4 листопада на ХАЕС було проведено протиаварійне тренування з лікві­да­ції умовної  радіа­цій­ної аварії, в ході якого відпрацьовувалась взаємодія аварі­йних груп і бригад, оперативного персоналу та штабу керівника аварійними робота­ми на проммайданчику.

Згідно з затвер­дженим сценарієм, на першому енерго­бло­ці під час проведення підготовчих робіт із заміни датчика стався розрив його імпу­льсної лінії. Це спричинило відключення генератора, пошкодження струмопроводу, на робочому трансформаторі власних потреб виникла пожежа. Також­ відбувся викид радіоакти­вних речовин в оббу­-дову реакторного відділення першого енергоблока.  Про ці події оперативну інформацію одержав начальник зміни станції, оцінивши ситуацію,  він віддав персоналу низку команд для ліквідації аварії, яку кваліфіковано як промислову. Для її ліквідації було залучено весь персонал керівника аварійними роботами на проммайдачику.

У гасінні умовної пожежі на трансформаторі взяли участь бійці Державної пожежної частини №7 з охорони ХАЕС. Вони застосували спеціальне споря­дження, передбачене для роботи в умовах наявності електричної напруги до тисячі вольт.

Умовну аварію було ліквідовано у визначені за сценарієм строки. За результатами аварійного тренування відбулась підсумкова нарада під головуванням керівника аварійними роботами на проммайданчику генерального директора Хмельницької АЕС Миколи Панащенка. У ній також взяли участь керівники аварійних груп та бригад підрозділів електростанції, незалежні експерти.

Наш кор

Терористам - зась

Тактико-спеціальні навчання, які пройшли на ХАЕС в останні дні жовтня, показали: сили і служби, що відповідають за охорону і фізичний захист обєкта, у взаємодії з територіальними і регіональними підрозділами МВС, СБУ, МНС здатні запобігти проникненню на територію станції будь-яким  диверсантам з метою вчинення ними терористичних актів і заподіяння тим самим колосальної шкоди підприємству, а відтак персоналу, населенню, довкіллю.

Відразу обмовлюся, скільки б разів у цьому тексті ви не зустріли слова «терористи», «вибухівка», «штурм», «заручники» тощо, пам’ятайте: перед кожним з них потрібно обов’язково ставити «умовний». Адже змодельована ситуація все-таки була навчальною, хоча й максимально наближеною за розвитком подій до реальності. Так, світ жорстокий, тероризм процвітає, у витонченості та вишуканості його провідникам не відмовиш, отож маємо бути готовими до найне­сподіванішого і адекватно відреагувати.

Кожного разу, готуючи сценарій подібних нав­чань, сторони намагаються змоделювати ситуа­цію гіпотетично можливу в житті. Цього разу, наприклад, найбільш уразливою ланкою для ймовірного нападу обрали контрольно-пропуск­ний пункт, на якому триває реконструкція і модернізація відповідного оснащення. Більше того, свідомо допустили в сценарії найгірший варіант розвитку подій, за яким частина терористів в силу різних обставин здолала перший рубіж перешкод і навіть проникла в оббудову реакторного відді­лен­ня. Як стверджує заступник генерального директора ХАЕС з фізичного захисту та режиму А.В. Бойко, у житті до такого, звісно, не дійшло б. Але ці ймовірні складнощі учасники навчань відпрацьовували спеціально, аби перевірити свою готовність запобігти подібним терористичним проявам з можливістю заподіяння серйозної шкоди підприємству, зокрема аварії з відповідними радіаційними наслідками. І довели, що вміють протистояти озброєним диверсантам, не давши змоги їм здійснити свої підступні наміри.

За два дні навчань було всього: і штурм, і знешкодження закладених вибухових пристроїв, і звільнення заручників. Але завдяки вмілим та злагодженим діям усіх задіяних сил і засобів кожна операція пройшла успішно. За словами керівника навчань в.о. начальника управління СБУ в Хмельницькій області В.Б.Слободянюка, командування та особовий склад військової частини з охорони Хмельницької АЕС, наші служба фізичного захисту та загін відомчої воєнізованої охорони спрацювали на високому рівні.

Достойні похвали, на переконання А.В.Бойка, й інші підрозділи, які оперативно надавали необхідну допомогу. У навчально-тренувальному центрі надали приміщення й створили належні умови для роботи штабу, телевізійники відзняли вимоги терористів і цей відеозапис окрім всього допоміг психологам визначити їх моральний стан та дати відповідні рекомендації особам, котрі вели переговори з диверсантами, виробити подальшу лінію поведінки іншим представникам силових структур, задіяним у заключній фазі навчань. Оперативно спрацював персонал цеху господарського забезпечення, терміново забезпечивши терористів на їх вимогу смачним обідом. Пізніше самі вимагачі зізналися, що це стало певним стримуючим фактором у продовженні вчинення ними злих намірів. Жодного разу не підвели транспортники, в рамках інструкцій діяли працівники всіх підрозділів, сприяючи тим самим ефективному проведенню навчань. Які вчергове засвідчили, що забезпечення фізичного захисту станції – справа не тільки однойменної служби та військовослужбовців військової частини з охорони ХАЕС, а всього колективу підприємства.

Востаннє тактико-спеціальні навчання на ХАЕС пройшли в 2001 році, а от у 2005-у їх масштабність довелося суттєво згорнути через відомі події в Цвітосі з пожежею та вибухами снарядів. Минулого тижня ніщо не завадило відпрацювати сценарій у повному обсязі і достойно скласти іспит на готовність професійно й оперативно протистояти будь-яким негативним проявам терористів. На щастя, умовним. І все ж, можемо бути впевненими, що за такого рівня реагування на зовнішні виклики, ні об’єкту, ні його персоналу, ні самому місту-супутнику загрози небезпеки немає.

Ольга Сокол