Як вберегтися від гострих респіраторних захворювань

Гостре респіраторне захворювання (ГРЗ)- це велике сімейство різноманітних хвороб, які так люблять докучати нам, коли на вулиці холодно, сиро та дме пронизливий вітер. У цей непростий час наші маленькі, а точніше буде сказати мікроскопічні недруги, буквально «вирують» у повітрі.

Згідно з даними медичної статистики,  на гострі респіраторні захворювання та гострі респіраторні інфекції припадає близько 96% усієї інфекційної захворюваності. Саме вони і  вважаються одними з лідерів у переліку причин тимчасової непрацездатності. І це зовсім не радує ні роботодавців, ні економістів, що підраховують величезні розміри соці­альних виплат за листками непрацездатності, так і самих співвітчизників, які занедужали, враховуючи відкладені справи і вар­тість лікування.

Гострі респіраторні захворювання  досить загальне поняття, під яким ховається безліч захворювань, які характеризуються ураженням дихальних шляхів, такими як: нежить, першіння та біль у горлі, кашель, і супроводжуються поганим самопочуттям, підвищенням температури тіла, головними та м’язовими болями.

Часто люди задаються питанням, чим відрізняється гостре респі­раторне захворювання (ГРЗ) від гострої респіраторної інфекції (ГРВІ). Справа в тому, що ГРВІ провокується саме хвороботворними вірусами (найчастіше аденовірусом, ентеровірусом, респіраторно-синцитіальним вірусом та іншими вірусами). Грип – це один з різновидів ГРВІ, причому найбільш відомий. Особливість грипу – у високому ризику ураження всіх органів і систем органі­зму, розвитку серйозних ускладнень у вигляді пневмонії, менінгіту, серцево-судинних захворювань, що значно підвищує смертність від нього, особливо серед пацієнтів з хроні­чними хворобами. Діагностуються типи грипу тільки на підставі лабораторних досліджень.

Цікаво знати, що віруси грипу бувають двох типів – А і В. Кожний з них у своєму складі має два спеці­альних білки, які мають назву – гемаглютинін (позначається літерою Н) і нейрамінідаз (позначається літерою N). Ці білки мають безліч варіантів, яким присвоюють номер. Різні комбінації цих білків у вірусах утворюють як би його «паспорт», унікальну комбінацію, яку прийнято записувати у вигляді, наприклад,  -  АН1/N1 (тобто, вірус грипу типу А з першим варіантом гемаглютиніну і першим варіантом нейрамінідазу).

 Поняття ГРЗ набагато ширше в плані збудників, які є причиною захворювання. За деякими науковими даними, причиною розвитку ГРЗ можуть бути близько 200 інфекційних агентів. В основному причиною ГРЗ є бактерії, такі як стрептококи, стафілококи, пневмококи та інші, що живуть в нашому організмі постійно, але, сезонне зниження імунітету, загазованість та запиленість сучасних міст, різні алергени, висушене кондиціонерами та батареями повітря, переохоло­дження чи перепад температур дають їм «зелене світло». До речі, бактеріальні та вірусні інфекції  чудово уживаються разом.

Як можна захворіти на ГРВІ?

Зазвичай називається тільки один шлях передачі ГРВІ – повітряно-крапельний. Під час чхання, кашлю з рота людини вилітають дрібні частки слини та мокротиння, в яких віруси містяться у величезних кількостях. Здебільшого, ці частинки вологи з вірусами вдихаються іншою людиною не відразу (для цього потрібно перебувати в безпосередній близькості до хворої людини), а лише після того, як вони осядуть на поверхню, висохнуть і знов піднімуться в повітря з пилом.

Другий механізм передачі ГРВІ – контактний. Як правило, чхаючи або кашляючи, людина прикриває рот, ніс  рукою, при цьому колосальна маса мікроорганізмів залишається на руках хворої людини, яка торкається предметів побуту або рук інших людей при рукостисканні.

До цього варто додати, що збудники ГРВІ досить стійкі у зовніш­ньому середовищі. Так, вірус грипу може зберігати життєздатність поза організмом до 3-х тижнів.

Також важливим фактором є кількість вірусних частинок, що потрапляють в організм. Чим їх менше, тим менша ймовірність того, що захисні бар’єри будуть подолані і виникне захворювання. Висока концентрація вірусу може зберігатися в закритих приміщеннях, особливо з великим скупченням людей: офісах, школах, дитячих садках, громадському транспорті, магазинах. Навпаки, на відкритому повітрі зустріти достатню для зараження кількість мікробних часток практично неможливо.

Для запобігання розповсюдже­ння інфекції слід захистити здорових людей від контакту з хворими: носити медичну маску, яка закриває рота та носа; частіше проводити вологе прибирання приміщень із застосуванням дезінфі­­куючих засобів; індивідуально слід уникати рукостискань; як можна частіше мити руки з милом;  провітрювати та зволожувати повітря в приміщенні; скоротити до мінімуму перебування в місцях великих скупчень людей.

Головна профілактика ГРЗ та ГРВІ, завдяки якій можна уникнути або значно пом’якшити перебіг і наслідки захворювання, це зміцнення імунітету. У сезон, коли частішають випадки респіраторних захворювань, слід особливо ретельно дотримуватися режиму дня, не переохолоджуватися, більше перебувати на свіжому повітрі, стежити за регулярністю та якістю харчування, причому старатися включати в нього не тільки вітамінні овочі та фрукти, а й білкові страви. Не забувайте, що ворогами імунітету є стреси, недосипання, перевтома, шкідливі звички, перебування в приміщеннях, де курять.

Попереджувальними заходами, які дозволили б не захворіти на грип чи перенести його в легкій формі без ризику ускладнень, служать профілактичні щеплення.

В епідемічному сезоні 2015-2016 рр. консультаційна нарада ВООЗ рекомендує для Північної півкулі використовувати вакцини проти штамів вірусу грипу, що ймовірно будуть циркулювати на території України, а саме:  вірус подібний А/California/7/2009(H1N1)pdm09;  вірус подібний А/Швейцарія/9715293/2013(H3N2);  вірус подібний В/Phuket/3073/2013.

Наприкінці хочу додати, що не слід легковажно ставитись до ГРЗ та ГРВІ, адже саме ці хвороби можуть призвести до тяжких та смертельно небезпечних ускладнень. Правильно встановити діагноз, призначити лікування та своєчасно виявити можливі ускладнення зможе лише лікар, а тому при перших ознаках хвороби звертайтеся за  допомогою до фахівців.  

Бажаємо вам здоров’я!.

Євгенія Фабянчук, 

начальник відділу

охорони здоров’я ХАЕС