Важливі віхи 2017 року  в історії Хмельницької АЕС

Січень

  • · На пускорезервній котельні гідротехнічного цеху Хмельницької АЕС були проведені еко­лого-теплотехнічні випробування чотирьох парових котлів, у яких взяли­ участь працівники спеціалізованої організації «Техенерго»  міста Львова.  Випробування кожного котла проходило окремо та поетапно згідно із розробленою програмою. Під час випробування всі котли  засвідчили хороші технологічні характеристики при несенні встановленого навантаження з виробництва пари.  Після завершення випробувань спеці­алі­стами був виданий технічний звіт про виконану роботу, в якому були видані режимні карти на кожен із перевірених котлів. Ви­пробування котлів проходило за участю­ оперативного персоналу всіх змін ПРК.
  • · 26 січня Хмельницьку АЕС з робочим візитом відвідав Пре­м’єр-міністр України Володимир Гройсман. В рамках програми візиту Голова Уряду побував в машинному відділенні та на блочному щиті управління (БЩУ) першого енергоблока станції, оглянув панораму енергетичного об’єкта та відкритого розподільчого пристрою 750 кВ, ознайомився з процесом підготовки персоналу на повномасштабному тренажері БЩУ у навчально-тренувальному центрі Хмельницької АЕС.

Під час робочої наради, в якій взяли участь представники ключових міністерств, органів регіо­нальної влади, провідні спеціалісти енергокомпанії та ВП ХАЕС, йшла мова про пріоритети та проблеми атомної галузі. Підсумовуючи результати візиту під час зустрічі із журналістами центральних та регіональних ЗМІ, Голова Уряду за­значив: «Необхідно визначити чіткі кроки з боку держави щодо розвитку атомної енергетики, визнач­ити першочергові пріоритети, оновити програму розвитку ДП «НАЕК «Енергоатом», подивитися в майбутнє, які потрібні фінансові інвестиції та ресурси для забезпечення енергетичної незалежності держави. Завдання номер один – забезпечення стовідсоткової безпеки діяльності атомних електростанцій, а також 100% рівня навантаження АЕС, що сприятиме стійкості та збалансованості енергетичної системи України».

Лютий

  • · На Хмельницькій АЕС відбулась конференція трудового колективу, основним завданням якої було підбиття підсумків виконання показників діяльності ВП ХАЕС за 2016 рік відповідно до зобов’язань, передбачених Колективним договором ДП «НАЕК «Енергоатом», питання виконання Колективного договору.

Генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко у своєму виступі зазначив: Хмельницька АЕС завершила 2016 рік із рекордним показником з виробітку електроенергії – 14 мільярдів 864 мільйони кіловат-годин. За 2016 рік коефіцієнт використання встановленої потужності на Хмельницькій АЕС склав 85,2% – це найкращий показник серед АЕС України. У 2016 році на Хмельницькій АЕС не було жодного порушення станційного рівня.

Микола Сергійович констатував, що це результат ставлення адміністрації  до потреб працівників, зокрема у таких напрямках, як забезпечення належними умовами праці, соціальних гарантій тощо.

Також промовець розповів про широкий спектр соціальних гарантій, якими користуються працівники ХАЕС, зокрема допомогою при народженні дитини, по догляду за дитиною до трьох (шести) років, родинам, у яких є діти інваліди, на поховання, на лікування тощо. 

28 лютого президент «НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський та голова первинної профспілкової організації компанії Олексій Лич підписали Колективний договір компанії на 2017 рік. 

Березень

  • · На Хмельницькій АЕС відбулася нарада з питань продовження терміну експлуатації першого енергоблока, у якій взяли участь президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський, керівники відокремлених підрозділів енергокомпанії, генеральний директор ВП «Хмельницька АЕС» Микола Пана­щенко, його заступники, помічники, керівники служб та відділів.

У вступному слові Юрій Недашковський коротко окреслив ситуацію, в якій працювала енергокомпанія. За його словами, багато проблем виникало через незбалансований тариф за відпущену електроенергію та нестабільне постачання від теплової генерації. У таких умовах атомникам необхідно розраховувати на додаткові джерела фінансування із залученням кредитних коштів. Юрій Олександрович закликав колег знаходити внутрішні резерви для оптимізації роботи у такому важливому напрямку, як продовження тер­міну експлуатації вітчизняних енергоблоків, зокрема, і першого на Хмельницькій АЕС.

