Вакцинуватися чи ні?   Однозначно – ТАК!

Предметом розмови станційних журналістів із начальником служби охорони праці Леонідом Волковим стали питання безпечного виробництва з точки зору дотримання персоналом обов’язкових норм і правил при виконанні поставлених завдань, що унеможливлює травмування чи завдання будь якої іншої шкоди своєму здоров’ю і здоров’ю колег. Варто сказати, що з березня минулого року стандартний перелік заходів з охорони праці значно розширився з огляду на карантинні обмеження, запроваджені через пандемію коронавірусу. Нехтування ними – зелене світло для стрімкого поширення COVID, різновид штамів якого стрімко зростає. У структурі служби охорони праці – інспекторська група, промислово-санітарна лабораторія та відділ охорони здоров’я, персонал підрозділу налічує 25 осіб.

Основними напрямками повсякденної діяльності служби її керівник називає контроль за забезпеченням персоналу атомної електростанції засобами індивідуального захисту (спецодяг, спецвзуття, каски тощо) та реалізація Комплексних заходів з охорони праці, які розробляються щорічно і схвалюються конференцією трудового колективу.

У минулому році, за словами Леоніда Волкова, на ХАЕС змінили концептуальні підходи до закупівлі спецодягу, розробили нові технічні вимоги, яких зобов’язаний дотримуватися виробник, аби стати нашим партнером, пропонуючи високоякісну продукцію. Цьогоріч двічі  проводилися торги, вже укладено договори із постачальниками, які виграли тендери. Одяг буде однаковим для всіх категорій персоналу, замовляємо його партіями відповідного розміру, в залежності від потреби.

Іншими стали на підприємстві підходи до забезпечення персоналу спецвзуттям. Те, що придбали зараз, більш сучасне за дизайном, якістю матеріалів і пошиття, пристосованістю до виробничих умов. Воно, як каже співрозмовник, не так швидко зношуватиметься на відміну від попередніх зразків, які дотепер були у користуванні. Кольорова гама нового спецвзуття складається з двох відтінків – чорного і коричневого, в залежності від умов і характеру робіт, які виконує персонал. На ХАЕС зважили на неодноразові пропозиції працівників забезпечувати їх ще й літнім взуттям. Такий варіант вже став доступним, атомники зможуть у теплу пору року носити значно легше спецвзуття, закрите, але «дихаюче» – туфлі робочі (сандалі).

Непросто було у минулому році реалізувати Комплексні заходи з охорони праці. Пандемія коронавірусу, що розгулялася світом, внесла жорсткі корективи у діяльність не тільки окремо взятого підприємства, а й цілих галузей, міжнародного співробітництва. Нерідко торги не відбувалися, бо фірми згортали роботу через відсутність поставок матеріалів з-за кордону і не мали з чим виходити на аукціон. Отож, 48 заходів з минулорічної програми залишилися невиконаними, їх перенесли на 2022 рік.

 Станом на тепер освоєння коштів за цим напрямком складає 74%, ситуація виправляється. Дуже скрупульозно до виконання Комплексних заходів підходять цьогоріч, посилюється контроль за їх виконанням. Стали традиційними щотижневі наради з питань охорони праці, місцем проведення яких обрано управління виробничо-технічної комплектації. Аналізується кожна позиція, з’ясовуються причини невиконання, визначаються реальні терміни реалізації, відслідковуються результати торгів, щоб мати чітку картину і діяти залежно від обставин.

– Ми вже сформували Комплексні заходи на наступний рік, вони затверджені генеральним директором і погоджені Дирекцією з нагляду за безпекою Енергоатома, – зазначив Леонід Леонідович. – У переліку всього 12 пунктів, але це реально масштабні дороговартісні проекти. Практикуватимуть, як він стверджує, такий підхід і надалі, надаючи перевагу якості над кількістю.

Життя в умовах пандемії стало серйозним екзаменом для усіх нас на роботі і в побуті. Ніхто попервах не думав, що прийшла вона всерйоз і надовго. Нині ж уся складність очевидна, проігнорувати її не вийде, обставини змушують зважати на реалії, продиктовані невидимим оку вбивчим вірусом. На ХАЕС ще минулого року після введення в Україні карантинних заходів створено  штаб з протидії коронавірусу, який не припиняв своєї роботи дотепер, збираючись на засідання у понеділок, середу, п’ятницю. За потреби, у разі погіршення ситуації, готові робити це частіше, в тому числі у вихідні дні, приймаючи відповідні рішення. За час, що минув, реалізовано дуже багато заходів, які уповільнили поширення коронавірусної інфекції у колективі атомників.

З метою вироблення колективного імунітету персоналу, проведено значну роботу щодо проведення вакцинації, розпочавши цей процес ще у травні у здоровпункті. Спочатку була можливість щепитися тільки коронаваком, згодом додалися Pfizer і AstraZeneka, про­вакцинуватися можна як на території станції, так і у пунктах щеплення, відкритих у місті.

Щодня 100-150 осіб з числа персоналу ХАЕС проходять цю процедуру, загалом першу дозу вакцини отримали майже 88%, ревакцинацію пройшли 65%.Світ поки що не винайшов іншого способу порятунку від ковіду, ніж вакцинація. І хоч примусити до такого кроку ніхто не вправі, кожен має зробити це добровільно, дбаючи про своє здоров’я та життя і безпеку інших, попередньо проконсультувавшись у свого сімейного лікаря на предмет можливих побічних ефектів від щеплення. Тим, хто вперто ухиляється від вакцинації, нагадуємо про нещодавно оприлюднений наказ Міністерства охорони здоров’я, у якому зазначено, що обов’язковим профілактичним щепленням підлягають працівники підприємств, установ та організацій, включених до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, до яких належать і АЕС.

 Тому з 9 грудня 2021 року невакциновані працівники будуть відсторонятися від роботи без збереження заробітної плати. Не оплачуватимуться під час відсторонення листки непрацездатності, людям не зараховуватиметься цей період до страхового стажу. Такі ось реалії, вибір за вами. А поки одні обирають щеплення, інші вагаються, – коронавірус і надалі не здає своїх позицій.

Невтішна статистика навіть у затятих песимістів викликає певний неспокій, бо кожний день додає помітного приросту у виявленні нових випадків захворювань і летальних випадків, спричинених коронавірусом. Тільки на Хмельницькій АЕС, станом на 16 листопада, з початку пандемії захворіло 1126 працівників, з них – 1059 одужали, але маємо 5 летальних випадків.

– Ваша особиста, Леоніде Леонідовичу, позиція щодо вакцинації.

– Вакцинуватися однозначно!

Ольга Сокол