Відновлення функціонування переїзду-184: чекаємо на позитивний результат

 

У минулому номері газети «Нетішинський вісник» вийшла стаття «Акція протесту на переїзді: люди готові перекрити рух потягів», у якій йшлося про передумови та проведення санкціонованого мітингу-протесту мешканців садибної забудови Нетішина та навколишніх сіл Славутського району з приводу закриття залізничного переїзду 184 км перегону Могиляни-Кривин.

Що призвело до його закриття – загально відомо. У листі, який надійшов на адресу Нетішинського міського голови у березні минулого року за підписом начальника Шепетівської дистанції колії В.В.Остропольського повідомлялося, що залізничний переїзд 184 км перегону Кривин – Могиляни не відповідає вимогам Інструкції, затвердженої наказом Міністерства транспорту та зв’язку, до того ж переїзд перетинає грунтову дорогу, яка розмивається і наносить бруд на настил переїзду і жолоби, що нібито може негативно вплинути на безпеку руху поїздів. Утримання підходів, відповідно до іншої Інструкції, повинен нести користувач або власник автомобільної дороги. На той час Старокривинська сільська рада (лист № 128 від 30 листопада 2010 року) та Нетішинська міська рада (лист № 07/01-09-1112/2011 від 18 березня 2011 року за підписом міського голови Ольги Омельчук) повідомили Шепетівську дистанцію колії, що не вони власники дороги. Ще не дочекавшись відповіді на своє прохання до влади нашого міста визначитись із власником дороги, начальник Шепетівської дистанції колії ставить перед фактом, що «адміністрація ПЧ-18 тимчасово закриває малодіяльний переїзд». У листі-відповіді місцева влада наводить аргументи, через які вимоги залізничників виконати неможливо: перегін Кривин-Могиляни знаходиться за межами міста, а такими землями розпоряджається Славутська райдержадміністрація.

Через невиконання вимог щодо стану дороги переїзд був закритий. Чи можна було цього уникнути? Секретар міської ради М.М.Степаненко вважає, що можна було, якби замість листа-відписки спробувати знайти можливість привести підходи автомобільної дороги, яка перетинає переїзд, у належний стан, відповідно до вимог Інструкції з улаштування та експлуатації залізничних переїздів.

Але зараз, за словами керівника, не час з’ясовувати, що могло би бути. Одразу ж після проведеної акції протесту міська влада взялася за вирішення непростого питання.

Перший крок – секретар Нетішинської міської ради, як і обіцяв, передав звернення мітингувальників в область, і вже 26 липня цього року відбулася нарада під головуванням заступника голови облдержадміністрації М.Г.Катеренчука з приводу проблемної ситуації. «Під час наради, на якій я був присутній, - каже Микола Степаненко, - заступник голови ОДА дав завдання для Головного управління промисловості та розвитку інфраструктури області підготувати лист-звернення на адресу Прем’єр-міністра України Миколи Азарова та Віце-прем’єр-міністра України Бориса Колєснікова з проханням вирішити позитивно питання щодо відновлення функціонування переїзду. А для пришвидшення його вирішення з Віце-прем'єр-міністром України-Міністром соціальної політики України Сергієм Тігіпком безпосередньо має зустрітися голова Хмельницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Віталій Олуйко. Чекатимемо на результат».

 

Богдан Фединчук