Валерій Матов: «Корпоратизація НАЕК – це серйозно»

 

На розгляд чергового засідання Президії ЦК Атомпрофспілки, що відбулося 1 жовтня 2015 року у Києві, було винесено цілу низку надзвичайно важливих для членів профспілки питань.

Особливо непростим і напруженим було обговорення законопроекту «Про особливості корпоратизації Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом».

Голова Атомпрофспілки Валерій Матов, який доповідав питання на Президії, з цього приводу прокоментував:  «Фахівцями ДП НАЕК «Енергоатом» було проведено серію зустрічей і навчань і для керівників підрозділів НАЕК, і для профспілкового активу. Інформацію ми й надалі напрацьовуємо й будемо в оперативному режимі надавати її профкомам, а також дирекції й президенту Компанії. Я думаю, що не треба покладати великих надій, що корпоратизація ДП НАЕК «Енергоатом» пройде «гладко». На жаль, за винятком деяких керівників профкомів, немає повного розуміння того, що першою жертвою  цього процесу буде трудовий колектив. Решта сподіваються і заспокоюються тим, що у законопроекті означено, що 100 відсотків з пакету акцій НАЕК залишатиметься  у держави.

Пересторогою має бути те, що проект закону «Про особливості корпоратизації…» по суті своїй «порожній» - ні до чого нікого не зобов'язує. Ми маємо гіркий досвід наших колег залізничників, Укренерго та інших. Хоча в законах щодо корпоратизації цих підприємств були прописані, навіть, якісь уявні елементи взаємоконтролю. Ми ж і від цього відмовляємося, посилаючись на наявність якихось домовленостей.

Пересторогою, для нас, «першими дзвіночками», мають буди заяви, що на рівні Державного фонду майна України відпрацьовується питання щодо складу об'єктів соціально-культурних об’єктів  Компанії. Нам нав'язуються якісь рішення, зокрема, щодо об'єктів спортивного призначення – передати їх профспілкам з договором супроводу. У нас вже є такий гіркий досвід – по ДЮСШ ВП ХАЕС, де не перший рік спостерігається повний фінансовий провал. Договір супроводу - це договір, який передбачає залишковий принцип фінансування. Це по-перше. А по-друге, коли процес корпоратизації ДП НАЕК «Енергоатом» розпочнеться, «вільних» грошей у Компанії не буде. Таке рішення, по суті, означає зашморг на шиї профспілки, який потім вже зняти буде не можливо.

Насторожує й те, що у законопроекті про корпоратизацію зовсім відсутня інформація щодо органу управління корпоратизованого НАЕК, чи це буде одноособовій орган, чи колегіальне управління. А головне, чи будуть враховуватися думки трудового колективу? Це найважливіший проблемний момент, який закладає фундамент для усього подальшого процесу корпоратизації. Сьогоднішній законопроект – це, по суті, «гра без правил», а  до цієї кампанії (корпоратизації) потрібно готуватися серйозно. Я думаю, хвиля покотиться від «Енергоатому» далі. Наступними будуть ДП СхідГЗК та інші підприємства».

Ще одним надзвичайно дискусійним питанням на Президії виявилось питання щодо ситуації, що склалася з підпорядкуванням та фінансуванням спеціалізованих медико-санітарних частин.

«Було проведено низку зустрічей, нарада за участю представників Атомпрофспілки, міських голів, керівників СМСЧ, представників профільного комітету Верховної Ради України та Міністерства охорони здоров’я з метою визначення подальших кроків щодо збереження СМСЧ у складі МОЗ. Однак, незважаючи на те, що було проведено таку значну роботу, належного реагування ні з боку профкомів, ні з боку інших зацікавлених організацій немає. На місцях до цього часу триває дискусія, ситуація виглядає: «хто в ліс, хто по дрова». Тому на Президії я порушив питання, чи варто цим (питанням підпорядкування СМСЧ МОЗ) займатися. Члени Президії вирішили: варто, адже «це ж наші члени профспілки»».

На Президії ЦК Атомпрофспілки розглядалися також питання: «Про скликання VI Пленуму Центрального комітету Атомпрофспілки», «Про виконання Галузевої угоди між Атомпрофспілкою та ДАЗВ у першому півріччі 2015 року», «Про виконання Галузевої угоди між Атомпрофспілкою та Міністерством енергетики та вугільної промисловості України у першому півріччі 2015 року, «Про врегулювання питань, які виникли за результатами розгляду звернення голови ППО ЧАЕС Орлова М.І. щодо зменшення у 2015 році відрахувань ППО ЧАЕС до Фонду солідарності», «Про результати участі збірної команди колективів фізкультури Атомпрофспілки у ХХ ювілейній Всеукраїнській спартакіади трудящих промислової сфери та транспорту», «Про проект Закону «Про колективні договори і колективні угоди», «Про семінар «Основні зміни трудового та соціального законодавства 2015-2016рр.: аналіз змін, які відбулися та які відбуваються», «Про проведення навчання з охорони праці для керівників первинних профспілкових організацій», «Про проведення гендерного семінару в м. Києві. у грудні місяці 2015 року», інші, важливі для діяльності профспілки, питання.

Прес-центр Атомпрофспілки