Відбувся II Міжнародний молодіжний Форум Українського ядерного товариства

9 - 12 червня  в місті-супутнику Хмельницької АЕС Нетішині  проходив ІІ-й Міжнародний форум Українського ядерного товариства «Ядерна енергетика та наука в житті регіону».  Ініціатори та організатори Форуму - Українське ядерне товариство (УкрЯТ), Національний університет «Острозька академія» та ВП «Хмельницька АЕС».

Атомна енергетика – високотехнологічна галузь, що забезпечує державу ліквідним продуктом - електроенергією - з мінімальним впливом на людину та природне середовище та ефективним виробництвом. Хмельницька АЕС, крім безпечної генерації електроенергії, несе на собі соціально-економічний  тягар, адже від стабільної роботи Хмельницької АЕС залежать наповнення місцевих бюджетів та добробут мешканців регіону. 

Важливою складовою розвитку ядерної галузі України є формування конструктивної співпраці між виробництвом (АЕС), наукою та освітою, владою (органами самоврядування) та громадськістю. Саме таку мету було поставлено організаторами Форуму: всесторонньо та об’є­к­тивно дослідити перспективи розвитку, роль, місце і вплив атомної енергетики в регіоні та в міжнародному контексті з позиції економіки, політики (геополітики), науки, екології з урахуванням соціального та морального факторів.

Традиційно Форум розпочинається у переддень відкриття святковою лінійкою, де представники всіх підприємств і організацій мають можливість презентувати себе та познайомитися з іншими учасниками. Кількість делегацій та їх географія, оригінальність представлення  перетворюють відкриття Форуму на своєрідний спектакль, де кожен може продемонструвати свої здібності в ораторстві, мистецтві чи ерудованості. Дійство відбувається в легкій невимушеній формі, що спонукає молодих атомників в подальшому вільно спілкуватися на різноманітні теми. А це є хорошою передумовою виникнення нових ідей і проектів. 

Наступного дня учасники Форуму, в загальній кількості більше восьми десятків осіб, з усіх регіонів України та Польщі, мали можливість поспілкуватися з керівництвом та фахівцями Хмельницької АЕС. Генеральний директор ВП ХАЕС Микола Панащенко представив учасникам Форуму презентацію про результати роботи Хмельницької АЕС, звернувши увагу слухачів на те, що поруч із виробничими потужностями ХАЕС мирно співіснують численні «осередки» представників флори і фауни. А це означає, що  технологічні процеси нашої АЕС не позначаються негативом на довкілля.

Привітав гостей також заступник голови профкому ППО Хмельницької АЕС Ві­талій Пятковський, який наголо- сив на важливості подібних заходів для формування конструктивного діалогу як між поколіннями, так і між громадськістю і колективом АЕС. Президент УкрЯТ, директор з кадрів та соціальних питань ДП «НАЕК «Енергоатом» Григорій Муляр відзначив позитивні тенденції у відносинах між громадою та підприємством, а це ознака того що заходи Українського ядерного товариства є необхідними та корисними. Крім того, що майданчик Хмельницької АЕС є найбільш перспективним для добудови нових потужностей, ХАЕС є ключовим учасником проекту «Енергетичний міст Україна – ЄС». Промовці побажали учасникам Форуму наснаги та нових звершень у виробничому, осві­тньому, науковому та творчому керунках. Серед гостей Форуму цього разу був директор представництва Польської Академії Наук в Києві професор Хенрік Собчук, який зазначив, що  «Польська сторона зацікавлена у подальшому розвитку наукової співпраці між молоддю обох країн», і  виявив готовність надалі співпрацювати з  УкрЯТ в плані реалізації спільних наукових та освітніх проектів.

