Вимагаємо відновлення пільгового тарифу

У розпал новорічно-різдвяних святкувань Україну знову сколихнув неприємний тарифний шторм. Як відомо, під завісу останніх днів 2020 року Кабінет Міністрів прийняв постанову про від­міну пільгового тарифу на рівні 90 копійок за перші 100 кВт спожитої електро­енер­гії та знижки у 30% для населення зони спостереження навколо АЕС. Цією постановою встановлено єдиний тариф для населен­ня  – 1,68 грн (з ПДВ) за 1 кВт*год.

Тому прогнозованою стала реакція громад, які конструктивно взялися налагоджувати діалог з керів­ництвом держави. 12 січня в режимі он-лайн відбулась V (позачергова) сесія Нетішинської міської ради VIII скликання. На порядок денний було винесено лише одне питання – прийняття звернення Нетішинської міської ради до Верховної Ради України­, Президента України та Кабіне­ту Міністрів України щодо необхідності повернення пільгового тариф­у на електроенергію для спо­живачі­в, що проживають у 30-кі­лометровій зоні атомних електро­станцій, та внесення змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» і Закону України «Про ринок електричної енергії».

У зверненні міська рада просить скасувати Постанову Кабміну від 28 грудня 2020 року  №1325 «Про внесення змін до постанови Кабі­нету Міністрів України від 5 червня 2019 року №483» у частині, що стосується зміни тарифу для населення, яке проживає у зоні розміщення АЕС та вжити відповідних заходів, а саме: внести зміни та доповнення до законів України «Про ринок електричної енергії» і «Про викорис­тання ядерної енергії та радіаційну безпеку­» та у нормативно-правові акти, якими передбачити населенню, що проживає в 30-кілометровій зоні атомних елект­ро­станцій, від­пуск електричної енергії за тарифом у розмірі 70 відсотків від рівня діючого тарифу для відповідної               групи населення; розглянути та прийняти законопроект №2778 від 17 січня 2020 року «Про внесення змін до деяких законів України щодо ціноутворення та тарифів на електричну енергію для споживачів, які постійно прожи­вають у 30-кілометровій зоні атомних електростан­цій»; залишити пільгові тарифи для побу­тових споживачів на весь пері­од опалювально­го сезону, які діяли на початок осін­ньо-зимового період­у у 2020 році.

Звернення було прийнято 22 голосами депутатів, що брали участь в засіданні, при цьому місцеві обранці підтримали пропозиції про внесення змін до тексту голови фракції «Слуга народу» Богдана Шмигельського, голови фракції «Європейська солідарність» Олександра Степанюка та Олени Матросової від «Самопомочі».

Коментуючи засідання сесії на зустрічі із журналістами міський голова­ Нетішина Олександр Супрунюк зауважив, що прийняття болючої для населення постанови Каб­міну обернеться серйозними фінансовими проблемами для жите­­лів зони спостереження АЕС: «Це продовження несправедливої по­літики по відношенню до міст і сіл, які розташовані в 30-кілометровій зоні, адже стаття 12  Закону України про ядерну без­­пеку чітко передбачає ці пільги. Ми є міс­том-супутником Хмельницької АЕС, живемо в зоні ризику, отож повин­ні мати компенсацію, яку у всьому циві­лізо­ва­ному світі мають подібні міста і села. Ми не маємо жодних преферен­цій, крім сплати атомною електростанцією 1% від обсягу реалізованої електроенергії, який вона справно перераховує до державного бюджету. Проте до місцевого нам повертається біля 30% від загальної суми відрахувань, і ті - з великими затримками».

Міський голова акцентував і на тому, що навколо ХАЕС існує санітарно-захисна зона, радіус якої нині 2,5 км. Це територія, яка знаходиться в межах Нетішина, але вести господарську діяльність на ній практично неможливо, адже там обмежено виробництво певної категорії продукції, сільськогосподарська діяльність вимагає низки дозволів. «Наразі ж забирають ще й єдину пільгу на електроенергію для наших жителів, а частина з них, яка проживає у садибній забудові, опалює будинки саме за допомогою електрокотлів. Тому ми контактуємо з усіма громадами вітчизняних атомних електростанцій та міст-супутників, у яких така ж ситуація. Усі громади готують звернення, а деякі жителі налаштовані радикально. Сподіваюсь, що здоровий глузд переможе, і керівництво держави нас почує», - наголосив Олександр Супрунюк.

Про пропозиції до тексту звернення, яке прийняли депутати Нетішинської міської ради, станційним ЗМІ розповів і голова фракції «Слуга народу» Богдан Шмигельський. Він зауважив, що після уведення нової моделі ринку електро­енергії 1 липня 2019 року Закон України про електроене­ргетику втратив чинність, увійшо­в в силу Закон про ринок електроенергії, і саме тому механізм реаліза­ції цієї знижки у 30% зник.

«Для того, щоб знову відновити цей механізм, 17 січня 2020 року був зареєстрований законопроект України №2778 «Про внесення змін до деяких законів України щодо ціноутворення та тарифів на електричну енергію для споживачів, які постій­но проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій». Ним і передбачено повернути пільгу з компенсації 30% знижки. Фракція «Слуги народу» однозначно підтримує звернення депутатів Нетішинської міської ради, Закон України «Про використання ядерної енергії» не може бути порушений, населення зони спостереження гарантовано має отримати ті пільги і компенсації, які регламентовані законодавством. Атомна енергетика – наше майбутнє: добудова третього та четвертого енергоблоків ХАЕС, сподіваюсь, у недалекій перспективі. Недалекоглядні дії профільного міністерства ніяк не покращують співпрацю між атомною галуззю і населенням зони спостереження. Про ці пільги та компенсації ми постійно наголошуємо людям на пері­одичних громадських слуханнях, які проходять на Хмельниччині та Рів­ненщині. «НАЕК «Енергоатом» і Хмельницька АЕС, зокрема, виконують усі взяті на себе зобов’язання перед народом України, перед державним бюджетом, а тому, сподіваємось, що Президент України, Верховна Рада та Кабінет Міністрів дослухаються до нашого звернення та вимог і відновлять пільгову оплату електроенергії, яка передбачена законодавством України», - наголосив Богдан Шмигельський.

Тетяна Степанюк