Впроваджуються додаткові пасивні системи безпеки

На енергоблоках ХАЕС реалізовуються заходи Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки (К(з)ПБ) енергоблоків атомних електростанцій України. Наразі на першому енергоблоці ХАЕС впроваджуються системи примусового скидання тиску з герметичної оболонки.

За словами начальника лабораторії налагодження та реконструкції систем вентиляції ЦВІК Бориса Вітковського, така система забезпечить додатковий захист герметичної оболонки. Система розрахована на випадок важких аварій, коли зростання тиску у герметичній оболонці сягатиме понад п’ять кілограм на сантиметр квадратний, що перевищує проектні розрахунки. Під час аварії на АЕС «Фукусіма» ефективність такої системи безпеки була підтверджена,  гермооболонка залишилась неушкодженою.

При аварійному скиданні тиску передбачається встановлення фільтруючого обладнання. Компанія Skoda, яка спеціалізується на обладнанні енергоблоків АЕС з реакторами ВВЕР-1000, виготовила апарат Скрубер Вентурі, який здійснюватиме очищення парогазової суміші шляхом високошвидкісної «мокрої» фільтрації. Фільтрація передбачає перемішування та очищення парогазової суміші через розчин, який знаходиться у ємності, а після цього через мікроволоконний фільтр відбуватиметься доочищення. Впровадження цієї системи мінімізує радіаційний вплив на навколишнє середовище і населення у випадку здійснення аварійного «фільтрованого» скидання парогазової суміші з герметичної оболонки.

«Ця система працює у пасивному режимі, її впровадження значною мірою сприятиме очищенню від продуктів, що утворюються у процесі важкої аварії у гермооболонці, щоб не забруднювати навколишнє середовище при скиданні тиску. Важливо, що система не потребує додаткового живлення, яке може бути відсутнім під час важкої аварії, та втручання персоналу», - зауважив Борис Вітковський.

Наразі обладнання для першого енергоблока ХАЕС пройшло вхідний контроль і знаходиться у монтажній зоні, де розпочато роботи із встановлення обладнання. За умовою договору, виробник здійснює супровід монтажу та подальше його випробування. На базі навчально-тренувального центру виробником проведено навчання для персоналу ХАЕС, який буде залучений до експлуатації та ремонту відповідного обладнання.

Встановлення пасивних систем безпеки – міжнародна тенденція та вимога, що входить до переліку «постфукусімських» заходів. Тому таке обладнання вже закуплене і для другого енергоблока Хмельницької АЕС. Фінансує цей захід К(з)ПБ Європейський банк реконструкції та розвитку.