Вiдкотилася хвиля вiд нашого берега

Заздалегідь проанонсований рок-фестиваль «Енергетична хвиля-2011», який мав відбутися в Палаці культури 10 грудня (оголошення про це ми публікували ще в листопаді), так і не подарував радість свята в місцевому глядацькому залі прихильникам цього виду мистецтва. Бо як тільки відповідальні за проведення заходу почали впритул займатися організаційними питаннями, отримали відкоша: директор нашого закладу культури Світлана Кириленко повідомила про неможливість прийняти і виконавців, і публіку, оскільки великий зал опломбовано на вимогу пожежної служби. Причина у несправності системи аварійного пожежогасіння та системи пожежної сигналізації, в силу чого експлуатація приміщення, в якому збирається кількасот людей одночасно, стає небезпечною.

Ошелешений таким поворотом справи голова профкому Хмельницької АЕС Михайло Гук звернувся з відповідним листом до начальника 1-го ЗДПО Івана Козійчука. Відстоюючи честь мундира, той був невблаганним і чітко дав зрозуміти, що не вправі наражати глядачів на можливу небезпеку. Проблема виникла не сьогодні, але для її вирішення нічого зроблено не було. Тепер, мовляв, справа сягнула критичної точки і заплющувати очі на очевидні порушення не випадає. Тим паче, що пожежа в згадуваному залі свого часу мала місце, і ці події ще свіжі в пам’яті.

Потрапивши таким чином у часовий цейтнот – до фестивалю лишалися лічені дні,- Михайло Володимирович почав стукати в усі двері (про це він днями розповідав у редакції). До справи підключилися голова Атомпрофспілки Валерій Матов, заступник міністра України з надзвичайних ситуацій Володимир Холоша. Та оскільки все було на рівні усних домовленостей і письмових розпоряджень ніхто не видавав, а слова, як зрозуміло, до справи не підшиєш, жодних змін не відбулося. Отож, в екстреному порядку почали шукати інший зал, який би зміг прийняти учасників фестивалю.

У Нетішині таких катма: у школі мистецтв якраз у той час мав відбутися звітний концерт, у Центрі соціальних служб для молоді відсутнє опалення, як і можливість підключення відповідної апаратури, невдалою була спроба знайти «прихисток» і у професійному ліцеї. На цьому всі місцеві варіанти вичерпалися. І тут назустріч пішов міський голова Славути Василь Сидор, погодившись аби фестиваль пройшов у них.

Він з розумінням сприйняв наше «цікаве» становище і безвідмовно запропонував допомогу, - каже Михайло Гук. – Тим самим виручивши нас і надавши чудову можливість місцевій публіці відвідати концерт. Був вражений наскільки пристойно виглядає після ремонту тамтешній Будинок офіцерів, як налагоджена робота закладу. Тут, наприклад, у вихідні грає духовий оркестр і десятки літніх людей залюбки вальсують, танцюють під мелодії часів своєї молодості, не гребують сучасними ритмами. Побачив серед танцювальних пар чималу групу нетішинців з числа пенсіонерів Хмельницької АЕС. Виявляється, приїжджають вони сюди щосуботи, щоб відпочити душею, погомоніти з старими і новими друзями. Як бачимо, заклад культури люб’язно пропонує свої послуги різним за віком і вподобаннями категоріям людей, і тільки виграє від цього, маючи дохід і постійну аудиторію.

Що ж до «Енергетичної хвилі», яка проходила в рамках Форуму молодих працівників атомної енергетики України «Активна зона-2011» в Нетішині, вона таки не розбилася об круті береги безгосподарності міської влади, яка й привела до ситуації з зачиненими дверима. Організатори фестивалю, зокрема й профком ВП ХАЕС, з честю вийшли з нестандартної ситуації і не зробили її заручниками  музичні колективи міст-супутників АЕС та інших міст. Можна було б порадіти за такий «хеппі енд» і забути про отой прикрий «сюрприз», якби не одне але. Та чи й одне… Уже наступного тижня енергетики відзначатимуть своє професійне свято,  урочистості  з його нагоди наразі не доводилося проводити, що називається, в приймах. Нинішнього грудня саме такий розвиток цілком ймовірний, принаймні на момент підготовки матеріалу загроза проведення святкових заходів поза межами міста енергетиків залишалася доволі актуальною. Над питанням «Що робити?» ламає голову профспілковий лідер, адміністрація ХАЕС, зважаючи на низку новорічних заходів для дітей працівників ХАЕС. Бо вже доводилося чути про подальший розвиток подій з можливим відключенням у Палаці культури електроосвітлення, водо- і теплопостачання. Тоді, звичайно, великим залом не обмежаться і всі вхідні двері закладу зустрічатимуть відвідувачів пломбами. Отак потихеньку на двадцять першому році незалежності держави можемо стати, не приведи Господи, зачинателями епохи опломбованої культури. Віриться, що вихід буде знайдено, підключиться депутатський корпус місцевої ради, зрештою й міський голова, і знайдуться кошти на проведення тих робіт, на яких наполягає пожежна служба. А відтак не страждатимуть творчі колективи, гуртки й глядачі. Не додасться й нашому великому колективу ще однієї головоломки на кшталт «знайди місце для проведення звітно-виборної профспілкової конференції», запланованої на другу декаду лютого.

 Ольга Сокол