Все пiд контролем, будьте певнi

Зустріч станційних журналістів із заступником генерального директора Хмельницької АЕС з фізичного захисту і режиму О.А.Редзинцем припала на дні, коли світ сколихнули теракти в Бельгії. На тлі тривожних подій у Європі, на сході України, вибуху в Кіровограді розпочали наше спілкування з організації охорони підприємства в умовах ймовірних диверсій і загроз.

- Система фізичного захисту створена і функці­онує на всіх українських АЕС згідно з чинним законодавством, - каже Олег Анатолійович. - СФЗ забезпечує створення умов недопущення несанкціонованого вилучення ядерних матеріалів, їх захист від будь-яких протиправних посягань, вчинення диверсій тощо. Система фіззахисту працює цілодобово, відстежуючи вплив зовнішніх і внутрішніх факторів на роботу атомної станції. Починаючи з 2014 року сили охорони ядерного об`єкта перебувають у постійному посиленому режимі, неспокійна обстановка у світі до цього зобов`язує.

Постійно співпрацюємо з правоохоронними органами – місцевими, регіональними й тими, що мають центральне підпорядкування. Обмінюємося інформацією щодо негативних чинників і тенденцій, які можуть вплинути на систему фізичного захисту станції і її безпечного функціонування.

- Олеже Анатолійовичу, з огляду на збільшення кількості телефонних повідомлень про начебто замінування об`єктів, зокрема й АЕС, що скажете про людей, які лякають такими загрозами? Ці вдавані «мінери» діють як самостійні фігури, чи за ними стоять якісь організації?

- Говоритиму про конкретні випадки у Кузнецовську й Енергодарі, які були оприлюднені в місцевих ЗМІ. Особи телефонних «мінерів» встановлені і вони понесли відповідні покарання.

Насторожує те, що в обох випадках це були неповнолітні. З огляду на вік, підлітки не завжди розуміють всю глибину наслідків своїх  дій. Мотиви мають різні – чисто розваги, спосіб самовираження чи можливість, наприклад, зірвати уроки. Такі недолугі забави у результаті влітають у копійку їх батькам, на кого покладається відшкодування матеріальних затрат. Адже у кожному випадку задіюється багато людей, техніки на виїзди для обстеження об`єктів і недопущення можливих загроз.

- Наскільки відповідають вимогам дня інженерно-технічні засоби охорони?

- Система ІТЗО допомагає персоналу відповідних підрозділів повноцінно виконувати заходи з охорони ХАЕС. Звичайно, що вона потребує оновлення, проводимо заходи з модернізації і реконструкції. Відповідний проект буде реалізоваий протягом найближчих кількох років, зараз роботи в активній фазі. Триває будівництво центрального пульту управління, за сприятливих умов найближчим часом перейдемо до внутрішніх робіт, після того займемося технічним оснащенням.

Всі заходи з модернізації і реконструкції, створення центрального пульта виконуються за рахунок компанії, ведеться також робота щодо залучення матеріально-технічної допомоги міжнародних організацій. В минулому році, наприклад, приїздили до нас представники регулюючих органів Норвегії і Швеції, ми узгодили напрямки співпраці. Будемо шукати інші варіанти отримання допомоги, орієнтуючись на партнерів зі США та Німеччини.

У рамках міжнародної співпраці цьогоріч на ХАЕС відбудеться кілька серйозних заходів, пов`язаних зі сферою фіззахисту. У квітні і червні пройдуть спільні протиаварійні та антитерористичні навчання, в яких візьмуть участь представники іноземних держав. У жовтні, за підтримки регулятора Швеції, відбудеться семінар з фіззахисту, а в листопаді-грудні (орієнтовно) – з культури захищеності. Очікується, що в ньому візьмуть участь представники Великобританії.

- Хто відслідковує повітряний простір довкола ХАЕС?

- Цим займається військова частина, дислокована неподалік станції. Все під контролем, будьте певні.

- 26 березня – День Національної гвардії України, підрозділом якої є військова частина з охорони ХАЕС. Що можете сказати про кваліфікацію й рівень бойової підготовки її особового складу?

- Позитивно оцінюю діяльність нашої військової частини і готовність її особового складу до виконання  нелегких завдань. Підрозділ кваліфі­кований, командування досвідчене, за плечима якого не один рік служби, пов`язаної з охороною АЕС.  Молоді офіцери також не пасуть задніх, багато з них пройшли загартування АТО, отож уміють протистояти будь-яким викликам. Зараз увесь особовий склад стовідсотково знаходиться за місцем дислокації. У день свята нацгвардійців хочеться побажати їм бути здоровими, щасливими, відповідальними, не втрачати пильності.

Ольга Сокол