Квітень

  • · 27 квітня згідно із графіком на Хмельницькій АЕС відбулося протиаварійне тренування із ліквідації умовної аварії.

Під час загальностанційного тренування було активізовано внутрішній кризовий центр ВП ХАЕС, здійснено збір персоналу аварійних груп і бригад, штабу керівника аварійними роботами на проммайданчику.

Умовно, за легендою тренування, внаслідок екстремального зовнішнього впливу, відбулося обвалення лінійних опор високовольтних ліній-330 кВ «ХАЕС – Рівне», «ХАЕС – Шепетівка», «ХАЕС – Хмельницька», що спричинило знеструмлення відкритого розпо­дільчого пристрою (ВРП) -330 кВ та відключення енергоблока №1 Хмельницької АЕС. Під час запуску об’єд­наної резервної дизельної електростанції (ОРДЕС) було пошкоджено обладнання маслосистеми першого дизельгенератора, що спричинило повне знеструмлення енерго­блока №1.

Для ліквідації наслідків умовної аварії було  введено  в дію «План аварійного реагування ВП ХАЕС» (умовно за тренуванням).

Під час проведення загально­стан­ці­йного протиаварійного тренування від­працьовані практичні дії з організації та евакуації персоналу із проммайданчика ВП ХАЕС, захисту аварійного персоналу від впливу радіаційної аварії.

Травень

  • · На Хмельницькій АЕС завершила роботу комісія ДП «НАЕК «Енергоатом», яка протягом тижня займалась перевіркою поточного стану ядерної безпеки на об’єкті. Це планова перевірка, яка проводиться один раз на два роки, відпо­відно до діючих в атомній енергетиці правил, а їх результати направляються до органу Держрегулювання.

Під час роботи комісії ретельно вивчались питання безпеки. У робочому порядку гості познайомились із основними виробничими показниками станції у минулому і поточному році, також мали можливість проаналізувати показники із виробництва електроенергії за різні роки, коефіцієнт використання встановленої потужності, кількість порушень у роботі, вплив на довкілля, заходи із підвищення безпеки тощо.

На підсумковій нараді голова комісії, директор департаменту відомчого нагля­ду ДП «НАЕК «Енергоатом» Олександр Богун пові­домив, що стан ядерної безпеки на Хмельницькій АЕС відповідає вимогам, правилам та стандартам у атомній енергетиці. Про це за­значено у відповід­ному акті.

Червень

  • · На Хмельницькій АЕС 1 червня стартували громадські обговорення проекту «Звіту про екологічну оцінку комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків атомних електростанцій України за період 2012-2016 років». У обговоренні проекту звіту про екологічну оцінку К(з)ПБ АЕС України взяли участь фахівці Енергоатома, Хмельницької АЕС, Консультанта групи управління проектом­ К(з)ПБ та громадськість міста Нетішина.
  • · З 19 по 22 червня на Хмельницькій АЕС представники Всесвітньої організації операторів АЕС (ВАО АЕС)  працювали  з тематики «Управління людськими ресурсами. Оптимальний процес «омолодження» персоналу». Ініціатором міжнародної зустрічі виступили фахівці Хмельницької АЕС. Експерти ВАО АЕС, а це представники Болгарії, Чехії та Росії, «НАЕК «Енергоатом» та АЕС України­ обговорювали питання системи соціального захисту працівників АЕС, залучення молодих фахівців до роботи  у сфері атомної енергетики, ді­лились досвідом управ­ління персоналом,  роз­глянули фінансову складову мотивації персоналу тощо.
  • · Хмельницьку АЕС відвідала польська делегація на чолі з послом Польщі в Україні Яном Пєклом. Знайомство із найбільшим енергетичним об’єктом Хмельниччини розпочалось з оглядин технологічної бази навчально-тренувального центру ХАЕС. Тут на гостей чекало багато цікавої інформації із уст генерального директора Хмельницької АЕС Миколи Панащенка та заступника головного інженера з підготовки персоналу Володимира Ісупова.

Під час перебування представників посольства у навчально-тренувальному центрі на повномасштабному тренажері проходили навчання оперативного персоналу. Продовження ознайомлення із виробничою діяльністю Хмельницької АЕС відбулося у офісі генерального директора станції М.С. Панащенка. Микола Сергійович акцентував увагу присутніх  на перспективі підключення до енергосистеми Євросоюзу. Починаючи із 2014 року проведено ряд зустрічей і переговорів із представниками енергетичної галузі Польщі, які зацікавлені у відновленні співпраці. Підписано тристоронній Меморандум між «Енергоатомом», «Pol­energia» та НЕК «Укренерго» про започаткування енергетичного моста «Україна – Європейський Союз».