Запорукою успіху будь якого заходу є, звичайно, успішна командна робота. Учасники Форуму після технічного туру на ХАЕС мали змогу взяти участь у тренінгу «Робота в команді», який професійно провів інструктор НТЦ ХАЕС Степан Пенчук. Складні, але цікаві завдання на свіжому повітрі позитивно вплинули на подальшу роботу Форуму, додавши учасникам гарних навичок командних дій. Сьогодні Team building є важливою складовою кожного успішного колективу, тому для УкрЯТ це не стільки данина моді, скільки заявка на успіх в якості  сильної громадської організації з майбутнім.

Наступним етапом Форуму став семінар: «Регіональні та міжнародні аспекти розвитку ядерної енергетики» (модератори: голова молодіжної секції УкрЯТ на ХАЕС, провідний інженер ВТС Хмельницької АЕС Олександр Третяк та  доцент, завідуючий кафедрою міжнародних відносин НаУ «Острозька Академія» Сергій Рудько).

Розпочав семінар екскурсом в історію університету ректор НаУ «Острозька Академія» професор Ігор Пасічник. Ігор Демидович, неймовірно ерудована людина, цікавий співрозмовник та неперевершений оратор, нагороджений багатьма державними відзнаками України та знаний в багатьох країнах Європи та Америки науковець, наголосив присутнім на важливій ролі освіти в творенні нації та формуванні повноцінної держави. Саме таку освіту давала Острозька Академія більш як чотири сотні років тому, і саме такі принципи відстоює сьогодні.

Адже університет входить в п’ятірку кращих класичних університетів України та має стабільно високі міжнародні рейтинги. Як зазначається у одному з видань: «Кожен, хто був в Острозі, вдивлявся у його древні очі, відчув академічний дух науки, той знову і знову повертається сюди, аби причаститися до таємниці та Істини».

 З вітальним словом до учасників Форуму звернулись: президент Українського ядерного товариства Григорій Муляр, перший заступник міського голови м. Нетішин Петро Скиба, професор декан факультету Міжнародних відносин НаУ «ОА» Алла Атаманенко,  заступник генерального директора ВП ХАЕС Віктор  Демидюк та голова молодіжної секції УкрЯТ, начальник зміни блока  Хмельницької АЕС Олександр Хомич.

Григорій Миколайович Муляр наголосив на ключовій ролі та важливості генерації електроенергії атомними електростанціями України, які крім стабільності роботи демонструють мінімальний вплив на довкі­лля і людину. Саме завдяки надійній роботі АЕС та персоналу, що її обслуговує,  енергетична безпека держави на належному рівні. Саме цей аспект має бути усвідомлений політиками та державними діячами країни. На жаль, останні події щодо блокування рахунків компанії, примушують констатувати той факт, що не всі відповідальні особи в повній мірі усвідомлюють важливість безпеки роботи АЕС. І одним із завдань УкрЯТ в цілому та молодіжної секції зокрема є  формування конструктивного діалогу між усіма членами суспільства, надання об’єктивної інформації про технологічні процеси на АЕС, навчання та обмін досвідом.

Впродовж семінару були озвучені доповіді: Рената Яреська (НТУУ «КПІ», Київ) - «Міжнародне співробітництво в сфері ядерної енергетики та місце молоді в ньому», Романа Буряка (ДНТЦ ЯРБ, Київ) - «Науково-технічна діяльність молодих спеціалістів ДНТЦ ЯРБ», Сергія Осадчого (НТЦ ВП ХАЕС) - «Дистанційне навчання, як складова системи підготовки персоналу АЕС»; Романа Федоришина (канд. тех. наук, НУ «ЛП», Львів) - «Львівська політехніка у системі підготовки кадрів для атомної енергетики»; Якуба Ольховскі (PhD, УМКС, Люблін) - «Перспективи розвитку ядерної енергетики в Польщі»; Ігоря Гущука (канд. мед. наук, НаУ «ОА») - «Організація радіоекологічного моніторингу»; Олега Іщенка (ПАТ «Турбоатом») - «Парові турбіни ПАТ «Турбоатом» для ТЕС та АЕС» тощо. За результатами семінару буде видано збірник матеріалів.

