Від плану до втілення

За словами заступника генерального директора Хмельницької АЕС з капітального будівництва О.В. Рахлінського, який зустрівся з журналістами напередодні Дня будівельника, у переліку найбільш значимих заходів, які реалізовувались у поточному  році, серед пріоритетів  переробка техніко-економічного обґрунтування будівництва третього та четвертого енергоблоків станції. Доопрацювання ТЕО викликане денонсацією відповідної угоди з Російською Федерацією і співпрацею у подальшому з чеською фірмою, реакторну установку якої планується встановити на ХАЕС. Добудування 3-го та 4-го енергоблоків заявлене на найвищому рівні, проте має довгий шлях реалізації, адже потребує джерел фінансування, прийняття відповідного закону тощо.

Управління капітального будівництва ХАЕС працювало над створенням системи сейсмічного моніторингу в зоні розміщення АЕС і зоні спостереження. З п’яти постів: у с. Гремяче Острозького району, с. Плужне Ізяславського району, с. Потереба Славутського ра­йо­ну, м. Славута і неподалік рибгоспу, останній знаходиться в стадії завершення будівельних робіт. Обладнання через відсутність коштів придбати не вдалось,  за їх наявності проект безумовно втілюватиметься в життя. Глибина скважин 800 метрів. Інститут геофізики займатиметься науковою частиною проекту.

Реалізація проекту щодо перезаведення на підстанцію «Київська» лінії електропередач Хмельницька АЕС – Розподільча підстанція Чорнобильська також потребувала участі фахівців ХАЕС. В рамках реалізації проекту для транспортування електроенергії з Хмельницької АЕС на Чорнобильську АЕС на відкритому розподільчому пристрої 750 кВ ХАЕС було виконано частину модернізаційно-реконструкторських  робіт, встановлено нове електротехнічне обладнання.

Цьогоріч здійснювалась в рамках програми фіззахисту модернізація інженерно-технічних засобів охорони ХАЕС, зокрема будівництво центрального пункту охорони.

Комплекс з переробки твердих радіоактивних відходів (КПРВ) пройшов експертизу і отримав позитивні висновки. Триває процедура його пого­дження в органах державної влади. Будівництво КПРВ – складова вирішення питання переробки твердих радіоактивних відходів, як накопичених раніше, так і тих, що утворюються в процесі експлуатації станції. Реалізація цього проекту дозволить ХАЕС випускати упаковки з раді­оактивними відходами, які відповідають вимогам приймання їх на зберігання згідно з рекомендаціями МАГАТЕ і чинними в Україні нормами і правилами, а також дозволить виконувати вимоги Законів України «Про використання ядерної енергії і радіаційної безпеки», «Про поводження з радіоактивними відходами», «Про охорону навколишнього середовища».

Як заявляв президент компанії Ю.Недашковський при врученні ключів до другої черги 505 будинку, житлова програма не знімається з порядку денного. На  2017 рік планується втілити у життя  проект 508-го дев’ятиповерхового будинку на 81 квартиру і в наступному році почати його будувати.

Олег Васильович побажав усім оптимізму і здоров’я та побільше будівельних робіт, бо вони прикрашають життя, роблять його осмисленим.

Віктор Гусаров