Вiдпочили на  Буковелi

Незадовго до Нового року група працівників Хмельницької АЕС з родинами (близько півсотні осіб) традиційно провела вікенд на гірськолижному курорті Буковель.

Майже дві безсонні ночі (дорога туди і назад), 25-ти годинне перебування в русі важко назвати у традиційному розумінні відпочинком, враховуючи, що гірські лижи досить важкий та травматичний вид спорту. Та хіба атомників зупиняють труднощі?  Спрацьовує принцип , що найкращий відпочинок - зміна діяльності, а позитивні емоції найкращий антидепресант. Свіже гірське повітря, сніг, мороз та сонце - фактори, що у по­єднанні дають неймовірний результат для гарного настрою. Чим більше навантажиш себе фізично та емоційно - тим краще будеш спати. На власному організмі неодноразово перевірена позитивна дія гірськолижної терапії як профі­лактики (і навіть лікування) простудних захворювань, – нежить і головний біль проходять за 24 години активного перебування у горах! Де багато людей – там багато вражень, де багато подій – багато трактувань того, що відбулося… Так із нами трапилося. Хтось перешкоди сприймає з посмішкою, когось вони дратують і виводять із себе. Однак незаперечним і однозначним лишається факт хорошої погоди, снігу і власне катання на лижах, тому і всі інші дрібні недоречності не змогли зіпсувати свята. Нам повезло: команда, хоча і досить «кострубата» за віком, статтю і вподобаннями,  виявилась досить позитивною та дисциплінованою. 

Отже, трохи «цікавинок» про самі гірські лижі. Однозначної відповіді коли і де вперше застосували гірські лижі, не існує – одні вважають родоначальниками лиж англійців, інші скандинавів, треті – австрійців…  Є історичні факти про те, що скандинавські селяни ставали на коротку лижу однією ногою, другою відштовхувалися від землі, спускаючись з гір і маневруючи між скелями і деревами.

Перша наукова праця про спуск на лижах з гір належить норвезькому досліднику Фрітьйофу Нансену, який користувався лижами при спусках з гір у своїх полярних експедиціях. Інші джерела засновником сучасного гірськолижного спорту називають австрійського альпініста М. Здарського (хоча він такий австрієць, як і Юрій Кульчицький, що завіз і популяризував каву у Європі). У 1897 році Здарський випустив перший ілюстрований посібник, який описував методику і способи навчання спуску з гори, де узагальнив всі досягнення, які були на той час. У його рекомендаціях говорилося, що при спуску з гори краще використовувати короткі лижі довжиною 180 см і тільки одну палицю для управлі­ння і гальмування. Саме Здарський винайшов спеціальні кріплення для лиж. Він проводив групові заняття для початківців-лижників, що раніше не практикувалося. У Норвегії в місті Тремсеї у 1844 році відбулися перші гірськолижні змагання, які включали біг рівниною, спуски з гір та стрибки з трамплінів. У 1879 році в Гусбі, що поблизу столиці Норвегії,  проведено  змагання зі спуску на лижах. Наприкінці XIX століття під час спуску з альпійських вершин альпіністи також почали застосовувати лижі.

Лижний спорт у сучасному розумінні заснували австрійці –  1896 року згаданий вище Матіас Здарський застосував техніку спуску без зупинки з поворотами. У 1931 році в програму чемпіонату світу були включені слалом і швидкісний спуск, відтоді це один з найпопулярніших видів спорту. Австрія зіграла для гірських лиж таку ж роль, як Норвегія для розвитку рівнинних.

Олександр Третяк, КМК ППО ХАЕС