Вирішуємо проблеми і йдемо вперед

Починаючи з 2014 року, відколи, у зв’язку з подіями на сході країни, сили охорони Хмельницької АЕС перейшли на посилений режим несення служби,  до його від­міни, на жаль, так і не дійшло. Адже ситуація в Україні і світі залишається досить таки неспокійною і таїть у собі підступні виклики й загрози, до яких маємо бути готові. Відтак особовий склад військової частини Національної гвардії України, на яку покладено охорону Хмельницької АЕС, постійно підвищує свою бойову підготовку, відшліфовуючи навики на полігонах, у спортивних залах, а також під час проведення спеціальних навчань і тренувань, до яких залучаються представники силових структур, органів влади і управління як міста, так і прилеглих регіонів. Вони вже стали звичним явищем, нерідко набираючи масштабів не тільки всеукраїн­ського, а й міжнародного характеру. Ось і минулого року на ХАЕС відбулося спільне з Агентством зменшення загрози США дворівневе антитерористичне та протиаварійне навчання за участі представників різних відомств і силових структур України. Їх особливість, за словами заступника генерального директора Хмельницької АЕС з фізичного захисту і режиму О.А.Редзинця, полягала у синхронізованому відпрацюванні заходів, пов’язаних з протидією умовним терористам та наслідками, які виникли в результаті їх діяльності. Іншими словами, усувалися передумови виникнення спровокованої аварії на території станції. Загальна чисельність учасників навчань на різних етапах складала понад 500 чоловік, мало місце повне розгортання сил і засобів, відпрацювання їх взаємодії. Фінансові витрати на  проведення заходу частково взяла на себе американська сторона. За оцінками спостерігачів, учасники продемонстрували цілковиту злагодженість дій і готовність протистояти ймовірним викликам і загрозам. Водночас навчання показали на які моменти потрібно звернути увагу, що потребує коригування, які заходи належить виконати для забезпечення надійного функціонування ядерного об’єкта­. Варто зазначити, що завдяки тісній між­народній співпраці і реалізації ряду проектів вдалося отримати значну матеріальну допо­могу, завдяки чому з’явився у наших нацгвардійців новий автомо­більний транспорт, інші тех­нічні засоби, які допомагають у несенні служби.

У вересні минулого року на базі ХАЕС відбулася міжнародна конференція за участі представників США, Швеції та Норвегії з фізичного захисту, контролю та обліку ядерних матеріалів. Фінансові донори дали позитивну оцінку нашим напрацюванням в цьому напрямку.

- Хочу відзначити, що єдиним способом зрозуміти якість організаційно-правових, інженерно-технічних та інших заходів у сфері фізичного захисту, є, безумовно, нав­чання, - каже О.А.Редзинець. - Однак не менш важливим елементом є створення умов для нормального і повноцінного функціонування системи фізичного захисту. Йдеться про підтримання, модернізацію і реконструкцію діючих інже­нерно-технічних систем фіз­захисту та створення нових. Важ­ливим тут, на мою думку, є досягнення в минулому році домовлен­ості з регуляторами Швеції та Норвегії про надання матеріально-технічної допомоги саме для реконструкції наших систем ІТЗО на енерго­­бло­ці №1. Укладено відповідний контракт, отримано перший­ транш матеріально-технічної допомоги, яка вже реалізовується у конкретних заходах. Такий новий етап співпраці з міжнародними партнерами вважаю позитивним.

Крім того, згідно з нормативними актами, які регулюють функціонування фізичного захисту в Україні, обов’язковою умовою є наявність цент­рального пульту управління. У минулому році нам частково вдалося реалізувати цей проект: збудували приміщення, зараз роботи там продовжуються, надіюся, що в поточному і наступному році перейдемо до його інженерно-технічного забезпечення.

- Які значимі заходи в плані покращення роботи системи фізичного захисту об’єкта заплановано здійснити в 2017 році?

- Як і минулий, 2017-й так само очікується бути насиченим і цікавим. Продовжуємо співпрацювати з Агентством зменшення загрози США, представниками інших американських структур і на базі  ХАЕС знову відбудуться навчання, в ході яких відпрацьовуватимуться різнопланові антидиверсійні заходи за участю представників силових структур та органів влади. Крім того, в рамках співпраці з міжнародними донорами, активно продовжуємо роботи з реконструкції, намагаючись максимально використати закладені на це кошти. Прагнемо закрити всі питання, які, на наш погляд є проблемними. І впевнено рухаємось вперед у тісній співпраці з військовослужбовцями Національної гвардії, які за­безпечують охорону атомної електростанції, її надійну роботу. З нагоди професійного свята нацгвар­дій­ців щиро вітаю весь особовий склад військової частини і бажаю всіляких успіхів, мирного неба, хорошого матеріального забезпечення, спокою і благополуччя родинам, міцного здоров’я.

- Світ неспокійний, і з кожним днем у ньому народжу­ється все більше підступних викликів.

- Так, те, що роками здавалося неможливим, тепер стає реальністю. На очах ламаються міфи на кшталт «цього не може бути, тому що не може бути».

- Блокування залізниці, наприклад.

- І це також. Не буду говорити про причини, чому подібне має місце, але держава має бути готова до будь-якого розвитку подій і вміло цьому протистояти.

- Чи підпадає під кваліфікацію ймовірні внутрішні і зовнішні загрози такий новий вид протиправної діяльності як співпраця з бойовиками на сході країни? Ось і нещодавно на цьому викрили одну з працівниць станції.

- Ми живемо в Україні і маємо дотримуватися її законів Отож співпраця з силами, визнаними законом терористичними, є протиправною, і відповідні органи мають дати цьому оцінку.

- В чому, власне, полягало оте віртуальне спілкування?

- Воно носило агітаційний характер, надавалась матеріальна підтримка силам, які стоять, так би мовити, по інший бік барикад. Не заперечуючи права кожного на власну думку, політичні переконання тощо, хотів би застерегти працівників ХАЕС від дій, що знаходяться поза правовим полем.

Ольга Сокол

Фото Віктора Гусарова

 та Олександра Шустерука