Вiримо, що нас не залишать у бiдi!

Професія рятівника – небезпечна і благородна. Про це свідчить хоча б те, що з плином часу ставлення українців до нелегкої праці борців з вогнем залишається незмінно позитивним, а сформований образ пожежного - романтично-героїчним. І навіть скептицизм XXІ століття не здатен порушити цю аксіому. В екстреному випадку ми всі набираємо «101», і віримо, що нас не залишать у біді.

Олександр Панасюк – один з кращих начальників караулів Хмельниччини, старший лейтенант служби цивільного захисту 8 ДПРЧ по охороні Нетішина – підкреслює, що у випадку надзвичайної ситуації нетішинські вогнеборці здатні за 3 хвилини  дістатися в будь-яку точку нашого міста  і зарадити лиху.

За офіційними даними Державної служби з надзвичайних ситуацій,  лише впродовж минулого тижня в Україні було зареєстровано дві тисячі сорок надзвичайних подій, з яких -  тисяча вісімсот пожеж. Нелегким видався тиждень і для нетішинських рятувальників. Їм довелося ліквідовували наслідки двох ДТП: 10 вересня вночі гасили автомобіль «Daewoo Sens», який загорівся внаслідок лобового зіткнення з «Volkswagen Bora», діставали трьох загиблих внаслідок аварії; 12 вересня вивільняли водія легковика, затиснутого металевими конструк­ціями автомобіля.

Отож, напередодні професійного свята – Дня рятівника -  журналісти спробували з’ясувати, які вони, герої, що здатні кинутися в палаючу будівлю і врятувати людське життя. Гостем редакції став Олександр Панасюк, начальник караулу   8 ДПРЧ з охорони м. Нетішина, старший лейтенант служби цивільного захисту. Олександра Віталійовича ми запросили не випадково, адже з-поміж 27 начальників караулів Хмельниччини, які цього літа взяли участь в обласному конкурсі «Кращий начальник караулу», нетішинець зайняв друге місце. Він представлятиме область на відповідних всеукраїнських змаганнях. Всупереч традиції, не будемо вітати переможця, привітаємо нетішинців - людей, життя й здоров’я яких в скрутну хвилину залежатиме від професійності нашого гостя.  Адже саме начальник караулу керує діями особового складу під час гасіння пожеж та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Олександр Панасюк – нетішинець. З дитинства марив героїкою благородних професій міліціонера та пожежного. Ходив на екскурсії у 8 ДПРЧ з охорони Нетішина. З часом обрав професію рятівника. Необхідні для роботи знання та навички здобув у Черкаській академії пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля.

Перша серйозна пожежа в житті молодого начальника караулу сталася вже під час першого самостійного чергування – на території одного з дачних кооперативів міста горів будинок. Палав, наче смолоскип. Коли вогнеборці приїхали на місце події – полум’я охопило навіть дах. Під загрозою опинилися сусідні будинки. У першу мить, ніде правди діти, керівник-початківець розгубився. Проте зібрався, віддав необхідні накази і… караул із завданням впорався – пожежу ліквідував. Робота тривала понад дві години. Відразу після ліквідації однієї пожежі сталася інша – в лісі. Після цього, першого, виснажливого чергування чоловік довго відсипався... За чотири роки кар’єри Олександр брав участь у ліквідації 15 пожеж. Проте свою першу сутичку зі стихією запам’ятав до деталей.

Наш співрозмовник, як і кожний начальник караулу, має в своєму підпорядкуванні 12 чоловік. Особовим складом задоволений. Каже, вправні і дисципліновані. Здатні, згідно з нормативами, за хвилину виїхати з частини, за три -  дістатися в будь-яку точку  Нетішина. Такої вправності досягли завдяки щоденним тренуванням. Так, так, щоденним. Олександр спростував усталену думку про те, що, коли немає надзвичайних ситуацій, - особовий склад відпочиває. Насправді – до обіду в них теоретичні зайняття, після обіду – практичні. А ще – вони що­дня змушені підтримувати фізичну форму. Гість переконує, що серед нетішинських вогнеборців немає пишнотілих. Зрештою,  зразковий працівник ДПРЧ мусить 12 разів підтягнутися.

Найчастіше, підкреслює фахівець, пожежі виникають через людську необережність. Скільки разів, спостерігаючи вдома несправну розетку, ми махаємо рукою? Хоча, якщо рушниця висить на стіні – рано чи пізно вона вистрілить. До пожежі може призвести й пічне опалення, несправні каміни та інші прилади обігріву. Нібито, правила безпеки ми знаємо, та, чомусь, віримо, що лихо може статися будь з ким, лише не з нами...

Найскладнішими надзвичайними ситуаціями О. Панасюк вважає пожежі на горішніх поверхах висоток. Рятівникам доводиться одночасно евакуйовувати людей та гасити полум’я. Не можна звикнути, вважає рятівник, і до людських втрат. Не раз доводилося чоловікові витягувати з вогню обгорілі тіла. Останній випадок – вночі 10 вересня ліквідація наслідків ДТП: з обгорілої автівки довелося разом з сидінням вирізати людські рештки, загиблих з іншої машини - діставати через вікна. Справа не для слабодухих...

