ХАЕС  БЕЗПЕЧНА ДЛЯ ДОВКІЛЛЯ

підтверджують санітарні служби області

Санітарно-епідемічний стан Хмельницької АЕС і зони спостереження у  постійному полі зору  відповідних служб станції. Відділи охорони навколишнього природного середовища, цех радіаційної безпеки, відділ охорони здоров’я АЕС, практично кожен інший підрозділ тією чи іншою мірою моніторять і забезпечують нормальне функціонування підприємства.

Громадськість, завдяки відкритому доступу до інформації, забезпеченому доступністю до Інтернету, інших засобів масової комунікації, ознайомлена з радіаційним станом на проммайданчику і в 30-кілометровій зоні, має дані про хімічний стан грунтів і води у ставку-охолоджувачі тощо. Не останню роль у поширенні правдивих даних про стан довкілля відіграють і державні санітарно-епідеміологічні служби прилеглих районів Хмельницької і Рівненської областей. Вони незалежно від станційних служб контролюють водний  і повітряний басейни навколо ХАЕС,  досліджують проби грунту,  рослин, молока, тваринної продукції на вміст радіонуклідів, інших шкідливих речовин, здійснюють порівняльний аналіз, попереряджають про можливі наслідки недбалої людської діяльності, зрештою накладають штрафи і навіть припиняють діяльність тих, хто наносить шкоду природному середовищу. Щодо ХАЕС, то  виконуюча обов’язки головного лікаря Славутської СЕС Тетяна Музалевська висловилась однозначно: «За період роботи 1-го та 2-го енергоблоків ХАЕС не було зафіксовано перевищення радіаційного фону, як в м. Славуті так і в Славутському районі». Це показник надійності ХАЕС.

Наведені вище слова очільниці районної СЕС були сказані в присутності колег під час відвідин нашого підприємства корпусом головних санітарних лікарів держсанепідемслужби Хмельницької області. Більшість з них вперше на ХАЕС і запропонована екскурсія дала уяву як виробляється електроенергія на атомній станції. Зокрема представники СЕС відвідали повномасштабний тренажер, який відтворює обстановку на блочному щиті станції. Кабінет пожежної безпеки викликав неабияку увагу санітарних лікарів, які зійшлись у думці, що він відповідає всім сучасним вимогам. В машинних залах блоків №1 та №2, працівники санепідемслужб області мали можливість оцінити  масштабність флагмана промисловості Хмельниччини.
Багато пізнавальної інформації представники делегації одержали під час зустрічі з генеральним директором ХАЕС Миколою Панащенком, який акцентував увагу на питаннях безпеки експлуатації і охорони довкілля. Зокрема він наголосив, що сім відсотків електроенергії, виробленої в Україні, це відсотки нетішинські. 170 мільярдів кіловат-годин електроенергії видано в енергомережу за роки експлуатації ХАЕС. Стільки електроенергії воробляють всі електростанції держави протягом року.

Відповідаючи на питання про подальшу долю першого енерегеоблока, який відпрацював 22 з 30 передбачених регламентом років, очільник ХАЕС зауважив, що в світі є тенденція продовження роботи атомних енереегоблоків понад проектний термін до 50 і навіть 60 років. Вузьке місце у цій програмі – корпус реактора, який зазнає великого ядерного опромінення. Фахівці на основі спеціальних технологій і спостережень можуть визначити строк безпечної експлуатації реактора. Решта обладнання постійно модернізується і суттєво не впливає на строк служби АЕС.

Зайшла мова і про тарифи на електроенергію, як для станції, так і для населення та підприємств, можливість використання дешевої кіловат-години для обігріву будинків тощо.. Микола Сергійович наголосив, що атомний тариф порівняно з тепловим значно нижчий, однак АЕС працює у базовому режимі, а гідро та теплоенергетика  покривають пікові нагрузки. Їх кіловат-година дорожча за рахунок швидшого виходу з строю обладнання.

Бажання перевести народне господарство на електроопалення має також обмеження в силу малої потужності систем передачі електроенергії споживачам. Електромережі не дають змоги доставити енергоресурс тим, хто міг би його спожити, зокрема Київ. Тож проблема комплексна і вимагає  системного підходу.

На запитання головного санітарного лікаря Хмельницького району про необхідність відкриття відновлюваних джерел електроенергії Микола Сергійович сказав, що фактично настала необхідність втілювати в життя другий план ГОЕЛРО, аби знати проблему пікових навантажень, передачі електроенергії на значні відстані, балансу джерел енергопостачання. Стосовно ж вітрової електроенергетики у очільника ХАЕС  погляд критичний, адже на теренах України тариф у 2 гривні сім копійок   при семи копійках для гідроенергетики виглядає досить дивно.

Загалом зустріч проходила у руслі довірливої бесіди і гості цікавились контактами з місцевою владою, тарифами у Нетішині на тепло і водопостачання тощо. Головний санітарний лікар Хмельницької області Микола Петрович Коломієць  у заключному слові сказав, що санітарна служба здійснює постійний контроль за ХАЕС в царині збереження оточуючого середовища. Славутські, Шепетівська Ізяславська районні СЕС щоденно знімають показники атмосферного повітря, проводять радіаційні дослідження грибів, ягід, води, донних покладів тощо. Представники обласної санепідстанції задіяні в напрямку вивчення проблем довкілля у зв’язку з планами добудови 3-го та 4-го енергоблоків, яку проводить інститут ім. Мазаєва. Ми можемо констатувати, і це підтвердять колеги,  що негативного впливу діяльності ХАЕС на навколишнє середовище не зафіксовано. Атомну енергетику потрібно розвивати».

Віктор Гусаров

Фото Тетяни Тарасюк