Вдала прем’єра юних нетiшинцiв  на конкурсi «PREMIER-2012» 

Юні нетішинці не обділені можливістю збагачуватись розумово, духовно і фізично, адже розвинута  освітня, спортивна, культурно-мистецька мережа в поєднанні з діяльністю талановитих педагогів та наставників використовується досить інтенсивно і якісно. Свідчень цьому безліч. Важко перелічити титулованих спортсменів, що зросли у секціях боротьби самбо, фехтування, пауерліфтингу, футболу, інших ігрових видів спорту, що культивуються при КДЮСШ первин­ної профспілкової органі­зації ХАЕС. Варто назвати Олімпійських чемпіонок Г.Пундик та О.Жовнір.

Значні зусилля прикладають керівники численних гуртків Будинку дитячої творчості, аби діти розвивались гармонійно та багатогранно. А слава школи мистецтв, художньої школи лине далеко за межі Хмельниччини.

Чималий внесок у справу естетичного виховання вносять керівники художніх колективів місцевого Палацу культури. Один з останніх прикладів – участь вока­лістів школи мистецтв та юних танцюристів студії «Серпантин» у ІІІ міжнарод­ному конкурсі «PREMIER-2012», який  відбувся в місті Києві.

Зауважимо, що до участі в конкурсі запрошувались дитячі та юнацькі творчі колективи, солісти  з усіх країн світу віком до 32 років. Нетішин привіз мало не найменших учасників, однак талановитих і по-своєму зіркових.

Отже, київський Будинок вчених зібрав того дня вокалістів з Білорусії, Китаю, Татарстану, інших міст Російської Федерації і, звичайно ж українських культурних центрів: Харкова, Чернігова, Вінниці, Львова, Полтави, Одеси...

Нетішин не загубився у цьому ряду. Так, у молодшій групі А (до восьми років) Софія Янович стала дипломантом, виконавши пісню на музику своєї вчительки Наталії Горбової та «Дощик» Алли Мигай. Це перший виступ юної вокалістки.

А от Айшен Ібрагімова пробилась у лауреати третьої премії. Вона не новачок у царині вокалу: учениця п’ятого класу загальноосвітньої школи закінчує шостий клас школи мистецтв, брала участь у конкурсах різного масштабу і є переможцем, лауреатом і дипломантом різних вокальних змагань. На сцені Бу­дин­ку вчених вона виконала відому  неаполітанську пісню Санта Лючія та арію Барбаріни  з опери «Весілля Фігаро» великого Вольфганга Амадея Моцарта. 

А найбільшого успіху досягла юна зірка, беззаперечний талант Дарія Демчук. За її зростанням цікаво спостерігати і щоразу знаходити нові грані у виконанні відомих та забутих Богом творів класики. Чистий, глибокий, соковитий голос щоразу радує прихильників пісні під час численних концертів, у яких бере участь юна вокалістка. Її голос звучав у найкращих залах Санкт-Петербурга та Москви.   Вона вже має репертуар на власний сольний концерт. У віковій групі С (12 – 14 років) їй не було рівних. Вона лауреат другої премії. Першу журі у складі професорів українських та російських консерваторій Валерія Буймістрова та Михайла Агіна та народної артистки України Людмили Довгань вирішили не присуджувати. Успіх розділили з своїми вихованцями педагог з вокалу Нетішинської школи мистецтв Наталія Горбова та концертмейстер Оксана Кацан.

Якщо вокалісти вже випробували себе великою сценою, то вихованки студії бального танцю «Серпантин» на мистецький захід такого рівня виїхали вперше. Проте, як мовиться, перший млинець на масляному тижні вдався на всі сто.  У групі віком до 12 років тріо у складі Тані Гордійчук, Насті Нечипоренко  та Насті Малько стало дипломантом конкурсу.

А весь колектив у складі 12 юних танцівниць запропонував кваліфікованому журі у складі народного артиста України Сергія Бондура, заслуженого артиста України головного балетмейстера ансамблю міні­стерства оборони країни Володимира Шмагуна та хореографа Володимира Соболєва танок «Нетішинські дівчата в стилі кантрі». І саме в цьому жанрі вони виявились найкращими. Колектив відзначений першим міс­цем і отримав право на участь у гала-концерті. Шкода, але потяг вже кликав вихованок хореографа Валентини Павлової в Нетішин.

Ще одна вихованка «Серпантину», випускниця студії минулих років­ Анастасія Павлова продемонструвала володіння тілом у сольному номері і також відзначена першою премією.

Крім участі в конкурсі діти ансамблю «Серпантин» перед виступом здійснили екскурсію у музей води, погуляли Києвом, познайомились з іншими конкурсантами, побачили виступи однолітків.

Міністр культури і туризму України Михайло Кулиняк у слові-вітанні, яке було зачитане учасникам конкурсу,  висловив щиру подяку органі­заційному комітету благодійного фонду «Віват Арт» за цей унікальний проект, що дає можливість молодим обдарованим артистам духовно самореалізуватися, демонструвати на великій сцені свої творчі доробки та досягнення, розширити творчі зв’язки між талановитими молодими виконавцями. За його переконанням, конкурс виконує благородну справу збереження, розвитку, вдосконалення безцінних духовних скарбів вокального та хореографічного мистецтва нашого народу, стане для багатьох артистів початком успішної творчої кар’єри,  могутнім натхненням до подальшого вдосконалення  всіх його учасників!

Віктор Гусаров

На знімках: юне дарування вокалістка Софія Янович; учасники студії «Серпантин» на екскурсії по Києву

Фото  автора