Вшанували відважних

15 лютого, у День вшанування учасників бо­йових дій на території інших держав, у Нетішині біля пам’ятника воїнам, загиблим в Афганістані та локальних війнах, пройшов мітинг-реквієм.

За часів СРСР українські військові брали участь у збройних конфліктах на території 16 іноземних держав - вони виконували інтернаціональний обов’язок у Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Ефіопії, Сирії, Анголі, Мозамбіку на острові Куба та в інших «гарячих» точках.

15 лютого 1989 року відбулось виведення радянських військ з Афганістану. Через горнило тієї війни пройшли 160 тисяч українців, 12 тисяч з них отримали поранення, контузії, були скалічені, а 3 360 – не повернулися до своїх домівок. Горнило Афганістану безпосередньо пройшли 4236 вихідців з Хмельниччини, 109 – загинули. На обліку в органах соціального захисту населення області перебуває майже 3500 учасників бойових дій в Афганістані, з них 1337 осіб з інвалідністю.

В рамках регіональної програми соціального захисту населення, обласною радою ініційовано виплату матеріальної допомоги ветеранам війни в Афганістані – інвалідам першої групи у розмірі 5 тисяч гривень. Попередні роки розмір цієї допомоги становив 2 тисячі.

Хвилиною мовчання нетішинці вшанули па­м'ять земляків зі Славутчини, які поклали свої голови у боях на чужині, померли від бойових поранень вже на Батьківщині, та нетішинських воїнів-афганців, які відійшли у вічність через роки.

Серед останніх Григорій Олексюк, Олександр Сотник, Ігор Дудар, Володимир Левчук, Петро Мілішко, Анатолій Яцюк, Микола Гонгало, Сергій Клімчук, Андрій Андрєєв, Валерій Гирілович, Олексій Міщук, Василь Антонюк, Віктор Дишкант, Микола Старушко, Борис Лелях.

Теплі та щирі слова на адресу воїнів-афганців прозвучали з вуст їхнього побратима, члена правління міської організації Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів - інтернаціоналістів) Василя Пундика.

- Хочу зазначити, що міська організація воїнів-інтернаціоналістів активно бере участь у житті міста – минулого року допомогли з ремонтом мосту через Горинь, зробили буди для собачого притулку. Підтримуємо воїнів, які зараз воюють на фронті. Наприклад, торік вдалося допомогти 131-му окремому розвідувальному батальйону. Техніку на передову ремонтували нетішинці Станіслав Яворський, Віктор Демчук, Валерій Шпарук та афганець Вадим Філіпов», - зазначив ветеран.

 Слова поваги і шани звучали із вуст заступника міського голови Василя Миська та генерального директора ВП ХАЕС Андрія Козюри.

Нетішинка Вікторія Яковенко виконала пісню «Повертайся, солдате». Присутні поклали квіти до пам’ятного знака полеглим у локальних війнах на території інших держав.

Фото Тетяни Онісімчук