«Я в свiй персонал вiрю»

З 2015 року працює заступником начальника електроцеху з експлуатації С.М.Харкун, замі­нивши на цьому посту Ю.М.Головенька.

- За 30 років роботи Юрій Миколайович на  посаді ЗНЕЦ зумів сформувати дружній колектив  професіоналів, - каже наш співрозмовник. – Мій попередник був досвідченим і грамотним фахівцем, по суті став моїм наставником, у котрого я багато почерпнув для себе корисного. Тепер намагаюся зберегти в службі експлуатації закладений попередниками здоровий дух і знання, відповідальність за доручену справу.

Перш ніж опікуватися роботою служби, яка об’єднує в своїх рядах майже сто чоловік, Сергій Миколайович здолав не одну сходинку у своїй кар’єрі. Прийшов на Хмельницьку АЕС у 1993 році після закінчення Вінницького політехнічного інституту з дипломом інженера-електрика на руках. Однією з мотивацій, які вплинули на вибір професії, називає раннє знайомство із роботою невеличкої гідроелектростанції, що була неподалік батьківської хати у мальовничому Новокостянтинові на березі дивовижного Південного Бугу у Летичівському районі Хмельниччини («я практично виріс на ній», - каже). Та ГЕС, звісно ж, на порядки уступала атомній електростанції за своїми масштабами і потенційною потужністю.

Він почав освоювати виробництво в якості електромонтера другого енергоблока, який на ту пору ще не був в експлуатації, отож мав можливість добре його вивчити. Згодом працював електромонтером першого блока, електромонтером відкритого розподільчого пристрою                         330/750 кВ, пізніше інженером з експлуатації, провідним інженером, був начальником зміни електроцеху. Відтак, добре знає і людей, і обладнання, яке перебуває в підпорядкуванні ЕЦ, розуміє всю повноту завдань, що стоять перед колективом: реалізація комплексу технічних, організа­ційних заходів, спрямованих на використання, експлуатацію обладнання, яке відноситься до електроцеху. Це доволі багатогранне обладнання: силове, електросилове, в тому числі  релейний захист, автоматика, засоби зв’язку, перетворююча техніка, а також обладнання з автоматичного пожежогасіння. До того ж, облад­нання має, так би мовити, широку географію, адже воно не акумулюється в одному примі­щенні, на одному майданчику. Як приклад, С.М.Харкун називає кілька об’єктів поза територією станції: ВРП 330/750 кВ та насосна станція фільтраційних вод, розташована вже навіть в іншій області – під Острогом. І весь обсяг робіт з експлуатації цього обладнання покладено на службу експлуатації, персонал працює позмінно, в середньому в зміні 14 чоловік під керівництвом начальника зміни ЕЦ. Персонал, за словами Сергія Миколайовича, професійний, виконує ці завдання на достойному рівні, забезпечуючи надійне електроживлення споживачів станції, у тому числі і власних потреб самої станції, справний стан закріпленого обладнання відповідно до вимог нормативних документів.

Завершення 2017 року ознаменувалося для персоналу служби експлуатації електроцеху виконанням великого обсягу робіт під час  ППР на другому енергоблоці: замінено щити постій­ного струму,  гермопроходки, проведено ремонт фази С блочного трансформатора. Багато часу займають операції з виведення цього обладнання у ремонт та його введення в роботу після ремонту, опробування.

Не менше навантаження й під час ППР на першому енергоблоці (він ще триває), який проводиться в рамках продовження його термінів експлуатації. Серед за­планованих робіт - заміна щитів постійного струму­ (ЩПС), каналів систем безпеки, загальноблочного ЩПС, ЩПС ІВС на нові типи. Досить цікаве обладнання і набагато надійніше попереднього. Відповідальність також велика, бо введення-виведення цього обладнання потребує розробки нових програм, навчання персоналу. 

Чимало заходів належить виконати за постфукусімською програмою, вже тривають роботи з монтажу системи підключення мобільних дизель-генераторів до першого каналу системи безпеки, у день нашої розмо­ви з С.М.Харкуном персонал проводив їх опробування на навантажувальний при­стрій. Робота відповідальна, задіяні великі сили для її виконання в заплановані термі­ни.­

Серед планів на перспективу - підключення 2 енергоблока Хмельницької АЕС               до енергосистеми Європи, триває підготовчий етап до цих робіт, розробка нормативних документів. Багато питань у віданні профі­льного міністерства, НАЕК, а от до  розробки варіантів підключення другого енергоблока до європейської енергосистеми широко залучаються спеціалісти служби експлуа­тації електроцеху. Опрацьовуються різні варіанти, щоб забезпечити в подальшому його  надійну роботу на цю енергосистему, а з часом провести підключення всієї станції до енерго­системи Європи.

- Думаю, що справимося з цим завданням, я в свій персонал вірю, - каже С.М.Харкун. – І не тільки з ним, так само якісно і вчасно виконаємо роботи, заплановані на ППР-18 на першому енергоблоці. Вчасно замінимо необхідне обладнання на нове, навчимо персонал за участю представників заводів-виробників його експлуатувати.  Переконаний, що перший енергоблок успішно працюватиме ще не одне десятиліття на благо країни.

- Чи стабільні основні постачальники обладнання?

- Є серед постачальників наші давні стабільні партнери, є й нові виробники, чиї пропозиції на ринку продукції привабливіші за якістю і ціною.

Ольга Сокол

Фото Віталія Ляшука