, імітуючи збудника інфекції – віруси, бактерії або інші мікроорганізми, які можуть спричинити захворювання.

Це «навчає» нашу імунну систему швидко та ефективно реагувати на збудник. Як правило, через щеплення вводять ослаблену форму збудника інфекції, що дозволяє нашій імунній системі формувати пам’ять про неї. Таким чином, наша імунна система може швидко розпізнати та боротися з інфекцією, перш ніж вона захворіє.

Саме так розробляються деякі сучасні кандидатні вакцини проти COVID-19. При розробці інших потенційних вакцин використовуються нові підходи: йдеться про так звані вакцини на основі матричної РНК, вони ж – мРНК-вакцини. Замість того щоб вводити антигени (речовини, які змушують нашу імунну систему виробляти антитіла), РНК та ДНК-вакцини дають нашому організму необхідний генетичний код, і наша імунна система виробляє антигени сама. Технологія мРНК-вакцин не нова: вчені її вивчали десятиліттями. мРНК-вакцини не містять живого вірусу і не втручаються в ДНК людини.21 липня 2021 року Україна розпочала п’ятий етап вакцинації. Всі охочі можуть вакцинуватись у найближчому пункті щеплень чи центрі масової вакцинації.

Щеплення – добровільні й безоплатні. Вакцинація ефективно запобігає тяжкому перебігу хвороби й рятує життя. Наразі для вакцинації в Україні використовують та планують використовувати вакцини знаних у світі розробників і виробників.Вакцина AstraZeneca (Covishield) – це векторна вакцина, розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською біофармацевтичною компанією AstraZeneca. Вакцини AstraZeneca виготовляють у Європейському Союзі, Великобританії, Республіці Корея.

Вакцина, яка вироблена за ліцензією в Індії, має назву Covishield. Oxford/AstraZeneca от­римала схвалення для екстреного використання у Великій Британії, Індії та ЄС. Ефективність – 81,3% після двох стандартних доз, введених з інтервалом 12 тижнів або довше. У вакцині AstraZeneca використовується безпечний для людини вірус, який переносить елементи вірусу SARS-CoV-2. Так вакцина змушує організм виробити імунітет, водночас не даючи хворобі розвиватися.

Вакцину AstraZeneca вводять внутрім’язово. Для повноцінної імунізації потрібно отримати дві дози вакцини з інтервалом 12 тижнів. Першу і другу дозу можна отримати вакциною AstraZeneca, виробленою на різних майданчиках, включно із субліцензійним виробництвом в Індії. Адже склад та технологія виготовлення вакцини ідентичні.

Вакцина Coronavac – це інактивована вакцина, розроблена китайським фармацевтичним підприємством Sinovac Biotech, що спеціалізується на виробництві вакцин проти гепатиту та грипу. Азербайджан, Бразилія, Китай, Чилі, Індонезія та Туреччина дозволили вакцину для екстреного використання для імунізації своїх громадян. Китай дозволив використовувати вакцину виробника Sinovac Biotech для імунізації широкого загалу. Вакцина перебуває на останніх стадіях погодження Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного застосування. За наявними дослідженнями станом на 25 березня 2021 року ефективність вакцини становить 83,5% після щеплення двома дозами. Ця вакцина містить у своєму складі інактивований вірус. Орга­нізм реагує на нього та виробляє імунітет. Схоже працюють вакцини проти поліомієліту, грипу.

Вакцину Sinovac Biotech водять внутрім’язово. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози вакцини з інтервалом у 14-28 днів.

Вакцина Moderna – це мРНК-вакцина, що розроблена американською фармацевтичною компанією Moderna. Препарат внесено до списку вакцин для екстреного використання ВООЗ, а також дозволено для екстреного використання у США, Великій Британії, Канаді, ЄС та інших країнах. Вакцина зберігається у вигляді замороженої суспензії при –25 ºC до –15 ºC у багатодозовому флаконі. Флакони можна зберігати у холодильнику при температурі 2–8°C протягом 30 днів.

Вакцину Moderna від COVID-19 вводять внутрім’язово. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів.Вакцина Pfizer-BioNTech – це мРНК-вакцина, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно із американським фармакологічним концерном Pfizer. Вакцину внесено до списку вакцин для екстреного використання ВООЗ і дозволено для екстреного використання у США, Великій Британії, Канаді та ЄС. У Канаді ця вакцина показала 95% ефективності у захисті від COVID-19 серед осіб віком від 16 років. Вакцина Pfizer BioNTech повинна «навчити» організм виробляти специфічні антитіла для знищення вірусу. Вакцину Pfizer BioNTech від COVID-19 вводять внутрім’язово. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози вакцини з інтервалом у 21 день. 22 лютого 2021 року вакцину Pfizer/BioNTech проти COVID-19 зареєстровано в Україні для екстреного медичного застосування.

На території ВП ХАЕС у травні 2021 року розпочалося щеплення персоналу вакцинами, які було надано МОЗ України для працівників паливно-енергетичного комплексу.

Станом на 28 липня 2021 року вакциновано 1424 працівники підприємства, серед яких 1114 одержали 2 заплановані дози. Для профілактичного щеплення використовувались такі вакцини, як AstraZeneca, Coronavac, Pfizer-BioNTech, Moderna.На сьогодні вони доступні для працівників електростанції, лише потрібно  звернутися у своєму підрозділі до відповідальної особи з метою включення до списку на вакцинацію або записатися на щеплення до пунктів, які діють у більшості закладів первинної медичної допомоги, зателефонувавши у реєстратуру відповідного закладу.

Також за телефоном чи онлайн можна зареєструватися на щеплення до центрів масової вакцинації, які відкриваються в різних містах України та працюють у робочі й вихідні дні. Повний перелік пунктів та центрів з адресами й телефонами є на сайті vaccination. covid19.gov.ua. Люди, які не можуть са­мостійно пересуватися, можуть викликати мобільну бригаду з вакцинації додому за номером контакт-центру МОЗ (0 – 800 – 60 – 20 – 19) або через свого сімейного лікаря.Здоров’я працівників Хмельницької АЕС та всіх громадян нашої держави залежить від рівня загального щеплення. Не варто нехтувати можливістю захистити себе, рідних та близьких від підступної хвороби.

Сергій Стратюк,начальник відділу охорони здоров’я служби охорони праціНа знімку: вакцинуються працівники Хмельницької АЕС.Фото Євгена Цибульського