Вiдмiнники

Нещодавно відбулось нагоро­дження працівників колективу ХАЕС відзнаками ДП «НАЕК «Енергоатом» «Відмінник атомної енергетики» донедавна начальника дільниці з ремонту засобів вимірювання температури та спецвимірювань цеху теплової автоматики та вимірювань Валентина Юркова та головного редактора газети «Перспектива» Віктора Гусарова.  Вручив нагороди генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко. І нам приємно, що серед відзначених колега. Тридцять років у професійній журналістиці і 23 роки на посаді редактора свідчать про високий авторитет Віктора Павловича Гусарова, його компетентність у багатьох питаннях розвитку атомної енергетики. Започатковуючи видання у непростому для галузі 1991 році, засновники – адміністрація та трудовий колектив ХАЕС, - ставили завдання щодо об’єктивного висвітлення проблем, що висуває життя, наполягали на необхідності полеміки з опонентами, сподівались на діалог, з допомогою якого і можна переконувати у перевагах атомної енергетики. Колектив «Перспективи» на чолі із своїм лідером, думається, був і є переконливим у аргументації, знайшов необхідні форми і методи для діалогу.  Віктор Павлович за ці роки став творцем книги про колектив атомників і людей, що є славою регіону, - «Енергія єднання», його об’єктивні різнобічні за стилем і семантикою матеріали про атомників Нетішина, спор­тивні досягнення вихованців КДЮСШ ППО ХАЕС, з’являлись, як у галузевій пресі, так і на шпальтах видань регіону. Він лауреат обласної премії ім. Сіцін­ського в галузі збереження пам’яток історії та культури, автор кількох поетичних книг, буклетів, лауреат пісенних конкурсів і конкурсів у галузі журналістики. Спілка журналістів України прийняла рішення про відзначення багаторічної діяльності Віктора Гусарова  «Золотою медаллю журналістики». І ми сподіваємось, що це не останні відзнаки оцінки праці редактора  «Перспективи».

Трудова діяльність колишнього начальника дільниці з ремонту засобів вимірювання температури та спецвимірювань цеху теплової автоматики та вимірювань Валентина Юркова також пов’язана з підвищенням іміджу Хмельницької АЕС, бо ж забезпечення її стабільної роботи, безпеки має велике значення. На цьому поприщі Валентин Федорович трудився двадцять п’ять років. Трудову біографію на електростанції розпочав електрослюсарем, потім був переведений на посаду майстра. Перед пуском другого енергоблока досвідченому спеці­алісту керівництво цеху довірило посаду начальника дільниці. Відтак він взяв на себе відповідальність за виконання комплексу організаційних та технічних заходів для забезпечення працездатності обладнання тепломеханічного контролю параметрів реакторної та турбінної установок. Під керівництвом Валентина Юркова  вирішувались складні виробничі завдання групами пірометрії реакторного відділення, пірометрії турбі­нного відділення, хімгаз­аналізу, лабораторії спецви­мі­рювань. До їх ре­алі­зації Валентин Фе­до­рович завжди підходив творчо, згуртовував біля себе когорту висококласних спеці­алістів.

Колеги, друзі та знайомі знають Валентина Юркова не тільки як грамотного «технаря», а людину, яка постійно тяжіє до експериментів в електроніці. Принаймні сьогодні не кожен відважиться відновлювати працездатність апаратури, яка експлуатувалась двадцять-тридцять років тому, а йому це вдається. Він може дати «друге життя» старенькому магнітофону, програвачу, а вже потім насолоджуватись так званим аналоговим звучанням, яке, за переконанням спеціаліста, є «живим», не рафінованим.

Вже минуло кілька тижнів, як  Валентин Юрков пішов на заслужений відпочинок. Він гордий тим, що  підготував собі гідну заміну. «Мої послідовники не підведуть», - переконаний Валентин Федорович.

Олександр Шустерук

Фото автора