Відбулось обговорення тарифу на електроенергію та Інвестиційної програми Енергоатому

24 вересня під головуванням т.в.о. віце-президента НАЕК «Енергоатом» Анжели Депелян та за участі представників атомних електростанцій, громади міст-супутників АЕС відбулось обговорення проекту встановлення тарифів на електричну та теплову енергію, що виробляється на атомних електростанці­ях ДП «НАЕК «Енергоатом» та проекту Інвестиційної програми ДП «НАЕК «Енергоатом» на 2019 рік.

Захід проводився з метою отримання зауважень і пропозицій від органів виконавчої влади, представників місцевого самоврядування, а також інших зацікавлених осіб відповідно до Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здій­снює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг НКРЕКП. Представниками Хме­льницької АЕС були  генеральний директор Микола Панащенко, заступники генерального директора та головного інженера елек­т­ростан­ції, керівники структурних підроз­ділів підприємства. Громадськість Нетішина представляв голова Нетішинської міської ради Олександр Супрунюк.

Під час обговорення, яке відбувалась у відеорежимі, Анжела Депелян наголосила, що діючий тариф «НАЕК «Енергоатом» – 54,03 коп з 1 жовтня 2018 року зросте до 55,76 коп за кВт*год. Компанією обґрунтовано тариф у розмірі 71,5 коп за кВт*год. «НАЕК «Енергоатом» довів НКРЕКП статті витрат, що не враховані у новому тарифі. Основний дефіцит коштів виник за статтями продовження терміну експлуатації енергоблоків АЕС та підвищення безпеки, що є пріоритетними напрямками діяльності Компанії в підготовці енергоблоків до їх експлуатації у понадпроектний термін та виконання яких передбачено Комплексною зведеною програмою підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС України і затвердженою Кабінетом Міністрів України. Дефіцит капітального буді­вництва, реконструкції та модернізація енергоблоків складає більш ніж 5 млрд грн з необхідних 8 млрд 628 млн грн. Таким чином, дефіцит усіх цих статей перевищує 13 млрд грн», - підсумувала А.Депелян.

Серед найбільш дефіцитних статей, встановленого для Енергоатома тарифу, директор з фінансів та бюджетування зазначила капітальні вкладення. «Річна потреба Енергоатома у фінансуванні цього напрямку, сформована відповідно до скоригованої Інвестиційної програми, яка погоджена Міненерговугілля, і складає 8 млрд 628 млн грн, з яких у тарифі враховано лише 3 млрд 244 млн, таким чином дефі­цит сягає 5 млрд 384 млн. І такий дефіцит виник в основному за статтями "Продовження терміну експлуатації" та "Підвищення безпеки", що є пріоритетними напрямками діяльності Компанії у підготовці енергоблоків АЕС до їх експлуатації у понадпроектний термін», - зазначила Анжела Депелян.

У свою чергу т.в.о. директора з економічних з питань, директор Департаменту тарифної політики та управління витратами Енергоатома Любов Шаніна повідомила, що розрахунок проектів тарифів Компанії на 2019 рік було здійснено не лише відповідно до внутрішніх документів Енергоатома, але й з урахуванням постанов НКРЕКП від 1 серпня 2017 року (№ 990) «Про затвердження Методики формування, розрахунку та затвердження тарифів на електричну та теплову енергію, що виробляється на атомних електростанціях» та від 30 червня 2018 року (№866) «Про затвердження Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг».

Вона також відмітила, що у проекті тарифів Енергоатома на 2019 рік враховані макропоказники за І сценарієм відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 11 липня 2018 року (№ 546) «Про схвалення Прогнозу економічного та соціального розвитку України на 2019-2021 роки». При розрахунках тарифів також були враховані прогнозні обсяги виробництва та відпуску електроенергії українських АЕС на 2019 рік відповідно до графіка планово-попереджувальних ремонтів енергоблоків АЕС.

Любов Шаніна наголосила, що після врахування низки уточнень, які були опрацьовані під час відкритого обговорення, та з урахуванням прогнозних показників виробничої діяльності Енергоатома на наступний рік, необхідний тариф на відпуск електроенергії АЕС на 2019 рік складає 90,19 коп за 1 кВт*год, а на теплову енергію – 145,29 грн за 1 Гкал. Саме такий розмір тарифів буде подано на розгляд НКРЕКП з відповідним обґрунтуванням.

З доповіддю щодо обґрунтування Інвестиційної програми Енергоатома на 2019 рік виступила директор з інвестицій та перспективного розвитку Енергоатома Тетяна Амосова. Вона наголосила, що головним документом, який покладено в основу Інвестиційної програми Енергоатома на 2019 рік, є розпорядження Кабінету Міністрів України від 6 червня 2018 року «Про затвердження плану заходів з реалізації етапу «Реформування енергетичного сектору (до 2020 року) «Енергетичної стратегії України на період до 2035 року «Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність». «Усі заходи, передбачені цим планом, увійшли до нашої Інвестиційної програми. Найбільш важливим напрямком програми є заходи з підвищення безпеки енергоблоків АЕС та продовження термінів їх експлуатації, на що передбачено 18 млрд 195 млн грн, які становлять 70% загального обсягу коштів, необхідних для реалізації Інвестиційної програми Енергоатома на 2019 рік. Наступний напрямок - будівництво об'єктів, що забезпечують збіль­шення виробництва електроенергії, у тому числі шляхом зняття існуючих обмежень і створення заміщуючих потужностей, а також безпечне зберігання відпрацьованого ядерного палива та переробка радіоактивних відходів. На відповідні заходи необхідно 5 млрд 194 млн грн, тобто 20% загального обсягу інвестиційної програми. Інші капітальні вкладення і заходи з охорони праці  - 2 млрд 77 млн грн або 8% загального обсягу капінвестицій. Фізичний захист ядерних установок та ядерних матеріалів - 514 млн грн або 2% загальної суми інвестицій», - уточнила Тетяна Амосова.

У ході обговорення зазначалось, що  дискримінаційний тариф для атомної енергетики створює дефіцит фінансування не лише за пріоритетними напрямками діяльності Компанії, а й на сплату екологічного податку, оплату праці та єдиного соціального внеску, обслуговування кредитних позик, які виникли через борг ДП «Енергоринок», відшкодування витрат пен­­сійному фонду України та соці­альні програми, які Енергоатом зобов’язався виконати перед громадами міст-супутників. Саме на це звернув увагу міський голова Нетішина Олександр Супрунюк. Він підтримує прагнення атомників щодо створення оптимальних умов роботи енергетичної галузі, яка забезпечує виробництво більше половини електроенергії у нашій державі.

Наш кор.

Фото Олександра Шустерука