ВАО АЕС надала Енергоатому звіт за результатами партнерської перевірки Хмельницької АЕС

Звіт за результатами партнерської перевірки, яку з 13 по 27 вересня поточного року здійснювала на Хмельницькій АЕС команда експертів Всесвітньої асоціації операторів АЕС (WANO), було передано керівництву НАЕК «Енергоатома» у ході заключної наради за підсумками перевірки. Нарада за участі керівництва Енергоатома та представників ВАО АЕС відбулась у центральному офісі компанії 22 листопада. 

Президент Енергоатома Юрій Недашковський наголосив, що рекомендації експертів ВАО АЕС, викладені у звіті, стануть для Енергоатома важливим інструментом для вдосконалення якості роботи з підвищення безпеки експлуатації АЕС та зміцнення культури безпеки персоналу станції. «Області для покращення, які були виявлені за результатами партнерської перевірки, практично повністю відповідають тим напрямам, які були визначені для вдосконалення за нашими внутрішніми перевірками, що проводяться в Енергоатомі власними силами. Зазвичай, під час підсумкових нарад за результатами партнерських перевірок виникає бажання подискутувати щодо тих чи інших зон для покращення, але наразі в мене немає жодних питань до тих зауважень, які ми почули від експертів ВАО АЕС, і це є свідченням насправді високої якості роботи, яку здійснила група перевіряючих на Хмельницькій АЕС. Дякую всім за чудову роботу», - додав Юрій Недашковський.

Генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко високо оцінив компетентність команди перевіряючих, та висловив впевненість  у тому, що персонал станції виконає усі рекомендації, надані за результатами перевірки. «Ми вже почали розробляти план заходів з усунення виявлених недоліків», - зазначив керівник ХАЕС.

Керівник команди експертів ВАО АЕС Любомир Креніцкі подякував керівництву Енергоатома та ХАЕС за відкритість та всебічне сприяння під час здійснення партнерської перевірки. «Ми працювали в атмосфері справжньої відкритості з боку Енергоатома», - зазначив представник ВАО АЕС.  

Нагадаємо, що 13 по 27 вересня на ХАЕС працювала команда експертів ВАО АЕС, до якої входили представники десяти країн Атлантського, Паризького, Московського і Токійського центрів ВАО АЕС. Протягом двох тижнів міжнародні експерти перевіряли ХАЕС за наступними напрямками: організація і адміністрація, експлуатація, інженерна підтримка, радіаційний захист, технічне обслуговування і ремонт, підготовка персоналу, інженерно-технічне забезпечення, хімія, протипожежний захист, дос­від експлуатації, протиаварійна готовність. У рамках програми партнерської перевірки було здійснено обходи робочих місць та об’єктів атомної станції, проведено спостереження та інтерв'ю з персоналом за основними напрямками діяльності.

За результатами перевірки визначено галузі діяльності атомної станції, де слід докласти зусиль для приведення їх у відповідність до кращої світової практики, а також сильні сторони в роботі підприємства, які в подальшому будуть представлені світовому атомному співтовариству для вивчення та застосування на інших майданчиках.

Довідка. Партнерські перевірки – головний інструмент діяльності ВАО АЕС, спрямованої на підвищення безпеки експлуатації атомних електростанцій світу. Партнерська перевірка завжди проводиться за ініціативи приймаючої сторони. Результатом перевірки є конфіденційний звіт, що відображає сильні сторони роботи атомної станції та області виробничої діяльності, які потребують покращень з метою приведення їх у відповідність до кращої світової практики. Звіт передається лише станції, яка перевіряється, та експлуатуючій організації, до складу якої входить АЕС. Така добровільність і конфіденційність створює між експертами команди та персоналом АЕС, що приймає партнерську перевірку, атмосферу відкритості та взаєморозуміння, яка дозволяє винести уроки з досвіду, проблем і позитивної практики колег. Всесвітня асоціація організацій, які експлуатують атомні електростанції (ВАО АЕС, WANO), об'єднує всіх операторів АЕС світу. Вона сприяє обміну досвідом експлуатації АЕС, для того щоб члени Асоціації могли працювати спільно для досягнення найвищого рівня безпеки та надійності під час експлуатації своїх атомних станцій. Асоціацію створено в 1989 році. Її члени входять до чотирьох регіональних центрів - Атлантського, Паризького, Московського та Токійського.