«Я ПИШАЮСЯ, ЩО ПРАЦЮЮ В КОЛЕКТИВІ ПАТРІОТІВ-АТОМНИКІВ»

 

23 січня нинішнього року Атомпрофспілка України відзначила своє 31-річчя з дня утворення. Хмельницька АЕС багато років поспіль є безпосереднім учасником усіх тих подій, що мають місце в історії організації із захисту інтересів атомників. І попри важкий воєнний час, продовжує захищати права українських енергетиків. Про це – наша розмова із головою ППО ХАЕС Михайлом Гуком.

– Минулий рік розпочався проведенням звітно-виборної конференції, усі ми налаштувалися на нову продуктивну роботу: продумували й планували низку цікавих заходів, спортивно-масових змагань, готувалися до 30-ї ювілейної спартакіади Атомпрофспілки. Однак війна внесла корективи у нашу діяльність. Не вдалося провести звітно-виборну профспілкову конференцію НАЕК «Енергоатом», VII з’їзд Атомпрофспілки, з певних причин обмежилися або скоригувалися оздоровчі, спортивні, культурно-масові заходи. Це стосується і лікувально-оздоровчого напряму – одні санаторії та бази відпочинку повністю закрилися, інші працювали не на повну потужність. Натомість у кошторисі профспілкової організації ХАЕС з’явилися нові статті витрат, наприклад, матеріальна допомога мобілізованим працівникам до лав ЗСУ, мобілізованим членам сімей працівників ВП ХАЕС, членів профспілки. Наразі ця сума 21 мобілізованому працівнику атомної електростанції склала 525 тис. грн і 57 членам профспілки, у сім’ях яких є військовослужбовці, що стали на захист Батьківщини, – 1 млн 140 тис. грн.

– Одне із важливих питань профспілки – оздоровлення атомників. Як це вдалося вирішити минулого року?

– Вдале географічне розташування Хмельницької АЕС дало змогу тогоріч оздоровити за рахунок ППО ХАЕС в санаторіях та пансіонатах 773 працівники атомної електростанції на суму майже у чверть мільйона гривень. Ще частина, а це 241 атомник, відпочила в санаторіях завдяки фінансуванню у майже 9 мільйонів гривень профспілкової організації НАЕК «Енергоатом». В оздоровчих таборах набралися сил і позитивних вражень 253 дитини (це вартувало понад 4 млн грн). Я щиро дякую Олексію Личу, голові ППО НАЕК «Енергоатом», який за дитяче оздоровлення повернув кошти нашій профспілці. Завдяки цьому ми наразі допомагаємо мобілізованим працівникам, які у складі ЗСУ боронять рідну землю.

– Колективний договір енергокомпанії – основний документ, за яким живуть і працюють атомники. Як він виконується?

– На сьогодні на Хмельницькій АЕС, сподіваюся, ніхто з працівників не відчув, що є якісь обмеження чи невирішення проблемних моментів. Адміністрація з розумінням ставиться до усіх цих питань. Ми виконали наш минулорічний Колективний договір: в рамках надання спецодягу, засобів індивідуального захисту, виділення матеріальної допомоги тощо. З об’єктивних причин не склалося з виплатою премії до професійного свята атомників наприкінці минулого року. Впевнений, що доручення президента НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна для фінансових служб компанії буде реалізовано і цьогоріч винагороду виплатять. Усі інші напрямки спільної діяльності з адміністрацією виконані, і це є значним досягненням з урахуванням воєнного стану в країні. Колективний договір, який був прийнятий на 2023-2024 роки, не гірший від попереднього, а навіть в дечому і кращий. Взагалі, соціальна конституція НАЕК «Енергоатом» – колдоговір – один із найкращих документів такого рівня у нашій країні.

– Нині усі свідомі українці сповідують волонтерство. Як профспілка згуртувалася у цьому напрямку?

– На початку повномасштабної війни був створений логістичний центр Хмельницької АЕС, яким опікується організація молоді ППО ХАЕС і з честю справляється з усіма завданнями. Вони не обійшли увагою ні людей, які тікали від війни в спокійніші регіони, ні окуповані міста і села, особливо наших побратимів із Запорізької АЕС, ні мужніх захисників ЗСУ. Профспілкова організація оплатила послуги автотранспорту для доставки гуманітарної допомоги в зону бойових дій на суму понад 80 тисяч гривень, надала матеріальну допомогу майже у мільйон гривень для військових формувань України. Усі заходи, проведені у 2022 році, мали благодійну мету: кожен долучався до збору коштів на потреби ЗСУ. Цьогорічні акції теж будуть організовуватися під егідою благодійності. Я пишаюся, що працюю в колективі патріотів-атомників, який щоразу відгукується на усі прохання захисників, які боронять нашу землю на фронті, патріотів, які допомагають знедоленим.

Розмову вела Тетяна Степанюк