Взяли участь і – стали призерами

Нещодавно від Рівненської обласної організації Національної спілки журналістів України на адре­су газети «Перспектива» надійшла пропозиція представити команду у складі двох чоловік для участі в обласн­ому турнірі рибалок. Запрошення колег було сприйняте схвально, але на першому етапі, як мовиться, виникли певні нюанси – серед працівників редакції різними видами риболовлі займається лише автор цих рядків. Після перемовин із організаторами змагань було одержано дозвіл до складу команди залучити так званих активних помічників газети. До речі, їх у «Перспективи» є багато. Серед них – майстер електроцеху Кадим Каржау, про рибальські досягнення якого неодноразово розповідалось на шпальтах нашого видання.

На околиці Рівного в районі Басового кута знаходиться озеро, яке вже давно облюбували  рибалки. Тут водяться різні види риб, місцеві жителі запевняють, що трапляються «екземпляри», які можуть порвати й міцну волосінь. Але такий «екстрим» аж ніяк не пасує для змагань з підльодного лову на «мормишку», адже обладунки дорогі.

Для участі у чемпіонаті Рівненської області з підльодного лову на «мормишку» зголосилось взяти участь 22 рибалки, які працюють в періодичних виданнях, на телебаченні, радіо. Вони представляли 11 команд. Серед них - «Перспектива»  ХАЕС».

Для майстра електроцеху Кадима Каржау ця рівненська водойма  знайома, бо раніше він тут пробував рибалити. Два роки тому автору цих рядків на озері Басового Кута випала нагода брати участь в аналогічних змаганнях і … не впіймати жодної рибини. Одначе цього разу ми з Кадимом були налаштовані на спортивну боротьбу.

Головний суддя змагань чемпі­он світу з лову риби на «мормишку» Богдан Дем’янчук оголосив правила турніру. Основна їх суть була в тім, що змагання проходитимуть у два етапи, кожен з яких триватиме дві години, представники кожної команди будуть рибалити у різних секторах. Було наголошено і про чесність боротьби, яку гарантуватимуть два помічники головного судді.

Коли був даний старт, я зробив кілька лунок і почав випробовувати різні «мормишки», з надією, що на них та мотиля зреагує хижа риба. Але окунь не бажав підходити. Довелося змінити тактику – почав застосовувати повільне піднімання металевої кульки. В певний момент відчув, що рибина зреагувала. На льоду опинились невеличка плітка. Згодом була і друга. Відведені дві години першого туру пролетіли швидко.

Моєму напарнику по команді Кадиму Каржау також вдалося вміймати дві плітки. Як згодом виявилось, вони мали вагу 54 грами. Це третій результат у секторі. Мій улов на 20 грамів був «скромнішим».

Під час другого туру вдалося виловити 7 пліток загальною вагою 110 грамів. Тепер я також продемонстрував третій результат у секторі.

У Каржау рибна «колекція» була більш різноманітною – окуні, йорші, плітки. Все заважило 108 грамів.

А далі тривала інтрига:  які ж команди мають вправних рибалок? Коли прозвучала фраза: «За третє командне місце нагороджується команда «Перспектива» ХАЕС»               із загальним результатом 306 грамів»... - ми були приємно здивовані.

Перше місце дісталось команді Рівненської обласної організації Національної спілки журналістів України (голова Дмитро Тарасюк, секретар Микола Форменко). Вони, до речі, є організаторами змагань. Але перемогли чесно, впіймавши 602 грами риби. Друге місце посіли журналісти рівненської обласної газети «Вільне слово».

 У ході церемонії нагородження для представників команд-переможниць були вручені медалі, Дипломи та призи, які надали рівненські спонсори – магазини «Рибалка», «Поплавок», «Риболовні снасті у Феді». Був відзначений і володар найбільшої виловленої риби – йорша вагою 92 грами – Володимир Латті із команди «Світлина».

На спортивні змагання наша команда «Перспектива» ХАЕС» приїхала, як мовиться, не з порожніми руками: для призерів була подарована сувенірна продукція із символікою ВП ХАЕС, яку надав відділ роботи з громадськістю та ЗМІ.

Змагання завершилось традиційною рибною юшкою. Тепер журналісти, які інколи змінюють пера на вудочки, чекають п’ятих (ювілейних) змагань із зимової риболовлі.

Олександр Шустерук

Фото  Юрія  Савченка