Великi плани цiлком реальнi

Колективу ЦТАВ належить виконати великий обсяг робіт в рамках реалізації заходів з продовження термінів експлуатації обладнання першого енергоблока, який через рік допрацьовує свій проектний термін. А щоб і після 30 років роботи він, так би мовити, залишався в строю, отримати відповідні дозволи можна буде тільки після виконання масштабної програми з ремонту, модерні­зації та заміни обладнання. У кожного підрозділу, який буде задіяний у цьому відповідальному процесі, свої завдання.  Відтак для кращої організації робіт створено робочі групи, є така і в цеху теплової автоматики і вимірювань. Щопонеділка  і щоп’ятниці група збирається для обговорення питань, які назбиралися протягом тижня, щоб визначитися з обсягом завдань на тиждень наступний.

- У нас доволі великі обсяги робіт і великі плани, - сказав при зустрічі провідний інженер ЦТАВ, який тимчасово виконує обов’язки заступника начальника цеху з модернізації і монтажу на час його відпустки, В.В.Притков.

- Чи реально виконати їх у стислі строки, адже часу не так і багато?

- Сказати, що буде просто, значить злукавити. Але цілком під силу, нереальних завдань перед собою не ставимо. Оскільки наша електростанція вперше проходить цей нелегкий шлях, ми відвідали з метою обміну досвідом всі майданчики, де з продовженням терміну експлуатації своїх енергоблоків, які відпрацювали проектний термін, успішно справилися.

- Володимире Валентиновичу, як би ви могли оцінити в порівнянні з іншими майданчиками стан обладнання першого енергоблока Хмельницької АЕС?

- Враховуючи те, що Хмельницька, по суті, наймолодша з усіх українських АЕС (виняток – ровесник нашого другого енергоблока - рівненський №4), то й обладнання першого мільйонника в Нетішині – найсучасніше на момент його пуску, відпрацювавши тридцять років, добре витримало навантаження і після реалізації запланованих заходів з ПСЕ надійно слугуватиме, як мінімум, ще 10 років.

- Ці заходи включають як ремонт, модернізацію, так і заміну обладнання – повну чи часткову?

- Саме так. Крім того, в рамках продовження терміну експлуатації нам належить впровадити декілька систем важливих для безпеки, наприклад: СНЕТВ і СНЕРВ – системи нормальної експлуатації турбінного і реакторного відділень. Буде проведено повну заміну обладнання на системах безпеки зі встановленням там сучасних програмно-технічних комплексів.

Перелік робіт досить об’ємний, не стану деталізувати, фахівцям ці заходи знайомі і зрозумілі. Життя не стоїть на місці, і те, що було прогресивним п’ять-десять років тому, сьогодні потребує оновлення. Отож маємо провести низку модернізаційних робіт на генераторах з повною заміною системи управління, в переліку також обладнання, яке для подальшої роботи потребує виконання ряду відповідних заходів, система післяаварійного моніторингу (ПАМС). Нехай не лякає читачів таке слово­сполучення, адже не йдеться про неминучість якоїсь аварії, але ми, як відповідальні фахівці своєї справи, враховуючи специфіку виробництва, зобов’язані зважати на ймовірні збої в роботі і бути готовими до будь-якого розвитку подій. За бездоганної роботи системи, про яку кажу, оперативний персонал володітиме повною інформацією про те, що відбувається на енергоблоці, і адекватно реагуватиме. Доброю підмогою нашим «оперативникам»,  вважаю, буде система промислового телебачення на першому енергоблоці, завдяки якій вони зможуть на відстані цілодобово спостерігати за роботою обладнання у приміщеннях з обмеженим доступом персоналу. Така система вже успішно експлуатується на другому енергоблоці.

- Обладнання, яке підлягає модернізації, заміні, закуплятиметься у вітчизняних виробників?

- В основному так, чого нема наразі в Україні, імпортуватимемо з Європи?

- Чи достатньо для цього коштів?

- Купуватимемо на європейські ж кошти згідно з відповідним договором, укладеним українським урядом з ЄБРР.

- Заплановані роботи будете виконувати своїми силами чи залучатимете підрядників?

- Будемо залучати, оскільки своїх фахівців, зокрема  з монтажу, у нас недостатньо. Робимо ставку на місцеві організації, з якими у нас давня співпраця за багатьма напрямками. Маю на увазі  МУ-13. Ось наприкінці місяця, наприклад, в рамках  К(з)ПБ ми розпочинаємо виконувати заходи по заміні гермопроходок на обох енергоблоках. Це тільки перший етап, який припадає на поточний ППР, і реалізовуватимуть ці заходи саме фахівці МУ-13.

Ольга Сокол

Фото  Олександра Шустерука