ВiТЕР, ХВИЛi i…УЛОВ

Відбулись змагання  на Кубок «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» зі спортивної ловлі хижої риби з човна.

Проведення змагань на хижу рибу з човна голова «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» Сергій Онищук запланував заздалегідь. Уже склалась традиція випробовувати майстерність місцевих рибалок-аматорів у різних видах спортивної риболовлі.

Рибалок, які полюбляють рибалити спінін­гом з човна, постійно цікавлять прогнози метеорологів. Для них не стає пересторогою дощ, а ось сильний вітер може нашкодити,  бо  здатен розігнати на водоймі великі хвилі і створити певні труднощі для пересування рибалок на човнах. Перед початком змагань його учасники зрозуміли, що доведеться змагатись у дещо екстремальних умовах. Тому не зайвим стало нагадування, що важливим фактором  є безпека поводження на водоймі, якою ніхто не повинен нехтувати. ВІдтак кожен із чотирьох десятків учасників змагань подбав про рятівний жилет. Без нього на водойму – зась!

Після офіційної реєстрації та інструктажу з техніки безпеки учасники змагань попрямували до своїх човнів, щоб у командних дуетах продемонструвати свою рибальську майстерність. Поряд з ними човен із суддівським дуетом – Олександром та Тетяною Якименками. Їм надано право слідкувати за дотриманням правил під час змагань.

 У всіх рибалок майже однакова амуніція – сачок, спінінг та набір приманок - від звичайної металевої блешні, до воблерів, твістерів, поперів. Щодо останніх, то тут існують рибальські «секрети»: якийсь з них має сприяти кращому результату. Зазвичай хижа риба буває примхливою і може ігнорувати певні конструкції. Як не дивно, гама кольо­рів також має певне значення. Принаймні всі учасники спортивної риболовлі вже давно вийшли з категорії «дилетантів» і тому впевнено підходять до змагання.

Рибалки активно закидають блешні і чекають зустрічі із хижою рибою. Для риболовлі з човна у багатьох випадках допомагає правильно обрана тактика – необхідно знайти місце «дислокації» окунів, щук, судаків і примусити їх реагувати на «не справжню» рибу, тобто воблери, твістери, попери та інші види блешень. Вони є різних виробників. Серед рибалок не прийнято під час відповідальних змагань «розсекречувати» методику прина­джування риби.

На горизонті темними цятками видніються поодинокі човни. Без сумніву, у них сидять досвідчені рибалки-аматори, які неодноразово доводили свою рибальську майстерність. Відведений на змагання час пролетів швидко. Спортивний азарт учасників було вгамовано  звуковим сигналом, яким сповіщено, що усім учасникам потрібно дістатись берега. З’являються один за одним екіпажі. Між рибалками зав’язуються емоційні розмови про найцікавіші моменти під час перебування на водоймі. Але час квапить, бо головний суддя змагань Сергій Онищук та його помічник Анатолій Белокобильський вже налаштували електронні ваги. Ось і запанувала інтрига: хто най…, най…

Найбільший улов – 9 кілограмів 685 грамів – випав на долю членів команди «Штурм» (Юрій Савченко та Кадим Каржау). Другий результат зафіксовано у «Рибацюг» - команда у складі Володимира Завадського та Олександра Коломійчука. Вони спромоглися у човен підняти 7 кілограмів 896 грамів хижої риби. Третє місце посіли представники «Джокера» (Вадим Якимчук та Олександр Савченко) із результатом 4 кілограми 440 грамів.

Гарний результат продемонстрували гості змагань із спортивної риболовлі з громадської організації «Рибалки Славутчини». Їх рибальський «доробок» склав 2 кілограми 298 грамів риби.

У спортивній риболовлі брав участь активний прихильник діяльності нетішинських рибалок-аматорів, підприємець Ігор Борійчук. Йому не вдалося з напарником показати більш-менш пристойний результат, але це не засмутило місцевого знавця різних рибальських атрибутів. Саме один із них – спінінг – він розіграв серед учасників змагань. Завдяки майстерності та кмітливості головний приз виборов Олександр Савченко.

Тепер, хижа рибо, начувайся, твій спокій згодом порушать віртуози «мормишки»…

Олександр Шустерук