Цієї осені спалювання сухої трави очолює список причин виникнення масштабних пожеж. Не оминула ця біда й наш край. Так, внаслідок людської необережності на території Старокривинської сільради тривалий час тлів гектар торфовищ. Непогашене багаття призвело до загоряння 46 га лісу на Ізяславщині. Олександр Панасюк на чолі караулу брав участь у ліквідації обох пожеж. Найважче було зупинити верхову пожежу в лісі – убезпечити від вогню будинки навколишніх сіл. Варто відзначити, що пожежа не перекинулася на населені пункти. Вберегли. Згорів лише сарай, розташований найближче до лісу.

Побачене й пережите на роботі, безперечно, торкається душі кожного. Проте Олександр Віталійович ніколи не розповідає домашнім про свої робочі будні. Береже. Лише, коли на місто опустилася димова завіса, радив менше відкривати вікна.

В редакцію газети вогнеборець прийшов не сам – з сином Артемом, якому незабаром виповниться півтора роки. Чоловік сумнівається, чи хотів би, аби його Артемко став пожежним. «50 на 50», - каже, подумавши. Серед плюсів професії називає порятунок людей, мінусів – щоденний ризик. Олександр не приховує, що, коли поспішає рятувати маленьку дитину, що через зачинені двері опинилася в квартирному полоні, чи в обіймах вогню – думає про сина.

Не нехтують нетішинські еменесники і, здавалося б, дріб’язковими викликами – рятують чотирилапих бідолах, - знімають з дерев чи дістають з підвалів. У Олександра Панасюка за час служби було лише три таких випадки.

         Користуючись нагодою, начальник караулу вітає колег з професійним святом. «Удачі!», - небагатослівно бажає найголовнішого.

Леся Ліщенко

Фото автора

P.S. Станом на 15 серпня поточного року особовим складом 8 ДПРЧ здійснено 478 виїздів.  З них: по тривозі – 149; на гасіння пожеж – 12;  два виїзди на хибні виклики; на тактичні заняття, з перевіркою боєготовності – 116 разів; пожежно-тактичні навчання – 22 рази;  відпрацювання документів оперативного реагування – 23 рази та  21 раз на перевірку протипожежного водопостачання.

7 ДПРЧ здійснено 348 виїздів. З них: по тривозі – 136; на пожежі в районі виїзду інших частин – 4 рази; тактичні заняття, з перевіркою боєготовності – 75 разів; пожежно-тактичні навчання – 31 раз; на відпрацювання документів оперативного реагування – 66,  та 36 разів на перевірку протипожежного водопостачання.

Сьогодні загін рятувальників Хмельниччини нараховує 1770 співробітників. Щоденно і цілодобово вони заступають на варту. Це мужні, а головне – не байдужі до чужого лиха люди, які протягом року здійснили понад 6 тисяч виїздів на місця пригод. Ризикуючи власним життям, вони врятували сотні людей, зберегли майна на сотні тисяч гривень.

Рятувальники

навчали мешканців житлового сектору правилам пожежної безпеки

Протягом усього року для рятувальників вкрай актуальним за­лишається питання  дотримання правил пожежної безпеки мешканцями житлових секторів. Працівники ДСНС постійно застерігають жителів міста від необачних вчинків, що призводять до втрати майна, а інколи до травм чи загибелі.

14 вересня рятувальники 3-го Державного пожежно-рятувального загону­  здійснили обхід помешкань старої частини міста, відвідали одиноко-проживаючих, пристарілих людей та помешкання багатодітних сімей на предмет до­тримання ними правил пожежної безпеки у побуті.

Під час бесід рятувальники нагадали людям правила безпеки під час користування електричними приладами, а також про заборону спалювання сухої рослинності чи сміття поряд із житловими будинками. Не забули фахівці ДСНС довести до населення основні вимоги безпеки під час виявлення підозрі­лих та вибухонебезпечних предме­тів. А для того, щоб у будь-який час можна було пригадати правила безпеки, рятувальники залишили мешканцям листівки та пам’ятки застережливого характеру.

 Шановні громадяни! Порушення правил поведінки в побуті  може призвести до летальних наслід­ків! Будьте обережні, бережіть своє життя та життя своїх близьких! 

 

Внаслідок ДТП загинуло три людини

10 вересня о 23:20 на пункт зв’язку 8-ї державної пожежно-рятувальної частини надійшло повідомлення про дорожньотранспортну пригоду, що сталася на вул. Соло­в’ївська в м. Нетішин. Внаслідок лобового зіткнення «Daewoo Sens» і «Volkswagen Bora», автомобіль «Daewoo Sens» загорівся.

Оперативно до місця пригоди прибули рятувальники, які о 23:36 пожежу ліквідували. Після цього в горілому авто рятувальники виявили труп 36-річного чоловіка, а в іншому авто – тіла 18-річного чоловіка та 47-річної жінки.

 За допомогою аварійно-рятувального інструменту працівники ДСНС деблокували затиснуті понівеченими елементами конструкцій автомобілів тіла загиблих.

12 вересня о 10:30 на пункт зв’язку 8-ї державної пожежно-рятувальної частини надійшло повідомлення про те, що на околиці м. Нетішин сталася дорожньо-транспортна пригода за участю легкового автомобіля «Volkswagen Polo» та вантажного «Mercedes-Benz Sprinter». Водія легковика затиснуло металевими конструкціями автомобіля.

До місця виклику прибули рятувальники Державної служби з надзвичайних ситуацій м. Нетішин, які за допомогою аварійно-рятувального інструменту деблокували 51-річного потерпілого водія та передали його лікарям швидкої медичної допомоги, а також від’єднали акумуляторну батарею для запобігання загорання автомобіля.