Якісна підготовка персоналу – запорука безпечної роботи ВП ХАЕС

Наразі продовжується гарантійна дослідна експлуатація повномасштабного тренажера НТЦ Хмельницької АЕС (далі - ПМТ) після проведення його модернізації. Якщо бути зовсім точним, гарантійний термін завершується 31 березня поточного року. Яких оновлень зазнав ПМТ в рамках проведеної модернізації, журналістам розповів начальник навчально-тренувального центру Василь Слуханський. За його словами, під час модернізації проведено заміну головного моделюючого комп’ютера, математичних моделей 1-го та 2-го контурів, а також математичних моделей 29 технологічних систем, які моделюються на повномасштабному тренажері. Окрім того, виконувалися роботи з заміни робочих станцій інструктора, обчислювальної системи тренажера та системи введення-виведення ПМТ. На переконання Василя Михайловича, здійснена модернізація дозволить значно підвищити якість підготовки персоналу БЩУ, а відповідно, і безпеки Хмельницької АЕС в цілому.

- Станом на сьогодні, - каже він, - підготовка персоналу здійснюється відповідно до чинних вимог на провадження такої діяльності. Певні труднощі виникли через запровадження карантинних заходів у зв’язку з пандемією, викликаною стрімким поширенням COVID-19. Були змушені вдаватися до проведення навчання у дистанційному режимі, а на період найбільшого загострення ситуації з коронавірусом, навіть повністю зупиняти навчальний процес, як того вимагали відповідні Постанови Кабінету Міністрів та накази керівництва Енергоатома та ВП ХАЕС. Але, не зважаючи на ці складнощі, з поставленими перед НТЦ завданнями справилися успішно.

У якості прикладу Василь Михайло­вич навів планові і фактичні показники, яких було досяг­нуто у минулому році. Так, замість за­планованих у 2021 році 18 149 людино/курсів (прове­дення яких формується на основі отриманих зая­вок від структурних підрозділів елек­тростанції), на­справді ця цифра суттєво видозмінилася і склала 28 400 людино/курсів. Звідки ж взялася різниця у понад десять тисяч людино/курсів за умови коригування навчального процесу, спричиненого карантинними обмеженнями? –

Навчально-тренувальний центр орієнтується на потреби підрозділів, намагаючись якнайповніше їх задовольнити, - стверджує Василь Слуханський. - Впровадження на підприємстві додаткових коригуючих заходів за результатами перевірок, у тому числі партнерських перевірок ВАО АЕС-МЦ, а також розслідування порушень у роботі станції передбачають проведення позапланового навчання персоналу. Саме цим і зумовлено зростання фактичних показників навчання.Послаблення карантинних заходів дозволило відновити навчальний процес в НТЦ у повному обсязі, безпосередньо у аудиторіях та тренажерах. При цьому, в рамках підтримання кваліфікації персоналу, допускається проведення дистанційного навчання працівників в підрозділах з використанням комп’ютерних навчальних систем.

Чим ще ознаменувався минулий рік для НТЦ? Окрім завершення модернізації повномасштабного тренажера введено в дослідну експлуатацію тренажер STAR, призначений для відпрацювання навичок самоконтролю персоналу, який виконує перемикання на щитах управління у ВП ХАЕС. Що, на переконання нашого співрозмовника, також позитивно впливатиме на якість підготовки зазначеного персоналу, а відтак, і зменшення допущених персоналом помилок під час виконання своїх посадових обов’язків.

Не менш важливою складовою якісного проведення навчання є підготовка інструкторів. На нашій станції, поки що єдиній з-поміж усіх вітчизняних АЕС, впроваджена та ефективно працює система залучення висококваліфікованих фахівців до системи підготовки персоналу з числа працівників підприємства.

Як пояснив Василь Слуханський, на посади інструкторів навчально-тренувального центру, як правило, намагаються переводити людей з великим практичним досвідом роботи на станції.

- Ця система ротації дозволяє стимулювати персонал до кар’єрного зросту, - каже він.- Яким чином?- Наведу приклад.

Перед призначенням на посаду начальника зміни енергоблока начальник зміни цеху повинен за системою ротації відпрацювати три роки в навчально-тренувальному центрі у сфері підготовки персоналу ВП ХАЕС. Такий підхід дозволяє підтримувати у актуальному стані рівень знань інструкторів.

- Василю Михайловичу, поділіться планами та завданнями, які стоять перед колективом навчально-тренувального центру  у 2022 році?

- Найперше, маємо виконати план проведення навчань згідно з заявками підрозділів. Трохи більше як за два місяці, тобто 31 березня, маємо ввести в постійну експлуатацію модернізований повномасштабний тренажер. А ще протягом поточного і наступного років привести його у повну відповідність до енергоблока №1, впровадивши модернізації на ПМТ аналогічні тим, що впроваджені під час проведення планово-попереджувального ремонту у 2021 році на енергоблоці №1.

Ольга Сокол

Фото Євгена Цибульського та з архіву редакції