У Форумі та семінарі брали участь представники Університету ім. Марії Кюрі-Скло­довської (Люблін, Польща), ГО «Молодіжна енергетична спіль­нота» (Київ),  Всесвітньої асоціації організацій експлуатуючих АЕС (Московський центр), Національного наукового центру «Хар­ківський фізико-технічний інститут», ПАТ «Турбоатом» (Харків), Державного науково-технічного центру ядерної та радіаційної безпеки (Київ), Державного підприємства «Державний науково-інженерний центр систем контролю і аварійного реагування» (Київ), Східного гірничо-збагачувального комбінату (м. Жовті Води, Дніпропетровська обл.), ТОВ «ПРОАТОМ» (м. Нетішин), СП «НАВАРКА» (м. Славутич),  та всіх АЕС України.

Приємним є той факт, що представництво делегацій на Форумі щороку збільшується, Всі відзначили гарну організацію, оригінальність та необхідність Форуму, як такого, що дає молоді широкі можливості для спілкування та, в перспективі, реалізації на практиці власних знань і вмінь. 

Подвійно радує те, що маємо постійних учасників Форуму, котрі три роки поспіль (перший рік Форум не включав в програму семінар) приїздять до нас – це представники Університету Марії Кюрі-Склодовської з Любліна, «Харківського фізико-технічного інституту», ДНТЦ ЯРБ.

Наступним важливим пунктом програми Форуму було засідання молодіжної секції УкрЯТ, яке провів голова молодіжної секції УкрЯТ, член Правління УкрЯТ Олександр Хомич. Серед питань денного засідання були звіт про діяльність за минулий рік, план розвитку секції на 2017-2018 роки. Оскільки МС УкрЯТ тісно співпрацює з ВАО АЕС, в рамках Форуму відбулася інформаційна зустріч з представником ВАО АЕС Сергієм Уогінтасом, який надав інформацію про дійсний стан та перспективи розвитку молодіжного руху ВАО АЕС.

Формат Форуму окрім офіційної частини передбачав і творчу програму. Молодь ХАЕС під керівництвом Катерини Клєпової, Віктора Ройка, Олексія Ущаповського та за активної участі представника ЗАЕС Євгена Бережняка в період між офіційними заходами влаштовувала гостям різноманітні творчі зустрічі, тренінги, квести та змагання.

ІІ Міжнародний форум Українського ядерного товариства підтверджує свою актуальність, а формат його проведення задовольняє всіх учасників, які у майбутньому мають намір і надалі брати участь у  його заходах. Поєднання трьох складових – виробництво, наука, творчість – робить Форум цікавим, насиченим та доступним для широкого кола бажаючих. Одні тут можуть ознайомитися із виробничими процесами на АЕС, пересвідчившись у їх безпечності і відповідності до встановлених міжнародних норм. Інші можуть поді­литися власними напрацюваннями, щоб у подальшому спільними зусиллями впроваджувати їх в життя. Треті просто мають можливість відпочити, включившись у насичений творчий сценарій Форуму.

Наступні заходи МС УкрЯТ планується провести восени (науково-практична конференція на базі ХФТІ та відзначення 440-чя  НаУ «Острозька Академія»). Тому слідкуйте за інформацією в Інтернеті та газеті, включайтеся в роботу, проявляйте ініціативу (виробничу, науково-освітню, творчу), – спільними зусиллями будемо намагатися втілювати їх в життя.

Щира подяка за допомогу в організації Форуму секретаріату УкрЯТ, адміністрації ВП ХАЕС, кафедрі міжнародних відносин НаУ «Острозька Академія» та всім активним учасникам. Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю задля розвитку ядерної енергетики, регіону та України.

Олександр Третяк,

голова молодіжної секції УкрЯТ на ХАЕС