Липень

  • · З робочим візитом на Хмельницькій АЕС побували представники регулюючого органу  радіаційної безпеки Швеції, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, корпорації «ТСМ Груп» та ДП «НАЕК «Енерго­атом». Приїзд поважної делегації відбувся в рамках співробітництва сторін у галузі ядерної захищеності та фізичного захисту. Учасники робочої зустрічі обговорили хід реалізації проекту техні­чної допомоги SSМ2015-5133 «Фізичний захист Хмельницької АЕС», прийом-передачу поставленого обладнання, наступні кроки подальшого співробітництва.
  • · У військовослужбовців військової частини 3043 з охорони Хмельницької АЕС з’явилися два комплекти портативних пристроїв для виявлення вибухових речовин на контрольно-пропускних пунктах. Вони придбані на кошти Міністерства оборони США.
  • · 20 – 21 липня на ХАЕС перебували представники Московського центру Всесвітньої асоціації операторів АЕС (МЦ ВАО АЕС). Під час обмінного візиту експерти ВАО АЕС зустрілися із керівництвом енергетичного підприємства та новим представником на майданчику Хмельницької АЕС. Ним став провідний інструктор відділу  підготовки оперативного персоналу навчально–тренувального центру атомної станції Дмитро Шубовський.

Серпень

  • · Згідно із «постфукусімськими» заходами  підвищення безпеки, на Хмельницьку АЕС доставлено чотири мобільні дизель-генераторні станції. 1-2 серпня персонал атомної станції, який входить до складу аварійних груп і бригад, знайомився із новою технікою. Для представни­ків основних цехів та підроз­ділів ХАЕС, які експлу­атуватимуть дизель-генератори, фахівці компа­нії-виробника «Далгакиран компресор Україна» проводили теоретичні навчання та на практиці демонстрували можливості обладнання.
  • · 21 серп­ня Хмельницьку АЕС з робочим візитом відвідав президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський. В рамках візиту відбулися дві наради щодо продовження терміну експлуатації (ПТЕ) першого енергоблока Хмельницької АЕС та з питань будівництва Х-3/Х-4.

Вересень

  • · На Хмельницькій АЕС заверши­лась комплексна інспекційна перевірка із дотримання вимог, норм, правил та стандартів з ядерної та радіаційної безпеки при експлуатації енерго­блоків. Інспектували ХАЕС представники Держ­атомрегулювання України та Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ).

Під час роботи на Хмельницькій АЕС представниками інспектуючої сторони перевірено виконання норм і правил з ядерної та радіа­ційної безпеки, умов ліцензування, заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки, а також поводження з відпрацьованим ядерним паливом та радіаційними відходами. Особливу увагу інспектори приділили заходам із продовження експлуатації першого енергоблока. Здійснювалась також перевірка документації щодо ліцензування персоналу, матеріально-технічної бази навчально-тренувального центру (НТЦ) Хмельницької АЕС.

Жовтень

  • · За ініціативи Державної служби України з питань праці започатковано проведення Всеукраїнського огляду-конкурсу на присвоєння звання «Краще підприємство з охорони праці». До участі у конкурсі заяви подали 42 підприємства з усієї України, зокрема, і Хмельницька АЕС.

Учасники конкурсу оцінювалися за такими критеріями, як ефективне функціонування систе­ми управлінн­я охороною праці, створення безпечних та здорових умов праці, заходи із формування у колективі культури праці, проведення навчань з охорони праці, рівень виробничого травматизму і професійних захворювань тощо.

До складу комісії увійшли посад­ов­і особи Держ­праці, пред­ставники міністерств, цент­ра­ль­них та місцевих органів виконавчої влади, об’єд­нань роботодав­ців та профспілкових орга­ні­зацій, Фонду соціального страхування України­.

Конкурсна комісія оцінювала підпри­ємства у двох категоріях: перша, де працює понад 250 працівників, друга категорія – менше 250 праці­вників. Так, переможцями стали­ 13 підпри­ємств з різних област­ей України.  За резул­ь­татами оцінювання  у категорії «понад 250 працівників»­ у номінації «Енергопостачання та транспорт» від­значено Відокремлений підроз­діл «Хмельни­цька атомна електрична станція» Державного під­приємства «Національна атомна енергогене­руюча компанія «Енергоатом». Її представникам в особі головного інспектора Хмельницької АЕС Костянтина Коби, начальника служби відомчого нагляду і пожежної безпеки Василя Лановенка, начальника відділу охорони праці Сергія Романка та його колег, було вручено відповідні відзнаки­.

