ХАЕС - краща атомна електростанція України

На зламі років у керівника такого підприємства, як Хмельницька АЕС, безліч важливих справ і зустрічей, тому на наше запитання про підсумки року, що збіг, генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко відповідав лаконічно. Зокрема він відзначив, що 2012-й був роком на­пруженим та знаменним на досягнення. Річний скоригований план виконано 20 грудня. Загалом станція виробила 13 мільярдів 671,6 мільйона кВт-годин електроенергії. Це четвертий результат за всю історію існування ХАЕС. А в грошах це  абсолютний показник: ми виробили продукції на 2 мільярди 792 з лишнім мільйони гривень, або на 249 мільйонів більше, ніж у 2011 році. Ще один вагомий показник, - коефіцієнт встановленої потужності, на два блоки він становить 77,8 відсотка і є кращим в галузі, а перший блок відпрацював з річним КВТ у 84,6 відсотка – також найпродуктивніше з усіх в Україні. Не випадково за підсумками року Хмельницька АЕС визнана кращою електростанцією з формулюванням: «За вагомий внесок у розвиток атомної енергетики України, високі показники у праці, прихильність принципам культури безпеки – запоруки безпечної експлуатації ядерних установок».

Ми працювали стабільно, і мали два відхилення від номінальних параметрів, що не перевищує показників 2011 року. При цьому перший енергоблок відпрацював два останні роки без порушень.

У бюджети всіх рівнів Хмельницька АЕС спрямувала понад 294 мільйони гривень. Це на 20 відсотків більше попереднього року. Так само  бюджет Нетішина поповнився відрахуваннями від діяльності ХАЕС на 5,4 мільйона більше ніж за 2011 рік, або ж на 67,5 мільйона гривень.

Минулого року перший енергоблок, а з ним і вся станція,  відзначили  25 років з моменту під’єднання підприємства до енергосистеми країни. Ми маємо повне право пишатись людьми, які забезпечили за цей час виробіток 160 мільярдів кВт-годин електроенергії  блоком №1 і понад 53 мільярди кВт-годин - другим.

Нині здійснюється планово-попереджувальний ремонт на енергоблоці №1, який триватиме до кінця січня. Впевнений, з поставленими завданнями ми впораємось, і 2013 рік буде так само значимим, насиченим і продуктивним для колективу станції.

Записав Віктор Гусаров