Вірус над мистецтвом невсевладний

Старовинне місто Острог, як і більшість населених пунктів у нашій державі, сьогодні виглядає дещо незвично. Зараз на вулицях принаймні не побачиш ватаги гамірних студентів Національного університету «Острозька академія», бо у виші оголошено карантин. Навчання здійснюється за допомогою сучасних інформаційних технологій на відстані. До речі, відсутність цих же студентів, як мовиться, кидається у вічі. Їх у академії навчається більше трьох тисяч, а кількість корінного населення не перевищує межу тринадцяти тисяч.

Не такими  помітними на вулицях є й учні місцевих шкіл. Напевно прислухались до порад батьків - більше часу перебувати в дома. Особливо це стосується тих дітей, вік яких ще не досяг 14 років.

І хоча кількість перехожих суттєво зменшилась на вулицях, не можна сказати, що місто завмерло. Державні установи, банки, продуктові крамниці працюють з гідно із вимогами карантинних заходів. Замки на вхідних дверях можна побачити хіба лише на розважальних закладах та магазинах промислової групи, де в асортименті відсутні дезінфікуючі та антисептичні засоби.

Інколи біля магазинів можна побачити невеликі черги, бо одночасна кількість покупців регламентована: або два, або п’ять. На дверях багатьох закладів розміщені стандартні повідомлення про їх відвідування тільки у захисних масках.

На початку запровадження карантину в Острозі відчувалась проблема із засобами індивідуального захисту. Їх просто не вистачало у аптеках. А потім «шокова інформація» про так звані штрафи у сумі 17 тисяч і більше гривень за відсутність на обличчі маски змусила багатьох людей проявити свою винахідливість. У хід пішли ще старі запаси тканин та одягу. Тепер не дивно, що на вулиці старовинного міста можна побачити перехожого у клітчастій масці. Дехто на боротьбу із підступним вірусом виходить із маскою у патріотичному стилі – тканина із українськими орнаментами.

Автор цих рядків побачив жінку у захисній масці, яка виготовлена із традиційних капронових панчох. Лишилося ще жартома запитати про її щільність у «денах».

Поки народні умільці експериментують із пошиттям сучасних атрибутів, рекомендованих медиками, ініціативу перейняли підприємці, які зуміли наповнити ринок засобами індивідуального захисту. Просто у центрі міста на імпровізованій полиці за 15 гривень можна вибрати маску різних відтінків кольору – від білого до чорного. До речі, молоді імпонує більше останній. Причина невідома. Можливо не так видно забруднення від постійного носіння. А це вже не сумісне із гігієною. До речі, самі ж медики не приховують інформацію про недостатній захист від короно вірусу масок, які реалізовуються аптеками та підприємцями. Частково панацеєю можуть стати респіратори третього ступеня захисту (з червоними клапанами або смужками), але вони вважаються одноразовими і коштують кілька сотень гривень. Сучасне носіння масок є більш дисциплінуючим фактором, ніж профілактичним. Але принцип: береженого і Бог береже – ніхто не відміняв.

Прогресивні медики також стверджують, що підчас епідемій, пандемій важливим є не тільки дотримання санітарно-гігієнічних правил, повноцінне харчування, а й формування позитивних емоцій. Вони насамперед допомагають побороти страх. Найефективніший засіб – це гумор. І він не оминув короновіруса. Від острожан почув низку анекдотів. Ось один з них:

«…Заходить чоловік без маски у супермаркет і гучно кашляє. Персонал зразу насторожується:

- У вас – короновірус!

- Та ні – туберкульоз.

- Ну, слава Богу…»

До формування не тільки позитивних емоцій, а й підвищення культурного рівня у період карантину долучився й Державний історико-культурний заповідник міста Острога, який  створено у серпні 1981 року на базі Острозького краєзнавчого музею, заснованого 1916 року. Тут започатковано серію віртуальних екскурсій княжим замком, музеєм книги та друкарства.

Нещодавно музейні працівники з нагоди 110-річчя відомої художниці Лідії Спаської презентували віртуальну виставку її творів. Наразі готуються інші цікаві проекти. За словами директора Державного історико-культурного заповідника міста Острога Миколи Манька, використання новітніх інформаційних технологій допомагає на сучасному рівні пропагувати культуру, мистецтво, історію рідного краю та держави. Карантинні заходи припинили проведення повноцінних екскурсій, але вони й підігрівають інтерес до музейних надбань, які випаде нагода побачити всім охочим після завершення пандемії.

Олександр Шустерук

Фото автора