Ходить у Чорному морi «Нетiшин»

Таке ім’я морське водолазне судно українського флоту отримало в 1997 році з легкої руки тодіш­нього заступника командира з виховної роботи, уродженця Острога. Завдяки йому з’явилися також «Острог» та «Ізяслав», щоправда їх уже порізали на металобрухт. «Неті­шин», якому наступного року виповниться 40, успішно виконує постав­лені перед ним завдання. Всі механізми працюють, водолазне обладнання в робочому стані, барокамера, одна з небагатьох атестованих в Ук­раї­ні. Водолази – хлопці дужі, рослі, толков­і, досвід­чені. В цьому переконалася делегація Хмельницької АЕС, у складі якої - члени благодійної організації «Екіпаж», вона відвідала корабель у День флоту України. В Очакові, де базується «Нетішин», побувал­и цього разу п’ять чоловік –  начальник ЕРПу Михайло Ковальчук, його заступник по роботі з персона­лом Дмитро Міщенко, інструктор НТЦ Володимир Зелінський, начальник зміни ЦРБ Вяче­сла­в Цимбал, провідний інженер ВТВ ЕРП Іван Дмитрук.

Шефів ждали і зустрічали, як завжди, радо, з вдячністю прийняли в подарунок товарно-матеріальні цінності, які змогли придбати нетішинці на членські внески «Екіпажу» та допомогу ХАЕС. На кораблі раді будь-якій допомозі, ос­кіль­ки всіма забуті і покинуті, що називається, на виживання. Най­більшу потребу мають у придбанні нової сучасної радіолокаційної станції. Вона, за словами Михайла Ковальчука, не така вже й дорога. І, якби піднатужилося місто, чиє ім’я носить судно, долучилися інші, то й нашкребли б потихеньку.

«Нетішин» входить до складу 73-го центру морських спецопера­цій, основне завдання центру – прове­дення розвідувальних диверсійних і антидиверсійних заходів у прибережній смузі на території України і на території противника, захоплення берегових споруд і суден. У поточному році корабель не раз виходив у море, брав участь в навчаннях «Сі Бриз», ходив на о. Зміїний. У день свята, яке супроводжувалося великим театрал­ізованим дійством на воді, кораблю судилося приміряти на себе роль захопленого терористами. Визвольна операція про­йшла ус­пішно.

Очаківці й гості міста мали змогу насолодитись яскравим видовищем, де свою виучку про­демонст­рували  мор­ські десантники і водол­ази. На очах у глядачів відбувалося захоплення автомобіля на ходу, прямо на трибуну раптом опускалися парашутисти…

Колишній водолаз-глибоководник Михайло Ковальчук, відвідавши «Нетішин», не втримався від спокуси вчергове зануритись в морські глибини. Вся родзинка його вчинку в тому, що занурюється в споря­дженні, яким сьогодні вже не користуються водолази – надто заста­ріле й громіздке. Але цей комплект на кораблі бережуть спеціально, аби М.Ковальчук ще раз, як він              каже, «походив, подивився хвилин 15-20 як воно там під водою».

- Яке за ліком ваше занурення з «Нетішина»?, - цікавлюся в співрозмовника.

- П’яте, а може й шосте.

Шефи стверджують, що незважаючи на скруту й цілковите забуття, екіпаж несе свою службу самовіддано і професійно.

Ольга Сокол