Відновлено навчання на модернізованому повномасштабному тренажері

У навчально-тренувальному центрі Хмельницької АЕС розпочалось навчання оперативного персоналу БЩУ на модернізованому повномасштабному тренажері (ПМТ). За словами начальника навчально-тренувального центру Василя Слуханського, модернізація ПМТ була передбачена програмою продовження терміну експлуатації першого енергоблока. Робота розпочалась у 2018 року американською компанією GSE Performance Solutions Inc. (GSE), яка виграла тендер на виконання робіт з модернізації ПМТ. Розробка моделей систем проводилася у три етапи з погодженням проектних специфікацій та оцінкою критерію успішності, який визначений програмою якості виконання робіт та розробки технічними вимогами на розробку програмного забезпечення моделей. Розроблені моделі технологічних систем пройшли автономні випробування на дослідних стендах розробника. Після цього розпочалась спільна робота інженерів GSE з фахівцями НТЦ на майданчику НТЦ ХАЕС, яка розпочалася з конфігурування автономних моделей систем в єдиний тренажерний комплекс (ПМТ) та початком попереднього тестування, під час якого було виявлено низку невідповідностей. Вони були усунуті та доопрацьовані у процесі комплексних випробувань. Цьому сприяла плідна робота інженерів американської фірми та фахівців начально-тренувального центру, відділу ядерної безпеки, цеху теплової автоматики та вимірювань, спеціалістів, що експлуатують обладнання реакторного та турбінного відділень. Кінцевим результатом спільних зусиль стало прийняття повномасштабного тренажера у дослідну експлуатацію.

Створення повномасштабного тренажера на Хмельницькій АЕС пов’язане із міжнародною співпрацею із провідними спеціалістами у ядерній галузі. Він  є результатом Лісабонської ініціативи з ядерної безпеки. У 1995 році в рамках цієї ініціативи діяла програма співпраці з іноземними фірмами, що спеціалізуються на підготовці персоналу (GP, Sonalist (США), EDF (Франція), учбовими центрами Великобританії, Іспанії і Німеччини). У результаті аналізу діяльності провідних закордонних навчальних фірм, була вироблена найбільш прийнятна для українських АЕС методологія системи навчання, це системний підхід до навчання персоналу, який базується на певній послідовності процедур, які забезпечують виправданість та успішність підготовки персоналу.

Із введенням у січні 1997 року  ліцензованих вимог в атомній енергетиці України весь персонал АЕС, що має право управління реакторною установкою, зобов’язаний проходити практичну підготовку на повномасштабному тренажері. Про історичний факт засвідчення реальних результатів міжнародної співпраці Хмельницької АЕС нагадує сертифікат від уряду США, вивішений біля входу до повномасштабного тренажера.

Варто нагадати, що протягом багаторічної діяльності навчально-тренувального центру Хмельницької АЕС основний акцент під час підготовки приділяється професіоналізму персоналу, який обслуговує складні механізми, агрегати та пристрої на ядерних установках. Фахівцям потрібні не тільки ґрунтовні теоретичні знання, а й практичний досвід, що допомагає налагодженню нормального виробничого процесу, і під силу лише попередньо підготовленому персоналу.

У навчально-тренувальному центрі постійно враховується важливість сучасної підготовки персоналу різних професійних груп і категорій в умовах, наближених до виробничих. Свого часу у процеси підготовки персоналу свої корективи внесла Чорнобильська аварія, яка засвідчила, що брак досвіду у такій галузі, як атомна енергетика, може призвести до непередбачуваних ситуацій. У відповідь не випадково з’явились нові вимоги до навчальних процесів, які застосовуються у атомній енергетиці. 

Зараз роботу навчально-тренувального центру забезпечують провідні спеціалісти з складу оперативного та ремонтного персоналу. У структурі навчально-тренувального центру були передбачені профільні підрозділи, у штаті яких є достатньо висококваліфікованих фахівців.

Торік на посаду начальника навчально-тренувального центру Хмельницької АЕС було призначено Василя Слуханського. Він свій трудовий шлях на електростанції починав оператором реакторного відділення. Був начальником зміни реакторного цеху. У період з 2006 по 2014 роки обіймав посаду начальника зміни енергоблока АЕС. У жовтні 2014 року переведений у навчально-тренувальний центр на посаду провідного інструктора групи тренажерної підготовки в рамках програми ротації оперативного персоналу з метою залучення висококваліфікованих фахівців у систему підготовки ХАЕС. Нове призначення якраз співпало із активними процесами модернізації повномасштабного тренажера. Разом зі своїми колегами Василь Слуханський успішно справився із доведеними завданнями.

Своє ставлення до завершення модернізації повномасштабного тренажера висловив заступник генерального директора Хмельницької АЕС з персоналу Богдан Шмигельський. Він, зокрема, зазначив, що уведенння в дослідну експлуатацію повномасштабного тренажера допоможе підняти на значно вищий рівень підготовку персоналу, який відповідає за ядерну безпеку Хмельницької АЕС.

Олександр Шустерук

На знімку: заступник генерального директора Хмельницької АЕС з персоналу Богдан Шмигельський та начальник навчально-тренувального центру Василь Слуханський обговорюють результати модернізації повномасштабного тренажера

Фото автора