Вiдбувся вiзит заступника мiнiстра енергетики США на Хмельницьку АЕС

На збіглому тижні Хмельницьку АЕС відвідав заступник міністра енергетики Сполучених Штатів Америки Едвард МакГінніс. Його супроводжували президент «НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський з колегами та представники  Міненерговугілля України. Метою  візиту стало ознайомлення з роботою атомної станції, зокрема, з реалізацією на її майданчику проектів Міжнародної програми ядерної безпеки (МПЯБ) США.

Учасники делегації відвідали навчально-тренувальний центр Хмельницької АЕС. Тут від начальника підрозділу Володимира Ісупова іноземний гість довідався про основні напрямки діяльності НТЦ станції. За його словами, основний акцент під час підготовки приділяється професіоналізму персоналу, що обслуговує складні механізми, агрегати та пристрої на ядерних установках. Відтак, для фахівців потрібні не тільки ґрунтовні теоретичні знання, а й практичний досвід. Не всіх знань можна досягти безпосередньо на робочому місці. Для підвищення кваліфікації потрібен час, а також системний підхід до здобуття грунтовних знань. Цим може займатись лише попередньо підготовлений персонал. Під час створення навчально-тренувального пункту, який згодом став центром, враховувалась важливість сучасної підготовки персоналу різних професійних груп і категорій в умовах, наближених до виробничих. Крім цього, Чорнобильська аварія піднесла гір­кий урок: брак досвіду у такій галузі, як атомна енергетика, може призвести до непередбачуваних ситуацій. У відповідь не випадково з’явились нові вимоги до навчальних процесів, які застосовуються у атомній енергетиці.  До  роботи нав­­чально-тренувального центру були залучені провідні спеціалісти зі складу оперативного та ремонтного персоналу. У структурі навчально-тренувального центру були передбачені профільні підроз­діли: відділи підготовки оперативного, ремонтного персоналу та загальної підготовки; відділ психолого-педагогічного і фізіологічного забезпечення, а також відділи – технічних засобів навчання; технічного обслуговування і ремонту технічних засобів навчання; бюро якості та ліцензування; відділ підготовки персоналу.

Під час ознайомлення із навчально-тренувальним центром Едвард МакГінніс скористався можливістю відвідати повномасштабний тренажер,  створений за сприяння  американсько-українського комітету Лісабонської ініціативи з ядерної безпеки. Про цей історичний факт нагадує сертифікат від уряду США, вивішений біля входу до повномасштабного тренажера. На тренажері заступник міністра енергетики США став свідком тренувань оперативного персоналу. Гість добре розуміє, що навчання оперативного персоналу на повномасштабному тре­нажері демонструє, що на ХАЕС серйозно ставляться до підвищення кваліфікації персоналу, бо це є складовою безпечної експлуатації.

Згідно із програмою відвідин проммайдачика, Едвард Мак­Гінніс зустрівся з генеральним директором Хмельницької АЕС Миколою Панащенком. З вуст останнього були озвучені основні напрямки виробничої діяльності енергетичного об’єкта, а також прозвучала інформація про реалі­зацію заходів, які сприяють підвищенню безпеки. Пересвідчитись у їх виконанні була можливість під час відвідин машзалу та блочного щита управління першого енергоблока.

Для іноземного гостя були організовані оглядини проммайданчика третього енергоблока. Заступник генерального директора Хмельницької АЕС з капітального будівництва Олег Рахлінський розповів про історію спору­дження блока та заходи з консервації, які були реалізовані останніми роками. Представник елект- ро­станції зробив акцент на тому, що будівельні конструкції перебувають у робочому стані і можуть бути використанні у процесі завершення будівництва. Олег Васильович для прикладу навів факт про сторічну експлуатацію однієї із дамб у США,  виготовлену з бетону.

Детальнішу інформацію про виробничу діяльність Хмельницької АЕС іноземний гість одержав під час відвідин відкритого розподільчого пристрою 750/330 Кв. Спеці­алісти зазначили, що в Україні розпочалася підготовка до синхронізації вітчизняної Об’єднаної енергетичної системи з європейською ENTSO-E, що дозволить синхронно працювати з Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією.  Зараз потужність експорту в ЄС обмежено, оскільки його можна здійснювати лише з «енергоострова Бурштинської ТЕС», що працює паралельно з ENTSO-E, а також через невелику вставку постійного струму на кордоні з Польщею. Перспектива синхроні­зації енергосистем зацікавила представника міністерства США.

Проте, щоб під’єднати другий енергоблок станції до європейської енергосистеми, потрібно реалізувати низку заходів. Принаймні важливим  етапом є відновлення високовольтної лінії «Хмельницька АЕС – Жешув». Також потрібно здійснити часткове відключення «Західноукраїнської підстанції» від української енергосистеми і підключення її до «Бурштинського острова». Об'єднання потужностей другого енергоблока із європейською енергосистемою може стати поштовхом для фінансування завершення будівництва третього енергоблока та подальшого його введення в експлуатацію.

У ході відвідин проммайданчика Хмельницької АЕС президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський розповів, що перед поїздкою на ХАЕС заступник міністра енергетики США Едвард МакГінніс у ході дводенного візиту мав можливість оглянути об'єкти Южно-Українського енергокомплексу, відвідати блочні щити управління другого та третьо­го енергоблоків і повномасштабні тренажери навчально-тренувального центру, ознайомився з результатами реалізації двосторонніх проектів щодо поставок ядерного палива, удосконалення системи фізичного захисту АЕС тощо. Великий інтерес іноземних партнерів стосується реалізації Міжнародної програми ядерної безпеки, яка фінансується,  починаючи з дев'яностих років минулого століття урядом Сполучених Штатів Америки через Міністерство енергетики США. Завдяки їй, за минулі роки на ЮУАЕС з'явилися  повномасштабні тренажери для підготовки оперативного персоналу, створено систему показань параметрів безпеки, модернізовано автоматизовану систему управління технологічним процесом, виконано низку інших серйо­зних робіт, спрямованих на підвищення безпеки та надійності обладнання. Южно-Українська атомна станція - пілотна у реалізації проекту «Кваліфікація ядерного палива для АЕС України», який  переріс у проект диверсифі­кації постачання ядерного палива. Сьогодні у рамках МПЯБ виконується модернізація системи фізичного захисту ЮУАЕС.

Юрій Недашковський нагадав, що Хмельницька АЕС стала пілотною у реалізації програми з модернізації систем фізичного захисту, яка також відбувалась за фінансування уряду США.

Відвідини проммайданчиків діючих енергоблоків України для заступника міністра енергетики США Едварда МакГінніс є не тільки пізнавальними. Вони допомагають мати уявлення про стан атомної енергетики незалежної держави, яка прагне економі­чної незалежності, і яка велику увагу спрямовує на підвищення рівня безпеки ядерних об'єктів.  Іноземний гість переконаний, що плідна співпраця з урядом України та компанією «Енергоатом» у питаннях безпечної генерації електричної енергії  триватиме далі. Він задоволений реалізацією партнерських програм у царині енергобезпеки та диверсифікації постачання ядерного палива. Щодо цього Юрій Недашковський відзначив позитивний досвід використання ядерного палива різних виробників. Він може стати корисним для інших держав, які намагаються  диверсифікувати поставки палива на свої АЕС. Щодо перспектив завершення будівництва третього енергоблока, Юрій Олександрович сказав, що чеська фірма Skoda підтвердила готовність до цього процесу.

Олександр Шустерук

Фото автора