Вода – джерело здоров’я

Зазвичай, коли ми п’ємо  воду, то не думаємо про її хімічний склад, про те, як вода впливає на наше з вами здоров’я. Максимум, що ми можемо взяти до уваги, очищена вода чи ні, відчути із запахом вона чи без, відзначити її прозорість чи відсутність такої. 

Питна вода – це харчовий продукт, вироблений­ системою водопостачання для щоденного спожи­вання. У зв’язку з цим до неї ставлять достатньо високі вимоги відносно її безпеки і якості для здо­ров’я людини. Виконувати свою гігієнічну роль вода може лише тоді, коли вона якісна щодо органолептичних, хімічних та бактеріологічних властивостей. У іншому разі - неякіс­на або забруднена вода може спричинити низку інфекційних хвороб: черевний тиф, холеру, дизентерію, гельмінтози, тощо.

Згідно з державним стандартом питна вода має відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному відношенні - не містити патогенних збудників, яєць та личинок гельмінтів, тощо; мати нешкідливий хімічний склад - не містити токсичних, радіоактивних речовин та залишків           солей, здатних негативно впливати на здоров’я людей; мати цілющі органолептичні властивості - комфортну температуру, бути прозорою, не мати кольору, запаху та стороннього присмаку.

Особливу увагу хочемо звернути на колодязну воду колективних та приватних криниць, тому   що  не завжди джерельна, колодязна вода, оспівана у музиці і літературі, на практиці виявляється кришталево чистою.

 Забруднити питну воду можуть і весняні паводки, дощі, танення снігу, грунтові стічні води, і різні агрохімікати, які використовуються у сільському господарстві, що можуть затопити колодязь.

Колодязна вода з високим рівнем нітратів небезпечна для малюків віком до трьох років, при  приготуванні сумішей з якої для дитячого харчування може статись отруєння нітратами та виникати захворювання «метгемоглобінемія».

Також, хочемо повідомити, що Нетішинський міськрайонний відділ ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» проводить лабораторні дослідження питної води (водопро­відної, з пунктів розливу та бюветів, з колодязів та каптажів джерел, фасованої,) щодо визначення  наступних показників: епідемічної безпеки  - мікробіологічні, паразитологічні дослідження; санітарно-хімічних показників безпечності та якості - органолептичні, фізико-хімічні та інші дослідження.

Прейскурант цін на лабораторні дослідження питної води і послуги, що виконуються, затверджений Кабінетом Міністрів України за №662 від 11.05.2006 року. 

 Олена Ігнатеску,  завідувач відділення  

організації санітарно – гігієнічних досліджень 

Нетішинського міськрайонного відділу ДУ «ХОЛЦ  МОЗ України»