Зустріч робоча, тема актуальна

На збіглому тижні з ініціативи українського представництва компанії «UNIX CZ s.r.o.» на Хмельницькій АЕС відбулася спільна робоча зустріч експертів МАГАТЕ, спе­ці­алістів компанії і атомної електростанції.

«UNIX CZ s.r.o.» разом з «ЦКТІ-Вібросейсм» проводить роботи з сейсмічної кваліфікації обладнання енергоблоків АЕС з застосуванням методу граничної сейсмостійкості. Презентуючи свою методологію оцінки сейсмостійкості, президент «ЦКТІ-Вібросейсм», експерт МАГАТЕ, член Наукової Ради МАГАТЕ з зовнішніх впливів В.В. Костарєв (на знімку крайній праворуч) відзначив, що вона під егідою МАГАТЕ була апробована на всіх типах АЕС з водо-водяними реакторами під тиском, киплячими реакторами і реакторами на швидких нейтронах при вихідних сейсмічних впливах від 6 до 9 балів за шкалою MSK-64. Якість виконання робіт за методом граничної сейсмостійкості на 21 енергоблоці з реакторами ВВЕР у Східній Європі та Вірменії у 1992-2010 роках підтверджено звітами МАГАТЕ (ІАЕА-ТДСДОС-1333) і результатами міжнародних експертиз. Загалом на сьогодні, за словами доповідача, МГС успішно застосовано на 150 ядерних енергоблоках світу.

Актуальність обговорюваної теми не викликає сумнівів хоча б з огляду на горезвісні події дворічної давності у Японії. Вони спонукали фахівців до перегляду сейсмічної переоцінки, аби убезпечити ядерні об`єкти від подібних зовнішніх впливів. Певні заходи в цьому напрямку вживаються і на ХАЕС, отож напрацювання «UNIX CZ s.r.o.», переваги МГС, рекомендації щодо її застосування були доречними. У спеціалістів станції, передусім служби аналізу безпеки, було чимало конкретних запитань до представників компанії. САБ на ХАЕС відповідає за реалізацію заходів з підвищення безпеки енергоблоків №1 і №2 в частині сейсмічної кваліфікації обладнання та забезпечення сейсмостійкості систем і будівельних конструкцій. Минулоріч у складі служби з метою їх виконання органі­зовано відділ кваліфікації обладнання і оцінки сейсмостійкості. Його на робочій зустрічі представляв провідний інженер І.В. Калічевський, а також заступник начальника САБ Іван Кісіоглов.

Ольга Сокол

Фото Олександра Шустерука