Хмельницька АЕС - візитна картка області

В рамках візиту голови облдержадміністрації В.С. Ядухи в Нетішин Василь Степанович відвідав Хмельницьку АЕС, де провів робочу нараду з кері­вниками підприємства і його структурних підрозділів.

Основний месидж від очільника краю - нові енергоблоки на проммайданчику нашої електростанції обов`язково мають бути збудовані. З цього починав голова ОДА свій виступ, такими ж були і завершальні слова. Бо твердо переконаний, що нарощування потужностей дозволить не тільки збільшити обсяги виробництва електроенергії, тим самим забезпечуючи енергетичну та економічну міць держави. Будівництво - це нові робочі місця щонайменше 2000 людей, розвиток інфраструктури міста, реалізація багатьох соціальних проектів у населених пунктах зони спостереження.

Василь Степанович наголосив, що і Президент, і уряд України одностайні у баченні майбутнього атомної енергетики - вона неодмінно має розвиватися, а блоки №3 і 4 на ХАЕС обов`язково повинні запрацювати. Держава докладе всіх зусиль, аби це відбулося, на таких же позиці­ях стоїть голова ОДА.

- Я мав зустріч з послом Австрії в Україні, - каже В.С. Ядуха. - Він левову частку нашої розмови присвятив роботі підприємств атомної енергетики. Розпочав з того, що Австрія, Німеччина, Швейцарія виступають проти добудови наших енергоблоків, ратуючи за пошук альтернативних джерел електроенергії. Відповів йому, що незалежна Україна має власну стратегію розвитку і свої пріоритети енергетичного забезпечення: наразі альтернативи атомній енергетиці не бачимо.

Виступаючи перед енергетиками, Василь Степанович зауважив, що й інші технології в області не відкидають. Втілюється, наприклад, на Хмельниччині проект партнерів з Чехії з будівництва сонячної електростанції в чотирьох районах, за проектом німецьких партнерів - гідроелектростанції в п`яти районах, ірландців - заводу з переробки соломи, деревини. Це поетапний процес, його потрібно робити, але відмовлятися від атомної енергетики, перебуваючи у цілковитій газовій залежності, за що платимо надто дорого, просто недопустимо.

Інформуючи про економічні показники області в поточному році, голова ОДА з гордістю називав підприємства, які завдяки впровадженню сучасних технологій та господарському підходу до справи, добилися визнання і стали своєрі­дною візитівкою краю. В переліку успішних господарників і Хмельницька АЕС, яка, за його словами, має шанс після добудови енергоблоків отримати статус подвійної візитівки.

Василь Степанович закликав усіх до єдності заради розвитку міста і звершення запланованого будівництва, якого так довго чекали самі енергетики, жителі Нетішина і довколишньої округи. Мусимо об`єднати зусилля, аби не розчарувати людей, підтримкою яких заручилися під час проведення громадських слухань. Вони вправі розраховувати на обіцяні компенсації, які скерують на соціальні потреби території. На жаль, під час затвердження ТЕО будівництва 3 і 4 енергоблоків багато позицій, за якими передбачалися конкретні суми відрахувань на соці­альний розвиток регіону, зазнали суттєвих змін. Завданням влади міста, області, керівництва ХАЕС та НАЕК "Енергоатом", на переконання голови ОДА, має стати відстоювання обіцяного і збільшення нині задекларованих сум. Він висловив свою готовність разом з енергетиками їхати у будь-яке міністерство чи відомство добиватися повернення раніше пропонованих показників. Готовий порушувати проблему на засіданні Кабінету Міністрів, а в разі невирі­шення питання навіть виступати обладміністрації категорично проти початку будівництва.

За спільну командну роботу на благо підприємства, міста та регіону виступає і в.о. генерального директора, головний інженер ВП "Хмельницька АЕС" Віктор Макєєв. З приводу збереження соціальних пільг для територій довкола ХАЕС вже відбулася розмова, за його словами, з в.о. президента НАЕК "Енергоатом" В.Кімом. Віссаріон Володимирович пообіцяв докласти всіх зусиль, аби виправити ситуацію. Це дуже важливо для збереження довіри людей і свого авторитету.

Саме так, на переконання Василя Ядухи, мають діяти люди слова, патріоти свого краю, демонструючи державницьку позицію у відстоюванні інтересів підприємства та регіону, в якому проживаємо.

Ольга Сокол

Фото Валерія Валуєва