Хвилі хвилювання і байдужості

Вперше за 25 років існування Палацу культури нетішинці підійшли до ситуації, коли мистецьке життя переміщається з центру на периферію – у невеличкі і далеко не найкращі зали різних закладів міста. Звичне святкування Дня енергетика, Новорічні ранки, концерти відомих і початкуючих митців, напевно, змінять  місце прописки через неспроможність Палацу культури прийняти ці заходи. Велика зала опечатана представниками МНС і є припис застосувати цю міру до всіх об’єктів закладу через несправність систем пожежогасіння.

Виникненню ситуації передував ряд обставин.

За словами  депутата міськради, начальника відділу культури, а відтак і розпорядника коштів на потреби культури Івана Миколайовича Михасика, він «свою частину шляху пройшов: затребувані директором Палацу культури кошти були  виділені вчасно».

Голова бюджетної комісії депутатського корпусу міста Вікторія Сергіївна Антощук запевнила, що депутати  також переймались проблемою ще з кінця 2010 року, коли на рахунок міськвиконкому надійшли компенсаційні кошти з діяльності ХАЕС. Однак в кінці року використати суму у понад 350 тисяч було проблематично, тому проблему «перекинули» на 2011 рік і в січні були призначені  ті ж 350 тисяч гривень на роботи з пожежогасіння, враховуючи, що була домовленість з облрадою про виділення нею на ці ж потреби ще без малого 150 тисяч гривень. Через ряд обставин затягувалось питання виготовлення техдокументації. У травні депутати виділили додатково 29 тисяч на ці потреби. Зрештою проект пройшов у Хмельницькому технічну експертизу. У кінці вересня Палац культури  об’явив про торги на вибір виконавця робіт, а ще через місяць торги не відбулись, через те, що постачальники робіт виставили суми значно вищі за ті, що передбачались. І тут з’ясовується, що кошти відділ культури не освоїть, а тому на позачерговій сесії з ініціативи міського голови їх «розкидають» на інші потреби. Ну, а протипожежні заходи по Палацу культури вступають у нове колообертання.

 Директор КЗ «Палац культури» Світлана Петрівна Кириленко представила кіпу документів, що тема ця стара, як світ, що з 2003 року не виді­лялись кошти на ремонт систем пожежогасіння і пожежної сигналізації. Однак, цьогоріч проектант  ТзОВ «Центр комплексного проектування УБХАЕС» представив проект на суму 469 тисяч 434 гривні і в березні проект пройшов експертизу. Відтак 18 травня була виготовлена документація  на реконструкцію на суму 330434 гривні, але отримати проект не було можливості через те, що не було в наявності техпаспорта, виготовлення і отримання якого затягнулось до серпня. Зрештою у вересні об’явлено тендер на роботи, але через місяць у жовтні він не відбувся через те, що постачальники робіт завищили суми на 250 - 300 тисяч. І так далі.

Не хочеться моралізувати. Глядач, приходячи на спектакль, не має думати, що вогні на сцені бутафорські, чи за його спиною стоїть брандмейстер з пожежним рукавом аби загасити недопалок, який кине на сцену розгніваний актор під час ролі. У кожного своя роль. У керівника Палацу культури – забезпечити спокійний і безпечний перегляд спектаклю, у начальника відділу культури – перевірити правильність виконання усього комплексу діяльності підпорядкованих закладів. У місцевого депутатського корпусу й міського голови завдання ще простіше – депутатам сприяти, а міському голові забезпечити платникам податків, виборцям широкий спектр культурно-мистецьких заходів.

Зв’язавшись з міським головою Славути Василем Сидором на предмет обговорення проблеми, почув від колишнього нашого мешканця слова запевнень, що райцентр готовий прийняти будь-який наш захід у надзвичайно гарному славутському Палаці культури, на інших культурно-спортивних майданчиках міста Славута.

PS. Завершити розмову без міркувань керівника місцевих МНСників Івана Степановича Козійчука було б неправильно. Ми спробували з’ясувати, чому така невблаганність з боку пожнагляду до Палацу культури, а відтак і до всього мистецького життя.

- Зрозуміло, - зауважує Іван Степанович, - що у цій ситуації МНСники ніби-то вороги. Але страведливості ради слід сказати, що керівництво Палацу культури не виконує передбачені протипожежні норми і правила, що може призвести до згубних наслідків. Зовсім незрозуміло, чому після отримання значних коштів у сумі понад 350 тисяч гривень нічого не зроблено в плані поліпшення  ситуації. Фактично нас водять за носа, і ці дії можуть сприйматись як небажання, або невміння керувати.

Місцевий підрозділ МНС неодноразово ставило питання перед мерією про необхідність здійснення протипожежних робіт. Але чи керівник підпорядкованого закладу не надто дослухається до керівного органу, чи є якесь інше бачення вирішення проблеми. На моє переконання, якби було бажання виконати приписи, все давно б було у належному виді. У тендері, що пропонувався до розгляду, «забиті» суми на повну замі­ну труб для установки пожежогасіння. Але ж достатньо було зробити нормальну ревізію труб і визначити їх надійність, адже вони не знаходяться у агресивному середовищі і можуть служити значно довше за решту обладнання. За моїми даними, після послідовних дій підрозділу МНС проблему збираються вирішити значно меншою кількістю коштів. Як мовиться, без коментарів.

 Віктор Гусаров