Відроджена перспектива наймолодшої АЕС

В Україні такий статус надійно закріпила за собою Хмельницька атомна електростанція, яка, будучи багатоблочною за задумом проектантів, довгі роки залишалася з одним працюючим мільйонником. Другий народжувався в муках, терпляче долаючи тернистий шлях оголошеного мораторію та пов’язаних з ним протестних дій і політичних спекуляцій. У третього й четвертого доля нічим не краща. Підготовчі роботи до зведення нових потужностей не припинялися, але фаза активної реалізації амбітного проекту так і не наступила. Був час, коли журавель у небі у вигляді Закону України про будівництво енергоблоків №3 і №4 на нашому майданчику, здавалося б, ставав досяжним, натомість з рук атомників ледве не вислизнула синиця, себто ядерна галузь України загалом. Бо після взятого в країні курсу на розвиток відновлювальних джерел енергії перспективи Хмельницької АЕС і вітчизняної атомної енергетики загалом, як зазначив у своєму виступі на урочистостях з нагоди Дня енергетика, що відбулися минулої п’ятниці у Палаці культури, голова профспілкової організації Енергоатома Олексій Лич, танули на очах. Що й казати, не тільки песимісти їх не бачили, а й оптимістично налаштовані при розмові про будівництво наших третього і четвертого енергоблоків лиш багатозначуще зітхали.

Переломним став 2021 рік. Хронологія подій довкола проекту Х3/Х4 зрештою увінчалася підписанням двох угод з американською Westinghouse про будівництво довгожданих у Нетішині енергоблоків. Відтак, Енергоатому та Хмельницькій АЕС, за словами т.в.о. президента компанії Петра Котіна, судилося стати тим локомотивом, який поведе світову атомну енергетику вперед.

- Світ дивиться на нас. Світ дивиться на вас, - не без пафосу звернувся Петро Борисович працівників станції, вітаючи їх з професійним святом.

Якими б радісними не були новини про відродження перспективи наймолодшої української АЕС, цілком очевидно, що це лише початок шляху до омріяної мети. Попереду кропітка й звитяжна праця тисяч людей у наукових і владних кабінетах, на заводах-виробниках, будівельних майданчиках. Багато належить зробити колективу атомної електростанції, який за роки експлуатації об’єкта не раз демонстрував свою готовність бути в авангарді подій, з повною самовіддачею наближаючи будівництво і пуск нових потужностей. Як робили це свого часу ветерани виробництва та будівельники, завдяки чиїм зусиллям виросло чудове місто над Горинню, а в ньому запрацював потужний енерговелет. Щиро подякував їм за це генеральний директор Андрій Козюра. А оперативному персоналу станції за можливість відзначати професійне свято, будучи певними, що робота енергоблоків під контролем. Він зауважив, що   переможна хода атомної енергетики очевидна,  ми рухаємося вперед.

- Поточний  рік  знаменний для нашої держави, - наголосив Андрій Ростиславович. - Ми відсвяткували 25 років Конституції України, 30 років Незалежності України, 25 років з моменту створення єдиного оператора АЕС Енергоатома.

А 22 грудня 34 роки тому було синхронізовано з мережею енергоблок №1.  40 років  минуло відтоді як вийнято перший куб землі з-під першого енергоблока ХАЕС. У нас велике і світле майбутнє. Тільки колективна робота дає  відмінний результат і кожному з вас хочу побажати  міцного здоров’я, єдності  і перемог.

Цілковиту впевненість у майбутньому ХАЕС та її міста-супутника висловив голова профспілкової організації станції Михайло Гук. Позитивом та вірою у здійснення мрії на ім’я нові працюючі енергоблоки були просякнуті виступи помічника народного депутата України Олени Копанчук Ольги Філіппової, голови Хмельницької обласної держадміністрації Сергія Гамалія, голови Шепетівської райдержадміністрації Анатолія Катеренчука, секретаря Нетішинської міської ради Івана Романюка. Когорті працівників станції на урочистих зборах вручено нагороди профільного міністерства та НАЕК Енергоатом, їх імена ми публікуємо у цьому номері газети. Список відзначених за сумлінну працю куди ширший, є у ньому п’ять осіб удостоєних знака «Заслужений працівник Хмельницької АЕС», 8 – знака «Почесний працівник Хмельницької АЕС», 167 працівників нагороджені Почесною грамотою  та 117 – Подякою ВП ХАЕС. Ще два десятки атомників отримали грамоти Хмельницької ОДА, Шепетівської РДА та Нетішинської міської ради.

За збереження стабільної роботи в  енергетичній галузі національної економіки, збереження цілісності енергетичної системи України, професіоналізм, сумлінну наполегливу працю подякою народного депутата України Олени Копанчук відзначено керівника підприємства Андрія Козюру. Аналогічні нагороди вручила Ольга Філіппова також Богдану Шмигельському та Михайлу Гуку.

Під завісу урочистостей знаком ДП «НАЕК «Енергоатом» «За спортивні досягнення» нагороджено ветеранів спорту з числа працівників електростанції: беззмінного воротаря електроцеху електрослюсаря Юрія Ющука, його колегу по підрозділу, котрий проявив себе на футбольному полі в якості гравця, судді та тренера, Євгена Стасюка, а також відмінного баскетболіста заступника генерального директора з якості і управління Олександра Годнєва.

З нагоди професійного свята енергетиків відбувся концерт за участі професійних артистів.

Ольга Сокол

Фото Євгена Цибульського