  • · З 23 по 27 жовтня на Хмельницькій АЕС проводилась повторна партнерська перевірка Всесвітньої асоціації організацій, що експлуатують атомні електростанції (ВАО АЕС). Серед експертів, що здійснювали пост-місію, представники Московського центру ВАО АЕС - фахівці з Вірменії, Угорщини, Болгарії, Росії, України. Разом із міжнародними експертами працювали і представники молодіжної організації ВАО АЕС, які представляють Хмельницьку АЕС.

У листопаді 2015 року на ХАЕС було проведено міжнародну партнерську перевірку виробничої діяльності енергетичного підприємства за одинадцятьма напрямками: організаційна структура, експлуатація, ремонт, інженерна підтримка, врахування досвіду експлуатації, радіаційний захист, аварійна готовність, пожежна безпека, хімія та підготовка персоналу.

Під час нинішнього візиту міжнародні фахівці оцінювали стан виконання та ефективність коригувальних заходів, розроблених станцією за результатами партнерської перевірки, яка була проведена  2015 року. За словами керівника експертів Лайоша Хаднадь, команда мала на руках інформаційний пакет, який засвідчив значну роботу, виконану колективом Хмельницької АЕС.

Генеральний директор ВП ХАЕС Микола Панащенко у ході презентації пост-місії розповів про поточний стан справ на станції і зазначив, що політика керівництва підприємства спрямована на відповідність найкращим світовим практикам та стандартам.

Листопад

  • · На Хмельницькій АЕС проведено День депутата Хмельницької обласної ради. Депутати мали можливість відвідати навчально-тренувальний центр, машзал побачити роботу змін­но­го персоналу на діючо­му другому енергоблоці.

У ході екскурсії депутати відвідали промисловий майданчик третього енергоблока, який перебуває у стадії незавершеного будівництва.

  • · 20 листопада  відбувся ознайо­мчий  візит польської делегації на Хмельницьку АЕС. Заступника міністра енергетики Польщі Ан­джея Піотровського та його колег зустрічав на ХАЕС Президент «НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський, інші представники компанії. До складу польської делегації також увійшли директор департаменту атомної енергетики Міністерства енергетики Польщі Йозеф Соболевський, віце-президент компанії PGE EJ 1 sp. z o.o. (підрозділ польської енергокомпанії PGE, створений для реалізації проекту будівництва у Польщі першої атомної електро­станції) Павел Зареба, виконавчий директор з управління активами енергокомпанії Tauron Group Богуслав Олек­сі та інші.

У рамках візиту польська делегація ознайомилася з роботою Хмельницької АЕС, відвідала відкритий розподільчий пристрій 750 кВ, машин­ний зал та блочний щит управління енерго­блока №2, навчально-тренувальний центр станції.

Юрій Недашковський, відповідаючи на запитання представників преси відзначив, що енергоміст «Україна - ЄС» може стати мостом між енергосистемами Північної та Південної Європи. «Лінії електропередач від енергоблока №2 ХАЕС на польський Жешув та на Західноукраїнську підстанцію і далі на угорську підстанцію Альбертирша в перспективі можуть стати не лише енергомостом до Європи, але й енергомостом між Північчю та Півднем Європи. Пропускна спроможність такого мосту становитиме до 2 тисяч мегават з кожного боку», - відзначив президент Енергоатома. 

Грудень

  • · Хмельницьку АЕС з робочим візитом відвідали представники ЄБРР, які опікуються виконанням заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки українських енергоблоків. Кредитором виступає саме Європейський банк  реконструкції та розвитку.

Участь у нараді взяли консультанти-інспектори зі сторони кредитора, представники групи управління проектом та спеціалісти Хмельницької АЕС. Метою зустрічі стала перевірка стану виконання заходів, які фінансуються за рахунок кредитних коштів. Зокрема, гроші вітчизняної енергокомпанії «НАЕК «Енергоатом» витрачаються на конструкторські, проектні, монтажні та інші роботи, а закупівля обладнання ведеться за рахунок кредитних коштів.

  • · Виповнилося 30 років введенню першого енергоблока Хмельницької АЕС у промислово-дослідну експлуатацію.  Відбулись урочистості та відзначення кращих представників станції.   

Підготував Олександр Шустерук