Важкий виклик 2020-го

Новий 2020 рік з перших місяців показав, що не збирається бути кращим від попереднього, чого ми так бажаємо один одному у святкових віншуваннях. Вік кинув виклик всьому світу – важкий і підступний, як би хто до цього не ставився.

Жорсткі карантинні заходи накрили Україну, їх неухильно виконують і на нашому стратегічному об’єкті – Хмельницькій АЕС. Суворе дотримання санітарно-гігієнічних норм, яке убезпечує від поширення можливої інфекції, стало обов’язком кожного. А на плечі тих, хто дбає про чистоту приміщень чи якісне харчування персоналу, лягли суттєві навантаження.

- Обсяги робіт, начебто не збільшилися, а інтенсивність зросла неабияк, – констатує начальник ЦГЗ Людмила Гуц. – Якщо раніше, згідно із маршрутною картою прибиральник невиробничих приміщень, наприклад, раз в день наводив лад на закріпленій за ним площі, то тепер доводиться прибирати двічі, або й тричі. До звичного переліку виконуваних робіт додалися додаткові заходи: регулярне протирання дверних ручок та дезінфекція марлевих обмоток на них, ретельний догляд за санвузлами тощо.

- Чи забезпечений, Людмило Сергіївно, для цього персонал дезінфікуючими засобами, ЗІЗ?

- Так, у повному обсязі. Не маємо жодних проблем зі спецодягом, масками, рукавичками, знезаражувальними розчинами.

Неабияке навантаження випало на станційних харчовиків. У їдальні №9, наприклад, через зміни в режимі перевезень персоналу (автобуси в обідню пору не подаються) збільшилася кількість відвідувань закладу. До того ж зал на першому поверсі їдальні відвели для харчування суто оперативного персоналу, відповідно організувавши роботу кухарів, мийників посуду, касирів. Запровадження карантину потягнуло за собою й інші зміни в організації харчування атомників. Цілодобово забезпечується ним з доставкою на робоче місце персонал обох блочних щитів та центрального щита управління.

Додаткових трудозатрат працівників цеху господарського забезпечення потребує обслуговування оперативного персоналу виведено в повну ізоляцію на час  карантину (починаючи з 24 березня) у ЦДЗ. Комфортне проживання в номерах готельного комплексу, а за браком достатньої кількості місць і в будинках №1 і №2, з повноцінним триразовим харчуванням (транспортне, медичне забезпечення, навчання, дозвілля – функції інших станційних підрозділів) – на відповідальності цеху. Враховуючи, що сніданок та вечеря відбуваються в три етапи – персонал, який заступає на зміну, повертається зі зміни, та той, що перебуває на вихідному, у «Яворі», на базі якого організоване харчування, воно переростає фактично у безперервний процес впродовж дня, починаючи з 5.50.

- А персонал ЦДЗ, на який покладена ця нелегка ноша, так само ізольований?

- Ні, але щоденно наші працівники що в ЦДЗ, що на майданчику ХАЕС проходять додаткове медичне обстеження на предмет виявлення ознак, що вказують на можливе захворювання шкіри, ГРВІ тощо.

Додамо, що персонал цеху, на відміну від багатьох інших підрозділів, і в звичному режимі набагато частіше проходить медогляд – раз у півроку, а обстеження у окремих лікарів і щоквартально. Адже наші люди, передусім харчовики, підпадають під декретивний контингент, який зобов’язаний обстежуватися у фахівців саме з такою періодичністю.

- Вимушені зміни в організації харчування потребують не тільки додаткових фізичних зусиль, певного перерозподілу трудових ресурсів, а й забезпечення необхідною кількістю продуктів та їх асортиментом.

- У нас добре налагоджена співпраця з постачальниками, і ще до карантину, навіть не передбачаючи саме такого розвитку ситуації, створили запас стратегічних продуктів, якого вистачить на півтора-два місяці. І надалі активно займаємося процедурою закупівлі продовольства, щоб не постати перед фактом, коли запаси розійшлися, а їх поповнення не відбувається.

Наша співрозмовниця висловила вдячність персоналу за розуміння всіх складнощів, які зараз переживаємо, за те, що не зважаючи на втому, люди знаходять в собі сили бездоганно справлятися із додатковими навантаженнями. В цеху, де 94% персоналу жінки, через карантин багато хто вимушений був піти у відпустку, аби доглядати за дітьми. Є випадки, коли у когось з працівників повернулися з-за кордону чоловік або діти, і таких у цеху, дотримуючись обмежувальних заходів, також не допускають до роботи, пропонуючи 2-тижневу відпустку. А їх, звісно, потрібно кимось замінити, відкоригувати все так, щоб не постраждала загальна справа. І якби не було складно, маємо це достойно витримати, не втрачаючи оптимізму і віри у світлі часи. У весняне пробудження, яке просто зобов’язує впорядкувати територію, чим щоденно займаються озеленювачі, навести кожному лад у своєму домі, дворі і душі. Та з чистими помислами зустріти й провести Великодні свята.

Ольга Сокол