Вода – сировина стратегiчна

До стану водосховища Хмельницької АЕС постійно прикута увага громадськості нашого регіону. Це зумовлено тим, що водосховище знаходиться у числі найбільших штучних водойм як для Хмельниччини, так і для Рівненщини. Інформація про особливості водокористування постійно оприлюднюється  органам місцевого самоврядування та ЗМІ. Вона особливо актуальна під час весняного періоду, коли виникає ймовірність повеней та паводків. Цьогоріч  у басейні річки Горинь зафіксоване підняття рівня води, але воно не є критичним і не створило надзвичайних ситуацій. За словами спеціалістів гідротехнічного цеху Хмельницької АЕС, саме ця пора  сприятлива для поповнення запасів ставка -охолоджувача.

Одним із основних об’єктів для регулювання рівня води у водосховищі електростанції є берегова насосна станція додаткової води, яка обладнана низкою потужних насо­сів. Саме тут відбулась зустріч із гідрологом гідротехнічного цеху Ольгою Кушнерук.

- Виробнича дія­ль­ність ХАЕС регламен­ту­ється низкою документів, - розповідає Ольга Леоні­дівна, - на основі яких здійснюються основні технологічні процеси. Важливим фактором є надійність та безпечна експлуатація обладнання, систем, агрегатів. Одним із них є  забезпечення повно­цінного їх функціонування у тур­бінному і реактор­ному відділеннях. Для охолодження устаткування використовується водосховище електростан­ції, яке має плесо водойми майже у 22 квадратних кілометри і оптимальний об’єм – 120 мільйонів кубометрів води. Згідно з технологічними умовами експлуатації водосховища ХАЕС, його рівень має становити 203 метри над рівнем Балтійського моря. Сьогодні він зафіксований на рівні 202 метри 61 сантиметр. Основне наповнення нашої водойми забезпечується за рахунок води річки Горинь під час весняних повеней.  На сьогодні ми маємо відповідні дозволи Державного агентства водних ресурсів України в Хме­льницькій облас­ті, Державного управління охорони навколишнього середовища у Хмельницькій області, Міністерства охорони природного середовища України на поетапний відбір річкової води. Враховуючи те, що Горинь зараз є повноводною, ми використовуємо малопотужні насоси на насосній станції додаткової води. Технологічний процес закачування води розрахований поетапно до кінця цього року і буде залежати від рівня води в річці Горинь. Згідно  з цьогорічними планами передбачено поповнення водосховища у межах 30 мільйонів кубометрів.

Під час відвідин насосної станції додаткової води переконався, що всі процеси відбору води із річки Горинь контролюються спеці­альними приладами, на які видані дозвільні документи відповідних служб. Зокрема Ольга Кушнерук одержала інформацію із уст машиніста Христини Нетішинської про останні показники спеці­аль­них лі­чильників.

Для ХАЕС наповнення водою водосховища є звичним технологічним процесом. У історії її експлуатації були роки, коли забір води із річки Горинь зовсім не здійснювався, бо вистачало стоку від р.Гнилий Ріг. Більше десяти років тому був випадок, коли до керівництва електростанції звертались представники владних структур північних райо­нів Рівненської області, щоб було здійснено максимальний відбір річкових повеневих вод для зменшення загрози затоплення значних територій Полісся.

Технологічні параметри водосховища регулюються не тільки відбором води із Горині. Тут під особливим контролем її раціона­льне використання, зокрема, увага звертається на фільтрацію води через тіло дамби. Річна її кількість не перевищує 32 мільйони кубометрів, коли згідно із нормативними документами, граничний показник може сягати до 52 міль­йонів кубометрів. Вся вода, яка опинилася поза межами дамби, збирається у каналі філь­т­ра­ційної води і перекачується знову до водосховища. Максимальне наповнення водосховища можливе до відмітки 203 метри над рівнем моря. Вся так звана «зайва вода» повернеться до річки Вілія через повеневий водоскид. Як запевняють спеціалісти електростанції, зважаючи на часті посушливі роки, такої ситуації годі й прогнозувати, найчастіше спостері­гається зниження рівня води у станційному водосховищі.

Автор цих рядків поцікавився про найнижчий граничний рівень води у водосховищі, при якому не буде загрози технологічним процесам електростанції. За словами Ольги Кушнерук, зниження рівня води допустиме до відмітки 198 метрів над рівнем моря. Але праці­вники гідротехнічного цеху прикладають максимум зусиль, щоб до таких параметрів не наближатись.

Олександр Шустерук

Фото автора