Вже чверть століття УВТК забезпечує Хмельницьку АЕС устаткуванням та матеріалами

Управління виробничо-технічної комплектації (УВТК) засноване 7 травня 1998 року на основі об’єднання трьох підрозділів Хмельницької атомної електростанції – відділу комплектації обладнання, відділу матеріально-технічного постачання, групи комплектації відділу планування і проведення ремонтів. Першим серед цих відділів у 1977 році був створений відділ комплектації обладнання.

 У різний час управління виробничо-технічної комплектації  очолювали  В’ячеслав Ульянич, Микола Рижик, Вадим Виноград, в.о. начальника Василь Микульський, Віталій Овчинніков, Володимир Гуменюк, який наразі обіймає посаду заступника генерального директора з забезпечення виробництва. Нині управління виробничо-технічної комплектації (УВТК)  знаходиться під керівництвом в.о. начальника управління Віталія Стасюка, який знає роботу зсередини, адже починав свій шлях у підрозділі з посади інженера. Сьогодні колектив долає виклики повномасштабної війни та вчасно забезпечує Хмельницьку АЕС надійним устаткуванням та якісними матеріалами.

Що змінилося після реорганізації?

За 25 років роботи підрозділу змінилися умови праці, підхід до роботи, технічне забезпечення, комп’ютерне оснащення, проте незмінним залишилося основне – професіоналізм колективу. Наразі в УВТК працює 52 фахівці. Колектив постійно оновлюється, за останні три роки було прийнято на роботу 17 нових працівників. Керівник підрозділу Віталій Стасюк наголошує, що інженери УВТК – висококваліфіковані фахівці, які під час планування та здійснення закупівель аналізують замовлення всіх підрозділів щодо наявності на ринку, залишків на складах та коморах,  опрацьовують  технічні специфікації задля забезпечення придбання оригінальної продукції або якісного еквівалента, що представлений на ринку, адже технології виробництва й оновлення лінійок товарів дуже динамічні у світі. Інженери УВТК, укладаючи договір з постачальником, мають орієнтуватися в економічних, юридичних та технічних аспектах закупівель.

Два роки тому, відповідно до наказу №2434 від 22.12.2021 року, управління виробничо-технічної комплектації ВП ХАЕС зазнало організаційних змін структури і штатного розпису. Управління було реорганізовано у три відділи: відділ комплектації устаткування, відділ комплектації матеріалів та відділ технічного супроводження, аналізу постачання та митного оформлення. Кожен напрямок очолили завзяті, молоді керівники: Антон Лебідь, Андрій Якубський та Ольга Рибчинчук. До своєї роботи вони підходять по-новому, з врахуванням викликів непростого сьогодення.

Скажімо, Андрій Якубський, начальник відділу комплектації матеріалів УВТК, з 26 вересня 2022 року перевівся з Рівненської на Хмельницьку атомну електростанцію: «На Рівненській АЕС працював заступником начальника, тут – начальником відділу комплектації матеріалів управління виробничо-технічної комплектації. Маю у підпорядкуванні 17 фахівців, здебільшого колектив жіночий. Фактично виконую ті ж самі завдання, що й на  РАЕС. Відділ закуповує всі товарно-матеріальні цінності, окрім обладнання. Проте вважаю Хмельницьку АЕС перспективнішим майданчиком, на якому відбувається якісне фахове, а відтак й кар’єрне зростання українських атомників».

Під час реорганізації підрозділу зазнав змін і процес видачі товарно-матеріальних цінностей підрозділам-замовникам – було створено групу видачі ТМЦ та центрозавозу. Відтак фахівці УВТК розпочали відповідно до електронних накладних централізовано розвозити цехам-замовникам устаткування, товари та матеріали. Для підрозділів-замовників ВП ХАЕС це значно полегшило та логістично спростило завезення товарно-матеріальних цінностей, призвело до економії використання транспортних засобів та покращило обіг товарно-матеріальних цінностей між ХВ ВП «Складське господарство» та підрозділами ВП ХАЕС.

«Після реорганізації управління виробничо-технічної комплектації й надалі забезпечує потреби структурних підрозділів ВП ХАЕС в обладнанні, виробах, матеріалах, інструментах, запчастинах, засобах індивідуального захисту для ремонтно-експлуатаційних потреб та для реконструкції, модернізації й капітального будівництва. Мета УВТК забезпечення надійним устаткуванням та якісними матеріалами ВП ХАЕС для безпечної, сталої роботи енергопідприємства», – наголосив керівник управління Віталій Стасюк.

На початку повномасштабної війни було непросто забезпечити ХАЕС надійним устаткуванням та якісними матеріалами

З початком повномасштабної війни економіка країни «завмерла».  Діяльність багатьох підприємств була призупинена на різний термін, деякі з них були розбиті, розграбовані, інші – припинили свою роботу. Проте, наголошує Віталій Стасюк, з підрозділу  ніхто не знімав завдання – постачати ХАЕС надійним устаткуванням та якісними матеріалами. Необхідні комплектуючі у перші пів року повномасштабної війни було непросто знайти, проте персонал підрозділу, застосувавши свій професіоналізм та вміння комунікації, знаходили підприємства в Україні, що погоджувались працювати, тож основні потреби ХАЕС забезпечувались в повному обсязі. Крім того, Хмельницька АЕС, як і інші АЕС України, отримувала гуманітарну допомогу від Євросоюзу та США, яка також додавала впевненості в стабільній роботі  електростанції. З часом українські підприємства почали відновлювати виробничу діяльність та співпрацю з ДП «НАЕК «Енергоатом».

