Відповідальність і досвід – запорука успіху

Час невблаганний і спливає досить швидко, отож два місяці ППР на першому енергоблоці вже позаду. Ремонтники поетапно реалізують заплановані заходи, крок за кроком наближаючи хвилюючу мить, яка ознаменує початок нового етапу експлуатації нашого мільйонника вже після успішно пройденого 30-літнього проектного періоду.

У масштабних роботах задіяно багато людей, крім безпосередніх виконавців ремонтних та модернізаційно-реконструкційних заходів своє навантаження несуть підрозділи, на які покладено функції інженерно-технічної підтримки, наприклад, організаційні та інші питання.

- За цехом налагодження і випробування устаткування, - каже його начальник А.О.Чумак, - роботи ідентичні назві нашого підрозділу. Адже перед тим як ввести в експлуатацію обладнання, яке підлягало ремонту, заміні чи модернізації, потрібно підтвердити шляхом випробувань і перевірок його проектні характеристики. Тобто провести налагоджувальні роботи, які, зазвичай, проходять у кілька етапів. Спочатку індивідуальні випробування конкретного обладнання, а вже на завершальній стадії – комплексні. Ми зобов’язані підтвердити всі проектні параметри в допустимих межах, без цього не можна бути впевненим, що обладнання безвідмовно виконуватиме передбачені для нього функції. Це наше основне завдання.

Основне, так би мовити, навантаження на персонал ЦНВУ припаде на наступні місяці, але й зараз спеціалісти цеху також не сидять склавши руки, адже впритул підійшли до підготовки і проведення випробувань на першому каналі безпеки. Ремонтні роботи на ньому йдуть до завершення.

Нинішній ППР на першому енергоблоці №1 – неабияке випробування для всього колективу атомників. Адже масштаби ремонтних робіт не йдуть у порівняння з тими, що зазвичай виконуються під час чергового планово-попереджувального ремонту. До того ж відбувається заміна великої кількості обладнання, яке суттєво відрізняється за своїми характеристиками від випущеного три-чотири десятки років тому. Час бо, як і наука, не стоїть на місці.

- Перш ніж проводити випробування обладнання, маємо розробити програму цього випробування, - каже А.О.Чумак. – Для цього повинні вивчити і проаналізувати конструкторську та заводську документацію, деякі програми доводиться погоджувати з наглядовими органами.

- Анатолію Олександровичу, а чи достатньо цього, аби зрозуміти всю новизну? А консультації з виробником, навчальні курси?

- Так, це обов’язкова складова нашої роботи. Навчання персоналу передбачене в договорі на постачання обладнання, воно відбувається за участю представників виробника чи розробника проекту, котрі приїжджають до нас. Адже краще від них ніхто так добре не знає нового обладнання, його характеристик, переваг над аналогами, випущеними набагато раніше. Без навчання персоналу не може бути й мови про розробку програми випробувань – доволі обширної і деталізованої, тим паче їх проведення, підготовки відповідної документації. Шлях бо від ремонту обладнання до введення його в експлуатацію багатоступеневий, з обов’язковим дотриманням послідовності дій, як це передбачено чинними нормативними документами.

- І позитивний результат залежить від всіх учасників процесу?

- Так, рішення про готовність обладнання до подальшої експлуатації – це результат роботи багатьох фахівців різних структурних підрозділів.

 Принагідно зазначу, що в 2019 році ми не тільки налагоджувальними роботами займатимемося, адже несемо, окрім всього, відповідальність за впровадження заходів з підвищення безпеки. Один із таких, наприклад, впрова­дження системи дистанційного контролю зусиль в арматурних каналах у захисній оболонці. Ці роботи виконуватимуться під час ППР, вже розроблена необхідна проектна документація, закуплено обладнання, яке пройшло вхідний контроль і знаходиться на складах. Наразі триває процедура вибору виконавця робіт, погодження відповідної документації в наглядових органах.

Із того, що вже вдалося впровадити на першому енергоблоці в рамках програми підвищення безпеки, це комплексна система діагностики. Започаткували цю роботу ще під час минулого ППР і ось днями очікуємо на підписання Наказу про введення системи в промислову експлуатацію. У складі комплексної системи діагностики впроваджена також система діагностики залишкового ресурсу обладнання, що особливо актуально на етапі продовження терміну експлуатації енергоблока.

Та набагато більше ще належить зробити. На цьому шляху багато нетрадиційного, незвичного з огляду на нове обладнання, нові системи. Але наш персонал до цього готовий – вчимося, опановуємо, консультуємося з виробниками і авторами проектів. Це доволі цікаво і відповідально, розуміння всієї повноти відповідальності і багаторічний досвід колег по ЦНВУ дає підстави вірити тільки в позитивний результат наших спільних зусиль.

Ольга Сокол