Основним завданням одного з найбільших підприємств на Хмельниччині – ХАЕС – є виробництво електроенергії, виконання низки вимог із підвищення безпеки. З цими завданнями колектив успішно справляється. А ще атомники вміють різними засобами популяризувати своє підприємство.

Шість років тому у Луцьку було започатковано проведення фестивалів сала, які одержали назву «З любов`ю…до сала». Автором проекту виступив заслужений діяч мистецтв України Віталій Іваницький. Саме тоді учасники великого кулінарного дійства вперше довідались про те, що сало не тільки корисний продукт, а й важливий компонент у технологічних процесах. Кореспондент газети «Перспектива» Олександр Шустерук взяв участь у науково-практичній конференції із доповіддю «Використання продуктів переробки сала під час планово-попереджувальних ремонтів на Хмельницькій АЕС».

Коли тривала підготовка до шостого фестивалю сала в Луцьку, Віталій Іваницький направив листа генеральному директору ХАЕС Миколі Панащенку із пропозицією направлення представників підприємства на цей захід. Відтак  народилась ідея оригінально представити електростанцію – у вигляді макета із сала. Втілювати задум взявся колектив цеху господарського забезпечення, яким керує Іван Мельничук. Шість кухарів на чолі з завідуючою їдальнею №9 Оксаною Крук напередодні фестивалю виготовили макет Хмельницької АЕС.

Перед початком проведення 6-го фестивалю сала його організатор Віталій Іваницький для представників електростанції «притримав» вдале місце для розміщення візуальної реклами про діяльність ВП ХАЕС та  «сального шедевру». Перші хвилини демонстрації виробу засвідчили, що інтересу до сюрпризу атомників не бракуватиме. Учасники фестивалю з цікавістю оглядали знімки ХАЕС, зразки кращих робіт юних художників на енергетичну тематику, не соромились і задавати запитання. Принаймні у головного редактора газети «Перспектива» Віктора Гусарова не раз  цікавились про доречність макету ХАЕС і головного компоненту фестивалю - сала. Віктор Павлович давав пояснення, що сало, а точніше – топлений свинячий жир, - має пряме відношення до техніки, зокрема застосовується під час ремонтів двигунів головних циркуляційних насосів. Стабільна робота ГЦН – запорука безпеки електростанції. Для більшого переконання було продемонстровано ксерокопії документів, на основі яких здійснюється процедура застосування свинячого жиру. Ця інформація була озвучена і для представників ЗМІ, ряду провідних телеканалів країни. А ще зацікавлені особи мали можливість дізнатись, що багато років поспіль у підсобному господарстві ХАЕС щороку вирощувалось до 500 голів свиней. Нині доводиться закуповувати сало на стороні. І не тільки для технічних цілей. Працівники станції мають можливість скуштувати вироби з сала у робітничій їдальні станції.

Про особливості створення макету із сала розповідала Оксана Крук, зазначивши, що цей витвір має у довжину один метр і на його виготовлення використано дванадцять кілограмів сала, а також чимало спецій, які традиційно поєднуються із салом – перець різних видів, гірчиця, хрін тощо. Дехто сумнівався у природності синього кольору енергоблоків. Оксана Євгенівна відкрила кулінарний секрет: мовляв, мелене сало змішали із подрібненою сухою чорницею.

А тим часом увага учасників фестивалю була прикута до ще одного «дива» - великого футбольного м’яча із сала. Над його створенням працював колектив місцевої фірми «Домінанта». Заздалегідь планувалось, що витвір стане рекордом. Право проведення процедури його засвідчення було надано кореспонденту газети «Перспектива» Олександру Шустеруку, який того дня представляв Національний проект «Книга рекордів України». Висота м’яча склала 2 метри 30 сантиметрів, а загальна довжина в обхваті – 6 метрів 45 сантиметрів. На виготовлення м’яча було витрачено 420 кілограмів сала.

Олександр Шустерук зазначив, що в Луцьку продемонстровано найбільший у світі футбольний м’яч із сала, що є знаковою подією напередодні проведення Євро-2012. Він вручив Дипломи Національного проекту «Книга рекордів України» автору проекту, організатору фестивалів сала Віталію Іваницькому та іншим особам, які долучились до встановлення рекорду. Церемонію встановлення рекорду, перипетії фестивалю транслювали у прямому ефірі мережі Інтернету.

Після офіційної церемонії ми поспілкувались з Віталієм Іваницьким.

- Мені приємно бачити на фестивалі представників ХАЕС,- сказав він,- я  вкотре переконався, що на стратегічному підприємстві працюють цікаві, з творчим мисленням люди. Макет ХАЕС із сала гармонійно вписався у формат фестивалю. Важко порахувати охочих сфотографуватися на фоні цього ексклюзиву. За це цеху господарського забезпечення електростанції хочу вручити диплом фестивалю. 

Нетішин для мене місто не чуже. Три роки тому я фіксував для «Книги рекордів України» найбільший герб нашої держави, який був викладений розмінними монетами. А торік мав нагоду засвідчити «Найбільший автограф у світі», який представив саме колектив ВП ХАЕС. У знак вдячності хочу подарувати для генерального директора вашого підприємства Миколи Панащенка авторську книгу про історію проведення фестивалів сала. У ній знайшлося місце й для відомостей про ХАЕС.

Організатори фестивалю постарались, щоб культурна програма змогла об'єднати представників різних вікових груп. Виступи колективів художньої самодіяльності, конкурси та розваги знайшли своїх поціновувачів. У декламуванні авторських віршів про сало позмагались юна нетішинка Наді­йка Гусарова та її мама Ольга Вікторівна.

У культурно-мистецькій програмі взяв участь заслужений діяч мистецтв України, поет-пісняр Степан Галябарда, який є автором слів відомої пісні «Яворина»,  присвяченої пам’яті Назарія Яремчука.

Завершився фестиваль встановленням світового рекорду на поїдання одного кілограма сала. Житель Волинської області Михайло Киденько із своїм завданням справився за 8 хвилин 51 секунду, покращивши своє ж минулорічне досягнення на дві хвилини. За такий рекорд його було відзначено дипломом Національного проекту «Книга рекордів України» та туристичною путівкою в Австрію. Як зазначив рекордсмен, сало допомагає йому побачити світ, бо завдяки попереднім перемогам вже побував у Єгипті та Франції.

Під час церемонії підбиття підсумків фестивалю його організатори одержали сувенірну продукцію із символікою ВП ХАЕС.

Віктор Войковський

Фото  автора