Шостий фестиваль-конкурс ім В.Висоцького «Я куплет доспіваю» цьогоріч проводився у два етапи: у місті Нетішині відбувся концерт, на якому виконавці представляли конкурсний репертуар, і у Рівному  проходило безпосереднє дійство з визначенням переможців.

Нетішин приєднався до фестивалю не випадково: саме у цьому місті знаходиться вулиця імені видатного барда, за якою віднедавна закріплено статус першої в світі, названої на честь В.Висоцького. Ця обставина була доведена журна­лістом  «Перспективи» О.Шустеруком і відтепер виклика­є певний  інтерес прихильників таланту Володимира Семеновича.

Отже, після певних перегово­рів та узгоджень орга­нізатори фестивалю реалізу­вали задум та привезли групу кон­кур­сантів у Нетішин. Морозного дня гості насамперед поклали квіти до пам’ятного знака на честь першої   в світі вулиці  В.Висоцького (на знімку). Трохи згодом у міському палаці культури відбувся концерт.

За умовами конкурсу на суд глядача і журі слід було представити репертуар з трьох пісень, одна з яких обов’язково написана В.Висоцьким, а решта – авторські. І нетішинці відкрили для себе цікавий пласт творчості, прихований від великих артистичних залів, адже, як правило, барди виступають у камерній  обстановці, у невеликому колі прихильників авторської пісні. До того ж, географія представництва конкурсан­тів була цікавою: Брянськ представляла лауреат Всеросійського конкурсу  Альбі­на Гончарова, Краснодар – засновник клубу бардівської пісні і організатор подібного нашому конкурсі  серед молоді Олексій Журавльов, Конотоп – автор прекрасниих творів Вадим Штефан. Най­більше було представників Рів­ненщини, у тому чіслі і  перший володар гран-прі конкурсу «Я куплет доспіваю» Вале­рій Дяков.

Нетішин також підготував двох представників, - Віктора Гусарова та Олександра Федорчука, які гармонійно вписались у фестивальну програму.

Отже, послухати гостей прийшли понад 500 чоловік. Звичайно, рівень і манера виконання пісень та естрадних мініатюр були різними: є люди, які присвячують цій справі значну частину життя, є такі, що співають лише за покликом душі чи за певних обставин. Одне можна говорити твердо: на сцені були небайдужі люди, виховані на творчості В.Висоцького, прихильники щирого співу.

Відтак, присутні нагородили кожного оплесками, а також відзначені подарунками ті, хто цього дня прийшовся до душі публіці.

А от наступного дня вже компетентне журі у складі знаних в царині мистецтва людей визначало достойників. Конкурсна боротьба вносила чимало нервозності у дії конкурсантів. Коли ж, як мовиться, всі «відстрілялись», були названі переможці. Гран-прі отримав місцевий виконавець О.Магола, перша премія також за рівненчанином В.Дяковим. Композиція, презентована представницею з Брянська була гарно оцінена і глядачами, і журі. У  А.Гончарової друга премія, О.Журавльов також потрапив до трійки призерів. Решта конкурсантів отримали відзнаки у номінаціях. Так, нетішинці В.Гусаров і О.Федорчук відзначені у номінаціях за єдність художньої основи  та музичного  втілення і за високий творчий потенціал відповідно.

Вручав відзнаки  представник консульства  Російської Федерації у Львові та директор Російського культурного центру у м. Рівне. Головний підсумок конкурсу – спілкування між творчими людьми та вшанування пам’яті Володимира Висоцького.

Віктор Павлов

Фото  Вадима  Алексеєва