Раніше інженери УВТК особисто їздили за матеріалами та

устаткуванням, часто – за тисячі кілометрів

Сьогодні інженери управління виробничо-технічної комплектації  увесь обсяг робіт з пошуку, замовлення матеріалів та устаткування, проведення закупівель виконують за своїм робочим місцем. Та раніше левова частка робочого часу проходила у відрядженнях.  Досі працюють фахівці, які стояли біля колиски підрозділу: Сергій Купріянець, Наталія Панасюк, Галина Мазурок, Петро Тітарчук, Віктор Косовський, Наталія Клюс, Валентина Ковальчук, Людмила Крошко та інші.

Сергій Купріянець, інженер з комплектації устаткування й матеріалів, пригадує:

«Цьогоріч виповнюється тридцять років, як працюю на Хмельницькій АЕС. У 1993 році влаштувався у відділ матеріально-технічного постачання. Відтак підрозділ – це перше та єдине місце моєї роботи. Розпочинав, так би мовити, на руїнах Радянського Союзу, коли на зміну державним приходили приватні підприємства. Було складно знаходити відповідальних постачальників. Через проблеми з фінансуванням працювали за взаємозаліками, використовували чекові книжки.

У ті часи специфіка роботи була дещо іншою: інженер-комплектувальник не лише знаходив та замовляв товарно-матеріальні цінності, але й особисто супроводжував вантаж. Оскільки я відповідав за постачання виробів з металу, то їздив переважно у тоді ще Дніпропетровськ, Харків, Запоріжжя. Фактично більшість робочого часу проводив у відрядженнях. Найтриваліша поїздка була за нержавіючими тросами, які використовуються під час перевантаження ядерного палива, у Башкортостан, що за понад три тисячі кілометрів.

Зараз робота інженера УВТК істотно змінилася: закупівлі відбуваються через систему Prozorro. Їхати теж нікуди не потрібно, доставка вантажів відбувається коштом постачальника».

Колектив УВТК переконаний, що добро потрібно робити без

розголосу

Сьогодні кожен працівник Хмельницької АЕС наближає Перемогу. Вона формується з зусиль кожного українця. Поруч з головними виробничими завданнями фахівці управління виробничо-технічної комплектації допомагають Збройним силам України. З початку повномасштабного вторгнення закуповують для потреб захисників тепловізори, генератори, військову форму, спальні мішки. Відгукуються на прохання військових, адже сьогодні немає своїх і чужих, є українці – єдина нація, яка таки здолає ворога.

«На знак подяки за допомогу військові передають нам шеврони, листи вдячності, проте ми рідко про це говоримо вголос. Колектив УВТК переконаний, що добро потрібно робити тихо. Людська вдячність та Перемога – єдина нагорода, якої потребуємо», – розповіла нашому виданню голова цехового профспілкового комітету Марина Юзюк, інженер з комплектації устаткування й матеріалів УВТК.

Для волонтерських потреб колектив УВТК має банківську картку, куди щомісяця працівники підрозділу перераховують певну суму на доброчинність.  Після колективного обговорення кошти зі спільного рахунку йдуть на добрі справи. Також УВТК взяло шефство над вихованцями Плужненської санаторної школи-інтернату для дітей та підлітків, забезпечуючи потреби закладу та вихованців у  книгах, меблях, оргтехніці, спортивному інвентарі, наборах для творчості та саморозвитку.

 Лариса Власюк

Володимир Гуменюк,  заступник генерального директора із забезпечення виробництва, керівник УВТК (2021 – 2022 рр.):

«7 травня управлінню виробничо-технічної комплектації – 25 років. Зрозуміло, що святкування не буде, адже основні зусилля колективу підрозділу  спрямовані на забезпечення всіма необхідними товарно-матеріальними цінностями, обладнанням для сталої і безаварійної експлуатації енергоблоків та допомозі Збройним силам України, підтримці наших бійців.

З перших днів повномасштабної війни колектив УВТК наближає Перемогу:  донатить  на рахунок ЗСУ, залучав виробників спецодягу, взуття для того, щоб допомогти фронту у перші, найскладніші дні повномасштабної війни. Разом з нетішинськими волонтерами працівники УВТК шукали тканину на пошиття розгрузок, маскувальних сіток та  теплого одягу, передавали ліки і продукти харчування для колег із ЗАЕС.

До ювілею підрозділ підійшов зі значними досягненнями: відбулася реорганізація, значне оновлення колективу, здійснено перехід на електронний документообіг. У рамках реорганізації було створено три відділи та групу центрозавозу, що дозволило раціонально використовувати транспорт підприємства та оптимізувати використання робочого часу працівників, необхідного для отримання товарів зі складу. Було здійснено  ремонт місць загального користування, придбано меблі, встановлено автобусну зупинку, місце для централізованого збору сміття, збільшено кількість місць для  паркування  власного автотранспорту співробітників, на поточний рік заплановано ряд робіт, спрямованих на покращення умов праці, збереження та опорядження будівлі АПК УВТК.

Сьогодні оновлений колектив УВТК готовий працювати на втілення основної стратегічної цілі ХАЕС  – це добудова третього, будівництво п’ятого та  шостого енергоблоків. Переконаний, що колектив УВТК  з усім впорається, адже за останні роки спостерігаємо хорошу динаміку роботи підрозділу: зросла кількість оголошених закупівель, укладених договорів та виконаних постачань.  До прикладу, за підсумками першого кварталу поточного року вже законтрактовано понад 45% зведеної річної заявки на поточний рік. Колектив УВТК разом з іншими підрозділами ХАЕС творить синергію надійної експлуатації Хмельницької АЕС».