Вшанували жертв голодоморiв

27 листопада у Нетішині біля пам’ятника жертвам голодомору хвилиною мовчання було вшановано земляків, чий земний шлях завершився в результаті штучного голоду. Запалені свічки пам’яті та квіти до двопалого обеліска з фігурою замордованої людини принесли городяни, аби ця жахлива сторінка історії залишилась як пам’ять і ніколи не повторилась.

Генеральний директор Хмельницької АЕС Андрій Козюра, заступник генерального директора ХАЕС з персоналу Богдан Шмигельський, секретар міської ради Іван Романюк, представники громадськості вислухали промову директора міського краєзнавчого музею Оксани Кононюк, яка розповіла про жахливі роки голодоморів і їх наслідки.

Поминальне богослужіння за душами померлих під час голодоморів здійснили священики Православної церкви України: отець Василь, настоятель Свято-Дмитрівської церкви (с. Старий Кривин), отець Василь, настоятель храму святої Преподобної Серафими Сербської (вул. Солов’євська), архімандрит Владислав, настоятель Собору святого архістратига Божого Михаїла та архангела Гавриїла.

Того ж дня  у військовій частині 3043 Національної гвардії України вшановували пам'ять жертв голодоморів і політичних репресій. Гвардійці взяли участь у Всеукраїнській акції «Запали свічку», яка проходила по всій території України о 16-ій годині.

Для кожного з нас цей день  із присмаком гіркоти, суму й всенародної печалі. Це слід на душі нашого народу, чорна сторінка минувшини, що назавжди зостанеться незагоєною раною.

У ХХ столітті українці пережили три голодомори: 1921-1922 рр., 1932-1933 рр., 1946-1947 рр. Але особливо трагічне місце в історії займає Голодомор 1932-1933 років, який, за різними даними, забрав від 4 до 10 мільйонів життів.

28 листопада 2006 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні», який трактує події 1932-1933 років, як геноцид українського народу.