Власне житло: мрія, яка стає реальністю

Перший абзац статті 47 Конституції України зазначає: «Кожен має право на житло. Держава створює умови, за яких кожний громадянин матиме змогу побудувати житло, придбати його у власність або взяти в оренду». Теоретично головний документ країни забезпечує права та гарантії кожному громадянину, практично ж механізм їх втілення досягається по різному. У випадку працівників Хмельницької АЕС саме вищенаведена стаття уже багато років реалізується на енергопідприємстві. Забезпечення такого права прописано у колективному договорі ХАЕС, а саме у Положенні про напрямки та порядок поліпшення житлових умов працівників ДП «НАЕК «Енергоатом», розробленого відповідно до державних законодавчих та нормативних документів.

Останнім часом енергокомпанія вела будівництво комерційного та соціального житла у містах-супутниках АЕС за кошти, що закладені у тариф на відпуск електричної та виробництво теплової енергії.

Звісно, кожному, хто потребує поліпшення житлових умов, хотілось би якнайшвидше вирішити свої проблеми. Проте всі розуміють, що таких темпів будівництва та здачі житла, які спостерігалися 30 років тому, уже не буде.

Однак, незважаючи на реалії сьогодення, Хмельницька АЕС шукає шляхи розв`язання таких наболілих квартирних питань та приділяє значну увагу поліпшенню житлових умов своїх спеціалістів. Зокрема, минулого року напередодні Дня Конституції шестеро працівників атомної електростанції отримали ключі від однокімнатних квартир, які щасливим власникам омріяних квадратних метрів вручив генеральний директор ХАЕС Андрій Козюра.

Кандидати перебували на квартирному обліку підприємства та були першими у списку черги на отримання соціального житла. Квартири були придбані на вторинному ринку у працівників атомної електростанції, які отримали перед тим безвідсоткову позику від підприємства. Таку позитивну практику передачі житла Хмельницька АЕС планує впроваджувати і надалі, все залежить від фінансової спроможності.

Наразі ж більш розповсюджений інший шлях покращення житлових умов для нетішинських атомників – отримання безвідсоткової цільової позики: саме таким чином працівники ХАЕС стали власниками квартир у нововведених будинках №№505 та 506, які побудувала та ввела в експлуатацію енергокомпанія.

У нинішньому році, за словами інженера відділу розвитку персоналу Альони Антонюк, близько 170 працівників ХАЕС подали заяви на отримання безвідсоткової цільової позики, на перше півріччя уже прийнято спільне рішення адміністрації та профкому ВП ХАЕС, яким затверджено список із 21 кандидата на отримання вищезгаданих коштів.

Сергій Степанюк, електрослюсар із ремонту та обслуговування автоматики та засобів вимірювань ЦТАВ, – один із них. Розповідає, що в черзі на отримання житла перебуває ще з 2006 року, а кілька років тому написав заяву на отримання позики на придбання квартири. Тому, коли цьогоріч дізнався, що питання таки вирішиться, приємні емоції не мали меж.

«Ми з дружиною уже тривалий час (понад 16 років) винаймаємо житло, маємо доньку і сина дев’яти та семи років, тому орендуємо трикімнатну квартиру. Звичайно, це значні витрати, і я сьогодні дійсно щасливий, бо відтепер буду виплачувати позику за власне помешкання. Для нас це дуже хвилююче і неочікувано! Ми дітям навіть не казали, що невдовзі переїдемо у своє житло, що в них будуть власні кімнати, нехай це буде сюрпризом для малечі», – ділиться враженнями Сергій Степанюк.

Чоловік розповідає, що оформив грошову позику на 13,5 років, проте, якщо буде дозволяти фінансовий стан, готовий сплатити її навіть раніше. Нині гроші уже переведені на рахунок Сергія Олександровича, лишається зібрати необхідні документи щодо переоформлення житла.

До речі, працівникам, які перебувають на квартирному обліку ХАЕС, при оформленні договору купівлі-продажу житла не потрібно платити податок у Пенсійний фонд – довідка про перебування на черзі економить кошти потенційних власників. Завдяки процедурі надання безвідсоткової цільової позики «рухається» і черга з отримання житла: одні стають, інші знімаються.

На кінець травня 2021 року вона нараховувала близько 700 працівників ХАЕС.

– Наразі у нас зареєстровано 282 договори позики (станом на 31 травня 2021 року), а взагалі така процедура розпочалася ще у 2006 році, – розповідає інженер ВРП Альона Антонюк. – Серед бажаючих покращити умови проживання – представники різних спеціальностей та посад з різних цехів та відділів: ліцензований персонал, інженери, електромонтери, електрослюсарі, електрозварювальники, переробники радіоактивних відходів та низка інших фахівців. Усі вони перебувають на квартирному обліку і мають право скористатися статтею бюджету для надання безвідсоткових позик.

Хочу зауважити, що частина працівників, які оформили договір такого кредиту, переглянули його з адміністрацією та скоригували термін виплати коштів на предмет збільшення щомісячних відрахувань та скорочення терміну їх погашення. Таке бажання виявили більше двадцяти осіб, а їх рішення позитивно вплинуло на наповнення джерела статті, адже інші бажаючі покращити умови проживання можуть швидше оформити договір позики. Завдячуючи свідомості та розумінню таких працівників ХАЕС, цьогоріч станція поповнила статтю витрат майже на півмільйона гривень. А це, в свою чергу, допоможе збільшити кількість виданих позик у найближчому майбутньому. Тому давайте будемо свідомими і небайдужими до своїх колег, які також хочуть відчути ті радісні емоції, коли переступають поріг власної домівки.

Тетяна Степанюк