«Вікно у Європу» через…Нетішин

Минулого тижня Нетішин став місцем зустрічі українських та польських підприємців, які взяли участь у міжнародній конференції підприємців та інвесторів. На цьому зібранні з боку польських партнерів були представлені презентації бізнесових проектів  та окреслені напрямки інвестиційної політики. Під час відкриття представницького форуму виступили генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко та міський голова Олександр Супрунюк.

Микола Панащенко здійснив короткий екскурс у історію будівництва Хмельницької АЕС та міста енергетиків. Він наголосив, що виробнича діяльність електростанції забезпечує більш як на дві третини наповнення місцевого бюджету. У Нетішині всі зацікавлені у тому, щоб місто розвивалось, створювались підприємства, продукція яких була б корисна для місцевих споживачів. Зараз атомники проводять черговий планово-попереджувальний ремонт на другому енергоблоці,  перший працює на стовідсотковій потужності. Невдовзі закінчується плановий термін його експлуатації. Микола Сергійович вказав на велике значення реалізації заходів, які дозволять продовжити строк експлуатації першого енергоблока,  вперше увімкненого у енергосистему  1987 року.

Олександр Супрунюк торкнувся перспектив Нетішина, пов’язаних з проектом «Енергетичний міст Україна-ЄС», зокрема перспективи  введення в експлуатацію повітряної лінії Хмельницька АЕС – Жешув, яка спрямує електроенергію Нетішина у Польщу. Отримані від її реалізації за кордон кошти можна буде інвестувати в будівництво 3 та 4 енергоблоків Хмельницької АЕС. З їх добудовою кількість населення у місті має зрости, тому конче потрібно створювати нові робочі місця, щоб  вирішувати одну з найгостріших місцевих проблем. З цією метою і розпочато польсько-українські бізнес-стосунки, заради подальшого їх розвитку та реалізації конкретних інвестиційних проектів.

Координацію роботи конференції було довірено президенту та співзасновнику Бізнес-клубу у Польщі Лукашу Твардовському та голові молодіжної секції «Українського ядерного товариства» на Хмельницькій АЕС Олександру Третяку, який виступав і у ролі перекладача.

Під час роботи міжнародного форуму його учасники мали можливість познайомитись із зразками продукції польських підприємств. На імпровізованій виставці були представлені зразки виробів легкої промисловості, проголошені концепції співпраці у сферах медицини та освіти. Відтак  кілька учасників конференції виявили бажання протестувати свій фізіологічний стан на спеціальному медичному обладнанні, який демонструвала дієтолог Крістіна Кея. За її словами, багатьом людям потрібно переглянути ставлення до власного здоров’я, перейти на здоровий спосіб життя з обов’язковим вживанням комплексу вітамінів мікро – і  макроелементів.

В ході презентації  Лукаш Твардовський розповів про ідею створення Бізнес-клубу, його діяльність, окремим напрямком якої є співпраця з Україною. За його словами, ділові стосунки з Нетішином вдалося налагодити завдяки директору міжнародного консорціуму «ІнтерБуд» Едуарду Фединяку,  який у 90-х роках очолював культурно спор­тивний напрямок Хмельницької АЕС. На даному етапі  разом із директором ЗАТ  «Атоммонтажсервіс» Сер­гієм Вознюком  він є спів­засновником БО «Благодійний фонд соціальних та економічних ініціатив».

- Нинішня мета Бізнес-клубу – переконати якомога більше представників поль­ського бізнесу, що в Україні і жити, і вести бізнес – безпечно, –  акцентував польсь­кий гість.

У справедливості  слів промовця можна було переконатися у ході спілкування із польськими бізнесменами. Вони казали відверто, що уявлення про Україну мали на основі репортажів польських та іноземних журналістів, які зазвичай  є тенденці­йними, і не дають повноцінного уявлення про Україну. Для бізнесу важлива будь-яка інформація, але найціннішою є та, яка, як мовиться, отримана з першо­джерела – з власних вражень. Тому участь у конференціях має багато позитивних моментів. За словами поль­ського модератора, у стосунках польських та українських підприємців вимальовується реальна картина взаємовигідної спів­праці. Вона буде здійснюватись під егідою Бізнес-клубу, що гарантує прямі контакти без посередників. Крім цього,  є бажання започаткувати бізнес-навчання у загальноосвітніх закладах та вишах для дітей і студентів.

Лукаш Твардовський оголосив про прийняття міського голови Олександра Супрунюка та Едуарда Фединяка у члени Бізнес-клубу. Він вручив відповідні дипломи, а також передав лист від імені Президента міста Новий Сонч з пропозицією співпраці.

У ході міжнародної конференції  учасники мали можливість ознайо­митись із бізнесовими проектами польських та українських підпри­ємців. Наш земляк, директор ЗАТ «Атоммонтажсервіс»  Сергій Вознюк презентував проект почергової забудови територій житлових мікрорайонів. В числі проектів також відзначались привабливістю «енергоефективні технології»,  «парк відпочинку», «Волховія», «виробництво органі­чних добрив» тощо. Великий інтерес у представників територіальної громади Нетішина був прикутий до польського проекту зі спорудження у нашій місцевості сміттєпереробного заводу.

Варто нагадати, що проблема із утилізацією сміття на території міста енергетиків є актуальною вже більше десятка років. Місцеве сміттєзвалище, яке розташоване на окраїні міської території неподалік села Бадівка, займає територію понад три  гектари. Термін його експлуатації минув ще 2003 року.  Спеціалістами Хмельницької АЕС було розроблено техніко-економічне обґрунтування, підготовлена робоча документація для спорудження сміттєпереробного заводу. Але через брак коштів реалізація проекту була призупинена.

На конференції польські партнери запевнили, що  готові фінансувати низку проектів, що мають  стати поштовхом для розвитку міста енергетиків у багатьох напрямках, зокрема, економічних та соці­альних.

Багато позитивних вражень від відвідин  Нетішина польські гості змогли одержати під час концерту «З вірою в майбутнє», в якому взяли участь  переможці всеукраїнських та міжнародних конкурсів, які займаються у ансамблях «Шарм» та «Вернісаж». Згодом стало відомо, що поляки готові організувати у своїй країні виступи цих виконавців.

Пізнавальними для бізнесменів сусідньої країни стали відвідини навчально-тренувального центру Хмельницької АЕС.

Робота міжнародної конференції завершилась підписанням  Угоди про наміри партнерства міста Нетішина (Україна) з містом Новий Сонч (Польща). У документі йдеться про готовність до подальшої співпраці не тільки в бізнесовому, а й освітньому, культурному і соціальному напрямках.

Сьогодні Нетішин стає своєрідним «вікном у Європу» та плацдармом для вигідної співпраці польських та українських підприємців.

Олександр Шустерук

Фото автора