«Впевнена, що у колективу  ХАЕС гарне майбуття»

Хмельницьку АЕС з робочим  візитом відвідала депутат Верховної Ради України Олена Копанчук. Робочу поїздку народна обраниця спланувала, аби обговорити безпосередньо із керівництвом станції кризову ситуацію, яка склалася останнім часом в атомній галузі. На даний час у парламенті створено міжфракційне депутатське об’єднання «За розвиток атомної енергетики». До роботи в ньому долучилися представники різних депутатських фракцій і груп, а також народні депутати-мажоритарники, обрані від тих регіонів, де розташовані українські атомні електростанції. Колег підтримала і представниця 189-го виборчого округу у Верховній Раді Олена Копанчук, якій мешканці 30-кілометрової зони спостереження Хмельницької АЕС, і, власне, міста-супутника – Нетішина доручили представляти свої інтереси у законодавчому органі.

Під час зустрічі на Хмельницькій атомній електростанції гостя побувала у машзалі першого енергоблока, оглянула промисловий майданчик енергопідприємства, обговорила питання виробничої діяльності із генеральним директором атомної електростанції Андрієм Козюрою. Найголовнішою темою обговорення проблем стали диспетчерські обмеження, які негативно впливають на роботу усіх АЕС України, в тому числі і Хмельницької, функціонування конкурентоспроможного енергоринку.

«Ми постійно тримаємо на контролі питання, які мають великий резонанс у суспільстві. Враховуючи те, що Хмельницька АЕС – важливий стратегічний об’єкт як регіону, так і України в цілому, задоволена, що змогла із керівництвом електростанції оговорити низку важливих питань, напрацювали певні рішення, виходячи з яких можна покращити роботу енергопідприємства та галузі», - наголосила Олена Копанчук.

У розмові із корпоративними ЗМІ народна обраниця зауважила, що зацікавлена в тому, аби покращити добробут населення, зокрема мешканців зони спостереження Хмельницької АЕС, зняти соціальну напругу серед працівників атомних електростанцій, яка виникла внаслідок диспетчерських обмежень роботи енергоблоків. За її словами, основною тезою, на яку опиратиметься у своїй діяльності міжфракційне об’єднання парламенту, є можливість використання дешевої та відносно чистої електроенергії на благо українського народу: «Ми добре усвідомлюємо, які наслідки можуть бути від обмеження роботи АЕС, адже добробут жителів міста напряму залежать від роботи атомної електростанції. Не ефективна робота блоків на обмеженій потужності призводить до збільшення собівартості кіловат-години електроенергії».

Робоча поїздка сприяла виробленню попередніх  рішень, які дозволять АЕС працювати на повну потужність, генерувати найдешевшу і екологічно чисту електроенергію, сприятимуть  не здорожчанню електроенергії для населення.

На запитання, чи спиратиметься новостворена парламентська група на вже діючу Енергетичну стратегію розвитку України до 2035 року, чи є якісь інші бачення, Олена Євгенівна відповіла, що наразі усі ці питання обговорюються, переглядається та аналізується існуючий основоположний документ, попередні доктрини, аби прийняти успішні рішення щодо подолання кризи в атомно-енергетичному секторі. «Цьому якраз і сприяв даний візит, адже дозволив окреслити спільне бачення виходу із патової ситуації та подальшого шляху розвитку ядерної галузі», - підкреслила народна обраниця.

Насамкінець, Олена Копанчук поділилася враженнями від відвідин найпотужнішого стратегічного енергетичного підприємства Хмельниччини, висловила задоволення позицією керівництва, оцінкою ситуації, чітким баченням подальшого розвитку ХАЕС та галузі в цілому.

Тетяна Степанюк

Фото Євгена Цибульського